Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Fotogalerie: Letní meteory (Perseidy 2014)

Fotogalerie: Letní meteory (Perseidy 2014)

letní meteory 2014 (Perseidy 2014) Autor: Martin Gembec
letní meteory 2014 (Perseidy 2014)
Autor: Martin Gembec
Počasí a svit Měsíce letošním Perseidám sice nepřeje, ale přesto se nějaká úspěšná pozorování a fotografie meteorů začínají scházet. Pokud máte také nějaký meteor na snímku, pošlete nám jej a pokud to náhodou nebude družice, určitě jej rádi přidáme do naší galerie.

Své snímky zasílejte přes formulář. Nezapomeňte, prosím, uvést všechny potřebné údaje podle vzoru uvedeném u jednotlivých políček formuláře. Galerie je řazená od nejnovějšího data pozorování. Kromě této galerie můžete průběžně sledovat nejnovější snímky od čtenářů Astro.cz v automatizované galerii.

Aktualizováno: 13. srpna 2014, 21:30 SELČ.

Fotografování meteorů není obtížná záležitost. Stačí umístit fotoaparát na stativ a namířit jej na oblohu s co možná nejsvětelnějším a nejvíce širokoúhlým objektivem, aby se nějaký ten jasný meteor trefil a zachytil. Optimální je digitální zrcadlovka a objektivy s minimální clonou alespoň 4. Když se nastaví ISO 800, meteory od 0 mag se už spolehlivě zachytí a ty jasnější -2 mag budou na snímku opravdu krásné.

Perseidu poznáme na snímku často podle zelené barvy na začátku stopy. Jasnější kusy poté mění barvu až do červenobílé barvy a na závěr mohou i měnit jas nebo vybuchovat. Zda jde o Perseidu spolehlivě poznáme, když její stopa mezi hvězdami také do Persea skutečně míří. A úplně nejlepší je se během snímání na fotografované pole dívat. Potom nám jasný meteor nejen neunikne, ale navíc nás pohled na něj potěší a budeme mít jistotu, že to, co jsme zachytili je meteor.

Na snímku se mohou zachytit i jiné meteory. V létě padá poměrně dost dalších rojových meteorů (Cygnidy, Aquaridy, Capricornidy, Antiheliony atd.). Pokud budete mít štěstí na některý z těchto meteorů, určitě se pochlubte. Pozor však na zákeřné družice. Nejlépe je od meteoru poznáme, pokud se na fotografované pole zároveň díváme. Další pomůckou k rozlišení bývá, že stopa pokračuje i na okolních expozicích, zvláště pokud zkrátíme expoziční časy na několik sekund. Na snímku se může objevit stopa opakovaně zjasňující družice, např. blikající Iridium, nebo plynule zjasňující se a zase slábnoucí stopa (Iridium a jiné neočekávané záblesky družic a smetí). Meteory mívají většinou nerovnoměrný náběh a pokles jasu stopy a někdy i tu rozdílnou barvu.

Takže ať máte brzy pěkné počasí a přejeme úspěšný lov.


Fotogalerie čtenářů:

Perseida 2014. Autor: Martin Gembec
Perseida 2014.
Autor: Martin Gembec
Jméno: Martin Gembec
Datum: 13. srpna 2014, 2:39 SELČ
Místo: Jablonec nad Nisou
Poznámka: Opravdu klika - na počasí, na jasný meteor, na to že jsme zrovna fotografoval tím směrem. Stránky autora.

Další snímky

[1], [2], [3]

Perseida pod Polárkou. Autor: Čestmír Černý
Perseida pod Polárkou.
Autor: Čestmír Černý
Jméno: Čestmír Černý
Datum: 13. srpna 2014, 1:00 SELČ
Místo: Křinice
Poznámka: Canon EOS 600D + Tokina 11-16. Ohnisko 11 mm, ISO 1600, exp. 5 sekund, clona 3,2. Přes postupující oblačnost osvětlenou Měsícem byly ze začátku vidět i některé hvězdy, ale postupně se zatáhlo skoro úplně.
Perseidy. Autor: Martin Popek
Perseidy.
Autor: Martin Popek
Jméno: Martin Popek
Datum: 12. srpna 2014, 0:00 SELČ
Místo: Nýdek
Poznámka: Doba pozorováni jen 3h. Před půlnocí už byla zcela zatažená obloha. Canon 60d a Tokina 12-24/3,8 a složené snímky z kamer Watec. Zde video jasné Perseidy z 10. 8.: http://ukazy.astro.cz/prirustky.php?Id=7820

Další snímky

[1], [2], [3], [4]

"Zahradní" Perseida .
Autor: Marek Streicher
Jméno: Marek Streicher
Datum: 11. srpna 2014, 22:00 SELČ
Místo: Obříství
Poznámka: Foceno na zahradě s omezeným výhledem a při úplňku. Jakoby zázrakem v tu dobu nebyla žádná vysoká oblačnost, která "zlobila" v podstatě celý čas :) Fotoaparát Nikon D3100, objektiv setový "antiastro" 18-55mm (18mm f4), expozice 10 sekund, ISO 800.
Perzeida + M31. Autor: Ľubomír Leňko
Perzeida + M31.
Autor: Ľubomír Leňko
Jméno: Ľubomír Leňko
Datum: 4. srpna 2014, 0:23 SELČ
Místo: Brehov, Slovensko
Poznámka: Nikon D5100 + VR 18-105mm f/3.5-5,6G 18mm, 13sec, f/3.5, ISO12800 bez úprav, orez, zmenšenie.
Meteor nad Pradědem. Autor: Daniel Ščerba
Meteor nad Pradědem.
Autor: Daniel Ščerba
Jméno: Daniel Ščerba
Datum: 26. července 2014, 2:52 SELČ
Místo: Petrovy kameny
Poznámka: EOS 5D mark II + Samyang 24mm, f/2.4, 30 sec, střed fotografie směřuje na sever Stránky autora.
Krounský bolid. Autor: Vilém Heblík
Krounský bolid.
Autor: Vilém Heblík
Jméno: Vilém Heblík
Datum: 26. července 2014, 2:09 SELČ
Místo: Krouna
Poznámka: Bolid nad kostelem v Krouně. Canon EOS 1100D na stativu.

Další snímky

[1], [2]

Související a doporučujeme:
[1] Článek o Perseidách 2014
[2] Nejnovější snímky od čtenářů Astro.cz
[3] Předchozí fotogalerie na Astro.cz




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.



30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »