Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  (Tý)Den Země s dalekohledy a planetáriem

(Tý)Den Země s dalekohledy a planetáriem

HaP J. Palisy v Ostravě-Porubě. Zdroj: IAN
HaP J. Palisy v Ostravě-Porubě. Zdroj: IAN
Stejně jako v předchozích letech se i letos připojujeme k celoměstským aktivitám v rámci Dne Země. Na náměstí SNP v Ostravě - Zábřehu budeme 15. dubna od 9:00 do 17:00, na Hlavní třídě v Ostravě - Porubě pak v úterý 19. dubna ve stejném čase.

Tisková zpráva Hvězdárny a planetária Johanna Palisy a VŠB - Technické univerzity v Ostravě.

Pro příchozí budeme mít připraveny naše tradiční hrátky poznávání souhvězdí a sestavování Sluneční soustavy, k dispozici bude i možnost vytvořit si vlastní otočnou mapu noční oblohy. Prostřednictvím našich dalekohledů bude možné pozorovat Slunce, pokud by nám nepřálo počasí tak aspoň vzdálené objekty pozemské. Pokusíme se tak divákům přiblížit možnosti astronomických pozorování a přivést tak "Vědu do ulic" .

Na středu 20. dubna máme připravený další zajímavý program také v našem areálu Hvězdárny a planetária Johanna Palisy. Kromě tradičně připravených pořadů pro školy v dopoledních hodinách, které jsou již nyní zcela obsazeny, jsme na odpoledne připravili mimořádná setkání. Ve spolupráci se ZOO Ostrava začne ve 14 a v 15 hodin povídání paní Šárky Kalouskové pro děti o tom, jak jednoduše mohou přispívat k ochraně přírody a doví se také o novinkách v ostravské ZOO.

V 16 hodin v sále planetária začne projekce pořadu Na co kouká sova v noci. Na své si však mohou přijít i dospělí - na 18. hodinu jsme pozvali RNDr. Hynka Adámka - redaktora časopisu National Geographic, který splní, co již předloni slíbil a bude vyprávět o nejchudší zemi světa - o Etiopii.

Kontakt: Mgr. Ivana Češková, 733 627 889, ivana.ceskova@vsb.cz




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »