Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Táborové soustředění 2012: Vesmírná odysea - START

Táborové soustředění 2012: Vesmírná odysea - START

Astronomický tábor 2012 - plakát. Zdroj: SDM ČAS.
Astronomický tábor 2012 - plakát. Zdroj: SDM ČAS.
Sekce pro děti a mládež České astronomické společnosti zve všechny mladé táborníky na letní táborové astronomické soustředění na Chalupě Polesí v orlickohorských Říčkách. Tábor, letos se nesoucí v duchu svého názvu 2012: Vesmírná odysea - START, se odehraje v termínu od soboty 11. srpna do pátku 24. srpna 2012. Na programu jsou tradiční bloky s astronomií a kosmonautikou, úkoly k jednotlivým blokům, stavby kosmodromů a vesmírných plavidel a mnoho dalšího. Akce je určena účastníkům ve věku zejména 10 - 18 let, po domluvě však i mladším. Přihlášky můžete zasílat do 31. března 2012.

Nějak nám ty děti stárnou. Z prvních našich táborníků už více než polovina vlastní občanský průkaz a ačkoliv nám pochopitelně přibývají rok co rok nové, mladší děti, klasické tábory se pro ty nejstarší stávají nedostupné. Milovníci astronomie si zoufat nemusí, pro ně se každé léto pořádá celá řada zajímavých akcí, od Expedice v Úpici, přes Dovolenou s dalekohledem až po několik pozorovacích praktik "proměnkářů a meteorářů". Pro kluky, které více než samotné pozorování vesmíru láká jeho fyzické dobývání, kterým učarovaly rakety, sondy a kosmonauti, se ale žádná expedice, žádné praktikum nekoná…

Z tábora 2011. Autor: Věra Bartáková
Z tábora 2011.
Autor: Věra Bartáková
Na konci loňského tábora pro pokročilé jsme se tedy rozhodli pořádat naše prázdninová setkání jinak, aniž bychom se ale vzdali toho, co se na A-K táborech v minulosti osvědčilo. Některé změny byly jasné hned, nad jinými jsme museli chvíli popřemýšlet, další vyplynuly až ze samotných příprav našeho nového letního setkávání. K dnešnímu dni už je však všechno jasné a v základu připravené. V krásné, rekonstruované, dřevem vonící Chalupě Polesí v Říčkách v Orlických horách se tentokrát sejdeme na plných 14 dní, od soboty 11. srpna do pátku 24. srpna 2012.

Co tedy pozorovatele a dobyvatele vesmíru čeká v létě 2012? Na programu jsou tradiční bloky s astronomií a kosmonautikou, úkoly k jednotlivým blokům, stavby kosmodromů a vesmírných plavidel, konstrukce jednoduchých astronomických pomůcek, práce s optickými stavebnicemi, několik fyzikálních pokusů, dokumentární filmy a videa, přednášky osvědčených popularizátorů astronomie a kosmonautiky, noční i denní pozorování, ale také pořádná porce her a soutěží, spaní pod širákem, několik nočních i denních bojových her a táborák. Pro velký úspěch si zopakujeme i stavbu planetární stezky, ze které bohužel shodou neblahých okolností nemáme žádnou fotografii. Chalupa Polesí je navíc ideálním místem pro konstrukci dalších slunečních hodin, které tentokrát ani nebudeme muset na konci tábora rozebírat…

Z tábora 2011. Autor: Věra Bartáková
Z tábora 2011.
Autor: Věra Bartáková
Vesmírná odysea je určena úplným začátečníkům i dětem s hlubším zájmem a zkušenostmi v oblasti astronomie nebo kosmonautiky. Věkové rozpětí je široké, od 10 do 18 let. Zjistili jsme, že spolupráce různě starých a různě zkušených výzkumníků je velice přínosná a větší část programu proto bude společná pro začátečníky i pokročilé. Na chvíle, kdy se budou nováčci seznamovat s úplnými základy astronomie a kosmonautiky, budou mít pokročilí připravený program odpovídající jejich úrovni. Rozdělení na začátečníky a pokročilé se chystá i na pozorování, kde rozdíly budou nejen v náročnosti pozorovacích cílů a zpracování výsledků, ale i v délce pozorování - nudit se určitě nebude nikdo!

Podle slov našich věrných táborníků se zdá, že nejméně polovinu míst zaplní oni. Druhá polovina čeká na nové astronomy, kosmonauty a další děti, které třeba ani jednomu z oborů zatím nepropadly, mají ale chuť vyzkoušet nové věci, něco se naučit a naplno prožít 14 srpnových dní.

Na viděnou v Říčkách se těší Věra, Jan-"Guli", Boris, Katka, Standa-"Bobr", Honza K. a další...


Podrobné informace a kontakty


Pořadatel:    Sekce pro děti a mládež České astronomické společnosti
Kontaktní osoba:    Věra Bartáková
Adresa: Křižíkova 23/48B, 186 00 Praha 8
Telefon: 737 826 352
Mail: bartakova@astro.cz nebo mladez@astro.cz
Místo konání tábora:    Chalupa Polesí, Říčky v Orlických horách - Chalupa Polesí
Termín tábora:    sobota 11. 8. - pátek 24. 8. 2012 (14 dní)
Věkové rozpětí účastníků:    10 - 18 let (po domluvě případně i mladší)
Doprava:    Vlastní, v případě zájmu lze kontaktovat další účastníky a domluvit se na společné cestě - bude upřesněno.
Cena:    4 450,- (záloha 2000,- Kč do 31. 3. 2012, doplatek do 31. 5. 2012)
V ceně tábora je zahrnuto ubytování v krásném, nově rekonstruovaném penzionu, jídlo 5x denně, pití podle potřeby, pojištění, materiál na hry, zdravotník, kuchařka a odměny v soutěžích.
Potřebné vybavení na tábor:    Obvyklé jako na jiné tábory, žádné zvláštní vybavení není potřebné. Důležité je skutečně teplé oblečení na noční pozorování. V případě zájmu si dítě může vzít vlastní dalekohled nebo triedr, ale není to nutné. Lůžkoviny nejsou potřeba.
Přihláška ke stažení:    Přihláška (formát *.doc)
Přihlášeným dětem budou zaslány podrobné instrukce.

Převzato: Sekce pro děti a mládež České astronomické společnosti




O autorovi

Věra Bartáková

Je rodačka z malého města Varnsdorfu, kde absolvovala základní i střední školu. Po maturitě vystudovala strojní inženýrství v Liberci. Ačkoliv ji astronomie zajímala už od dětství, naplno se jí začala věnovat až v době, kdy jí odrostly její vlastní děti. Z vlastních zkušeností vyšla její snaha o popularizaci astronomie i v místech vzdálených od hvězdáren a planetárií, kde jsou astronomické akce vzácností a možnosti dětí zapojit se do nějaké astronomické činnosti velmi omezené. V současnosti se plně věnuje práci s dětmi a mládeží - vede Sekci pro děti a mládež České astronomické společnosti, spolupracuje s DDM Rumburk a Městskou knihovnou ve Varnsdorfu, kde pořádá přednášky pro veřejnost a pořady pro děti. Doufá, že jednou bude v krásném kraji pískovců Českého Švýcarska stát malá hvězdárna.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »