Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Jména pro nové Saturnovy měsíce

Jména pro nové Saturnovy měsíce

pia06115.jpg
Sonda Cassini objevila u Saturnu 6 nových měsíců. Celkem má nyní Saturn 37 měsíců. Dva vloni objevené mezi oběžnými dráhami měsíců Mimas a Enceladus byly pojmenovány Methone a Pallene. V řecké mytologii byly Methone a Pallene dvě ze 7 krásných dcer obra Alkyonea.

Nový měsíc, objevený sondou Cassini jako pátý, byl pojmenován Polydeuces (v řecké mytologii dvojče Castora, syn Dia a Leda). Polydeuces obíhá v jednom z "Lagrangeových bodů" a v gravitační rovnováze ho udržuje jeden z mnoha větších Saturnových měsíců Dione. Polydeuces se nachází na oběžné dráze 60° za měsícem Dione. Dione vede i další, malinký měsíc Helene a měsíc Tethys řídí malinké měsíčky Telesto a Calypso.

Další 3 měsíce objevené sondou Cassini mají zatím předběžná označení S/2004 S3, S/2004 S4 a S/2004 S6. Sonda Cassini nepřestává pečlivě prohlížet Saturnovy prstence a okolí planety a snaží se "ulovit" další malinké měsíce a rozšířit Saturnovu rodinu. Vědci se domnívají, že mezery v systému saturnových prstenců způsobily měsíčky, které obíhají uvnitř prstenců a své okolí dokonale "vyklidily". Ale tyto měsíce jsou extrémně malé, jejich průměry jsou mnohem menší než 5 kilometrů. S tím souvisí i otázka jak definovat měsíc, kde "měsíc" končí a začíná "částečka prstence". Nová měření hustot malých měsíců Pan a Atlas ukazují, že tato tělesa jsou pravděpodobně jen volně sebrané hromady pevných částeček, dokonce by se mohlo jednat jen o dočasné seskupení částeček prstence a kdykoliv by mohlo dojít k rozpadnutí a zaplnění mezery v prstenci.

Zdroj: www.planetary.org
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »