Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Zapojte se do Evropské noci vědců!

Zapojte se do Evropské noci vědců!

Logo Noci vědců
Logo Noci vědců
Také v roce 2013 získala Česká astronomická společnost finanční prostředky a zapojí se aktivně do přípravy v posledních letech velmi oblíbené Evropské noci vědců. Její termín v letošním roce připadá na pátek 27. září 2013. Ať už jste občanské sdružení, astronomický kroužek, nebo jiná instituce, zapojit se můžete i Vy!

Astronomická část Evropské noci vědců bude v roce 2013 probíhat téměř na 30 místech v ČR. Na každém stanovišti proběhnou v případě příznivého počasí astronomická pozorování dalekohledy. Návštěvníci budou mít možnost vidět práci vědců na vlastní oči, proběhne řada pokusů, pamatováno bude i na nejmenší návštěvníky. Na každém místě bude pak moci jeden z návštěvníků v soutěži získat zrcadlový astronomický dalekohled.

Erupce filamentu na Slunci 31. ledna 2013 Autor: SDO / NASA
Erupce filamentu na Slunci 31. ledna 2013
Autor: SDO / NASA
Hlavním tématem letošního ročníku bude energie. Ta je ve vesmíru zastoupena v mnoha různých formách, ve hvězdách, ale i v kometách, z nichž dvě mimořádně jasné budou velkou ozdobou nočního nebe v tomto roce (jedna z nich již byla pozorována, druhá by měla být viditelná na konci roku).  Věnovat se budeme především energii sluneční, díky které je na Zemi vůbec možná existence života. Slunce bude v roce 2013 právě v maximu svého jedenáctiletého cyklu, takže je to vhodná příležitost ukázat aktivní oblasti na Slunci, jako jsou sluneční skvrny. A bude toho samozřejmě mnohem víc, podstatou bude ukázat veřejnosti práci astronomů, vtáhnout je do dění a připravit netradiční formy prezentace v podobě show, koncertů, pokusů atd.

Česká astronomická společnost tímto vyzývá své pobočky, sekce, odborné skupiny, kolektivní členy a další organizace, aby oznámily nejpozději do 10. června svůj program, který tak bude moci být zveřejněn na astro.cz, ve sdělovacích prostředcích, na tiskové konferenci i v dalších prezentačních materiálech k akci. V případě zájmu o zapojení do této hojně navštěvované akce, prosíme o vyplnění formuláře.

Noc vědců 2012 v Ondřejově Autor: Astronomický ústav AV ČR
Noc vědců 2012 v Ondřejově
Autor: Astronomický ústav AV ČR
A ještě rekapitulace předchozích ročníků: Česká astronomická společnost v uplynulých třech letech (u pořádání Noci vědců v ČR je od samotného počátku) rozšiřovala činnost a místa, kde se akce konala: 2010 - 25 míst, 2011 - 27 míst, 2012 - 28 míst. Průměrná návštěvnost se rok od roku zvyšuje, v současnosti odhadujeme již přes 4500 návštěvníků. Vzhledem ke zvyšující se prestiži akce jsme každoročně uspokojili částečně i finanční žádosti na zajištění programu v jednotlivých místech a navíc se nám podařilo z dalších finančních prostředků ještě vyrobit navíc propagaci pro českou astronomii a ČAS, mj. astronomické otočné mapy oblohy, letáčky s mapou oblohy, s informacemi o konci světa, o nekonečném kalendáři, o České astronomické společnosti, vydali jsme pexeso s českými fotografiemi vesmíru a vyrobili svítilny pro astronomická pozorování. Tuto propagaci získaly všechny instituce zapojené do Noci vědců přes Českou astronomickou společnost. Zároveň v posledních dvou letech se navíc podařilo doručit do každého z míst konání akce jeden zrcadlový astronomický dalekohled jako cenu do soutěže.

Věříme tedy, že astronomická část Noci vědců 2013 se vydaří a budeme mít možnost nabídnout opět něco nového.

Budeme rádi, pokud budeme v roce 2013 opět v podobně rozsáhlém obsazení. Prosíme o pečlivě vyplněné informace o akci, kontaktních osobách atp., a to ať už žádáte o dotaci nebo ne, i těm, kteří nežádají, posíláme propagační materiály a dalekohledy (!!!) a zároveň v jednotné podobě pak prezentujeme programy.

Kontakt:
V případě dotazů kontaktujte organizátora za Českou astronomickou společnost (slezak@hvezdarnazebrak.cz nebo 602 530 515).




O autorovi

Petr Sobotka

Petr Sobotka

Petr Sobotka je od r. 2014 autorem Meteoru - vědecko-populárního pořadu Českého rozhlasu. 10 let byl zaměstnancem Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. Je tajemníkem České astronomické společnosti. Je nositelem Kvízovy ceny za popularizaci astronomie 2012. Členem ČAS je od roku 1995.

Štítky: Noc vědců


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »