Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Společně do stratosféry

Společně do stratosféry

Hvězdárna Valašské Meziříčí Autor: Hvězdárna Valašské Meziříčí
Hvězdárna Valašské Meziříčí
Autor: Hvězdárna Valašské Meziříčí
Češi a Slováci spojili síly pro rozvoj vzdělávání a výzkum stratosféry

Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace Zlínského kraje a nezisková Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity se sídlem v Bratislavě přistoupily v rámci spolupráce k realizaci velmi nezvyklých vzdělávacích aktivit. Obě organizace spojují vzdělávací programy v oblasti přírodních věd, techniky a technologií se zaměřením na kosmickou techniku a její praktické využívání.

Díky společnému projektu spolufinancovaného z Fondu Mikroprojektů Operačního programu příhraniční spolupráce Slovenská republika – Česká republika 2007-2013 začaly rozvíjet společné přeshraniční aktivity a připravují opravdu zajímavou činnost.

Stratosférický balón JULO2 Autor: SOSA
Stratosférický balón JULO2
Autor: SOSA
Realizovaný projekt si mimo jiné klade za cíl společným úsilím obou partnerů připravit a vypustit celkem čtyři stratosférické balóny s připravenými experimenty. Dva z letů budou sloužit k ověření používaných technologií a jejich přístrojové gondoly již budou vybaveny vědeckými experimenty. Další dva lety stratosférických balónů jsou určeny pro vynesení studentských experimentů, které budou vybrány v rámci soutěže.

Kromě toho společně připravujeme dvě pracovní setkání žáků a studentů se zájmem o kosmonautiku, astronomii, meteorologii, techniku a obecně o přírodní vědy, z nichž jedno se uskuteční na Slovensku a jedno v příhraniční oblasti České republiky. Dále připravujeme a zanedlouho nabídneme velmi zajímavé vzdělávací a motivační programy pro školy s tématikou významu a přínosů stratosférických letů, výzkumu i práce mladých lidí v tomto oboru.

Na závěr projektu je připraveno na české straně společné přeshraniční setkání nejen odborníků, ale také žáků, studentů a všech dalších zájemců.

Věříme, že velmi zajímavá a přitažlivá bude soutěž, které se mohou zúčastnit žáci nejvyšších ročníků základních škol (7. až 9. třídy), studenti škol středních i vysokých. Cílem soutěže je snaha vybrat z řady studentských nápadů takové experimenty, které jsou velmi zajímavé, přínosné, ale také v daných podmínkách realizovatelné. Mladí lidé budou moci přihlásit do soutěže své nápady, z nichž pak odborná porota vybere ty nejlepší a nejzajímavější. Autory nejlepších návrhů přizve ke spolupráci. Úspěšní účastníci soutěže pak budou mít možnost přímo se účastnit samotného startu stratosférického balónu s jejich vlastním experimentem. Budou se moci podílet na monitorování letu, příjmu vědeckých dat i jejich zpracování.

Fond Mikroprojektů OP SR-ČR Autor: Fond Mikroprojektů OP
Fond Mikroprojektů OP SR-ČR
Autor: Fond Mikroprojektů OP
Projekt začal v září 2013 a bude ukončen v červnu 2014.

Podrobnější informace najdete na internetových stránkách Hvězdárny Valašské Meziříčí, konkrétně v publikované tiskové zprávě.

Libor Lenža, Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace
Jakub Kapuš, Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity




O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »