Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Výsledky astrosoutěže

Výsledky astrosoutěže

Na http://astro.sci.muni.cz/soutez/ je uveřejněn seznam a bodové ohodnocení finalistů astrosoutěže. Znám je již i celkový vítěz ročníku 2002. Stal se jím Jakub Černý z Miletína. Na druhém místě se umístila Petra Pecharová z Prahy.

Vlastní akce probíhá korespondenční formou, jejímž vyvrcholením je Letní astronomické soustředění. Tohoto Letního astronomického soustředění se účastní úspěšní řešitelé korespondenční soutěže, kteří jsou vybráni na základě dosažených výsledků.

V korespondenční části zájemci řeší teoretické otázky vztahující se k astronomii (základní znalosti o sluneční soustavě, základní znalosti o objektech ve vesmíru atd.). Druhá část je převážně praktického zaměření. V ní řešitelé na základě jednoduchých měřících prostředků, provádějí astronomická pozorování (např. zjištění pravého poledne pro dané místo z měření délky slunečního stínu, měření výšek hvězd na obloze, pozorování pohybu Měsíce atd.).

Pro nejlepší účastníky internátního pobytu na Hvězdárně ve Vyškově je připravena exkurse na naše největší odborné pracoviště na Astronomický ústav v Ondřejově. Dále pak budou mít možnost se setkat s RNDr. Jiřím Grygarem, CSc., známým popularizátorem astronomie.

Zdroj




O autorovi

Luboš Brát

Předseda Sekce proměnných hvězd a exoplanet České astronomické společnosti. Vystudoval aplikovanou fyziku a astrofyzikuna PřF MU v Brně (1997-2000). Specializuje se na CCD pozorování proměnných hvězd a programování on-line aplikací pro práci s fotometrickými a astronomickými daty.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »