Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Úpičtí hvězdáři v Litomyšli

Úpičtí hvězdáři v Litomyšli

Litomysl - Upice
Litomysl - Upice
Město Litomyšl je známo nejen svými krásnými a vzácnými kulturními památkami, ale má také svou významnou astronomickou minulost. Právě zde se narodilo či pobývalo několik významných astronomů, o jejichž působení nalezneme zprávy nejen v místních archivech. Ale ani současní obyvatelé města svůj zájem o krásy oblohy neskrývají.
Fotografie: 13. března 2007, Milan Kment.

Projevili jej nejen při několika akcích astronomického rázu, které se v Litomyšli v minulých letech uskutečnily, ale také při prvním z řady čtyř plánovaných pozorovacích večerů. Ten se s účastí okolo sta zájemců uskutečnil 13. března tohoto roku. Obyvatelé města se sešli s astronomy z úpické hvězdárny v prostorách místního zámku. Po vyslechnutí dvou přednášek, ve kterých se seznámili nejen s objekty na obloze, ale i s úpickou hvězdárnou, se všichni odebrali na nádvoří. Zde bylo možno ty nejhezčí objekty pozorovat několika dalekohledy. Počasí přálo a v okolí zámku bylo zhasnuto veřejné osvětlení, nebylo tedy snad ničeho, co by pozorování v tak krásném prostředí rušilo.

To však bylo pouze první setkání. Další se uskuteční již brzy – 15. května 2007. Začátek přednášky je naplánován na půl deváté a po hodině již bude možno z nádvoří zámku pozorovat taje noční oblohy. Samozřejmě pokud to počasí dovolí. O přednášku však nepřijdete v žádném případě. Všichni zájemci o pozorování jsou srdečně zváni. Další podrobnosti o akci lze nalézt na internetovém portálu města Litomyšl.




O autorovi

Marcel Bělík

Marcel Bělík

Marcel Bělík (* 1966, Jaroměř) je ředitelem na Hvězdárně v Úpici. O hvězdy a vesmír se začal zajímat již v dětském věku a tento zprvu nevinný zájem brzy přerostl v životní poslání. Stal se dlouhodobým účastníkem letních astronomických táborů na úpické hvězdárně, kde v roce 1991 nastoupil jako odborný pracovník a od roku 2011 zde působí ve funkci ředitele. Je předsedou Východočeské pobočky České astronomické společnosti a členem výkonného výboru ČAS. Od roku 2005 působí jako jeden z porotců soutěže Česká astrofotografie měsíce. V současné době se zabývá zejména výzkumem sluneční koróny a sluneční fyzikou vůbec. Ve volných chvílích pak zkouší své štěstí na poli astrofotografie a zajímá se o historii nejenom astronomie.



30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »