Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Zemřel Miroslav Plavec

Zemřel Miroslav Plavec

Podle sdeleni Dr. Z. Sekaniny [JPL]zemrel 23. ledna 2008 v Kalifornii cestny clen Ceske astronomicke spolecnosti Miroslav J. Plavec [*1925], emer. profesor astronomie UCLA.

Prof. Plavec byl zvolen cestnym clenem CAS v r. 1992. V roce 1995 byl take zvolen cestnym clenem Ucene spolecnosti Ceske republiky. Stal se po doc. L. Perkovi v r. 2000 druhym nositelem Nuslovy ceny Ceske astronomicke spolecnosti za celozivotni prinos k astronomii a je po nem pojmenovana planetka c. 6076.

Zleva M. Plavec, P. Harmanec a Z. Plavcova na GA IAU 2006 v Praze.
Zleva M. Plavec, P. Harmanec a Z. Plavcova na GA IAU 2006 v Praze.

Na zacatku sve vedecke drahy se venoval s velkym uspechem vyzkumu meteorickych roju [spolecne se svou manzelkou Ing. Z. Plavcovou] a byl take vynikajicim cs. popularizatorem astronomie. Pozdeji zalozil ceskou skolu vyzkumu interagujicich tesnych dvojhvezd, ktery pak dale rozvinul po svem prichodu do Kanady a USA v r. 1969. Symposium c. 240 Mezinarodni astronomicke unie [Binary Stars as Critical Tools & Tests in Contemporary Astrophysics] v prubehu XXVI. svetoveho astronomickeho kongresu v Praze v srpnu 2006 bylo dedikovano prof. Plavcovi - byla to soucasne posledni navsteva prof. Plavce v doprovodu jeho manzelky v rodne zemi. Manzelka Zdenka i deti Helena a Jiri ziji v USA.

Na snimku je zleva M. Plavec, P. Harmanec [jeho nekdejsi aspirant] a Z. Plavcova v kuloarech kongresoveho centra behem XXVI. kongresu Mezinarodni astronomicke unie [IAU] v Praze 22.8.2006.




O autorovi

Jiří Grygar

Jiří Grygar

Jiří Grygar (*1936) studoval fyziku na MU v Brně a astronomii na UK v Praze. Vědeckou aspiranturu v astrofyzice absolvoval v Astronomickém ústavu ČSAV v Ondřejově, kde pak pracoval ve stelárním odd. do r. 1981. Od té doby až dosud je zaměstnán ve Fyzikálním ústavu ČSAV/AV v Řeži/Praze, v současné době v odd. astročásticové fyziky. Web: www.astronom.cz/grygar/



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »