Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Teplická hvězdárna znovu otevřená po rekonstrukci

Teplická hvězdárna znovu otevřená po rekonstrukci

Severozápadní kopule pro veřejná pozorování; v ochozu chráněném slunolamy probíhají výstavy
Autor: Z. Moravec

Dne 20. září 2018 se Hvězdárna v Teplicích opět otevřela pro veřejnost po déle než roční rekonstrukci. Teplická hvězdárna stojí na Písečném vrchu již od roku 1963, kdy byla poprvé otevřena veřejnosti. Po 55 letech se hvězdárna dočkala zcela zásadní rekonstrukce, která zcela změnila její tvář. V rámci rekonstrukce, která probíhala od června 2017 do července 2018, byla nejprve zcela vybourána a poté opět nově vybudována hlavní budova hvězdárny. Zachovány zůstaly pouze původní dvě kopule a částečně i prostory pod nimi. 

Moderní budova hvězdárny je nyní vybavena prostorným přednáškovým sálem s možností kvalitní projekce dataprojektorem. Obě kopule jsou nyní spojeny prostornou chodbou, ve které návštěvníci mohou shlédnout na interaktivních panelech zajímavé snímky, videa a informace o dění ve vesmíru i na Zemi. V obou ochozech kopulí lze kromě výhledu do okolí shlédnou i výstavy snímků na velkoformátových panelech, nyní na témata Sluneční soustava a Vzdálený vesmír. Oproti minulému stavu přibyl výtah pro invalidy a důstojná sociální zařízení. Pracovníci mají k dispozici nové kanceláře a pohodlné zázemí.

Původní budova teplické hvězdárny Autor: O. Šándor
Původní budova teplické hvězdárny
Autor: O. Šándor

Pohled na zrekonstruovanou hvězdárnu, vlevo jihovýchodní kopule, vpravo v suterénu se nachází hlavní vchod, v přízemí (z této strany v patře) přednáškový sál. Autor: P. Kuranda
Pohled na zrekonstruovanou hvězdárnu, vlevo jihovýchodní kopule, vpravo v suterénu se nachází hlavní vchod, v přízemí (z této strany v patře) přednáškový sál.
Autor: P. Kuranda

Na pozemku hvězdárny se nachází malý amfiteátr s možností posezení a vyhlídkou na okolní město a krajinu. Návštěvníci mohou při zvláštních akcích vystoupat na pochůznou střechu, kde máme možnost umístit přenosné dalekohledy a kde je také vynikající rozhled do okolí.

Dalekohledy v severozápadní kopuli slouží pro veřejná pozorování. Čočkový dalekohled s objektivem 150/2250 mm pro pozorování sluneční fotosféry, čočkový dalekohled s objektivem 152/900 mm pro pozorování sluneční chromosféry v čáře H-alfa a dalekohled konstrukce Schmidt-Cassegrain se zrcadlem 355/3910 mm pro večerní pozorování. Autor: Z. Moravec
Dalekohledy v severozápadní kopuli slouží pro veřejná pozorování. Čočkový dalekohled s objektivem 150/2250 mm pro pozorování sluneční fotosféry, čočkový dalekohled s objektivem 152/900 mm pro pozorování sluneční chromosféry v čáře H-alfa a dalekohled konstrukce Schmidt-Cassegrain se zrcadlem 355/3910 mm pro večerní pozorování.
Autor: Z. Moravec
Severozápadní kopule slouží pro veřejná pozorování. Na přesné paralaktické montáži jsou umístěny tři dalekohledy. Nový dalekohled typu Schmidt-Cassegrain se zrcadlem o průměru 35 cm a ohniskem 391 cm slouží pro večerní pozorování oblohy a bude používán i pro snímání oblohy kamerami, např. při pozorování zákrytových úkazů. Druhým novým dalekohledem je sluneční dalekohled pro pozorování sluneční chromosféry v čáře H-alfa. Jedná se o čočkový dalekohled s objektivem 152 mm vybavený tlakovým laděním červené spektrální čáry vodíku H-alfa. Třetí dalekohled je čočkový dalekohled s objektivem 15 cm a ohniskovou vzdáleností 225 cm vyrobený firmou Carl Zeiss Jena, který je na hvězdárně používán již po několik desetiletí a nyní bude sloužit zejména pro pozorování slunečních skvrn.

Dalekohled SHOT v jihovýchodní kopuli teplické hvězdárny určená pro sledování satelitů a kosmického smetí. Autor: P. Kuranda
Dalekohled SHOT v jihovýchodní kopuli teplické hvězdárny určená pro sledování satelitů a kosmického smetí.
Autor: P. Kuranda
Jihovýchodní kopule je nyní zaměřena na výzkumnou práci, především na pozorování umělých družic a kosmického odpadu. Tyto aktivity provádíme ve spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou (ESA), které je Česká republika již 11 let členskou zemí, a která má zájem na sledování drah různých úlomků a zbytků starých družic, které mohou být nebezpečné pro současné i budoucí kosmické aktivity. Pro pozorování používáme dalekohled optické konstrukce modifikovaný Dall-Kirkham s hlavním zrcadlem o průměru 43 cm a ohniskovou vzdáleností 294 cm, který je dále opatřen citlivou CCD kamerou se zorným polem přes jeden čtverečný stupeň. Pro účely snadné identifikace dalekohledu našimi zahraničními partnery používáme pro náš senzor zkratku SHOT (Sand Hill Optical Telescope).

Pohled na zrekonstruovanou budovu od západu: přízemí s pochůznou střechou a malým amfiteátrem, vpravo jihovýchodní kopule, v pozadí hrad Doubravka. Autor: Z. Moravec
Pohled na zrekonstruovanou budovu od západu: přízemí s pochůznou střechou a malým amfiteátrem, vpravo jihovýchodní kopule, v pozadí hrad Doubravka.
Autor: Z. Moravec

Hvězdárna je otevřena veřejnosti při pravidelných pozorováních i při mimořádných akcích. Pravidelná večerní pozorování probíhají každý pátek a sobotu za jasného počasí vždy po setmění (konkrétní časy závisí na roční době). Každé sobotní a nedělní odpoledne probíhá pozorování Slunce. Každý čtvrtek mimo prázdniny se koná astronomický kroužek, jehož členové mají také možnost pozorovat oblohu našimi dalekohledy. Přes týden je pak hvězdárna otevřena pro předem objednané hromadné školní výpravy.

Tisková zpráva ze dne 20. 9. 2018

RNDr. Zdeněk Moravec, Ph.D., ředitel organizace
e-mail moravec@hapteplice.cz
Web: http://www.hapteplice.cz
Facebook: https://www.facebook.com/HaPTeplice/




O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Hvězdárna Teplice


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »