Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Kométa na kolíznom kurze s planétou Mars

Kométa na kolíznom kurze s planétou Mars

Zrážka kométy s planétou Mars Autor: Universe Today
Zrážka kométy s planétou Mars
Autor: Universe Today
Novoobjavená kométa C/2013 A1 (Siding Spring) je pravdepodobne na kolíznom kurze s planétou Mars. Astronómovia síce ešte stále spresňujú jej dráhu, ale už teraz je jasné, že kométa Mars minimálne tesne minie.

K tesnému priblíženiu k planéte Mars, respektíve k dopadu kométy na povrch Marsu by malo dôjsť v októbri 2014. I keď táto udalosť nebude mať žiadny vplyv na našu planétu, bude veľmi zaujímavé sledovať priblíženie kométy k Marsu, poprípade aj jej dopad.

Kométa C/2013 A1 (Siding Spring) bola objavená začiatkom roka 2013 na observatóriu Siding Spring v Novom Južnom Walese v Austrálii. Predobjavové snímky sa podarilo nájsť v databáze Catalina Sky Survey v Arizone a sú z 8. 12. 2012. Na základe doterajších pozorovaní astronómovia tvrdia, že dráha kométy smeruje do blízkosti Marsu, pričom najväčšie priblíženie kométy k planéte by sa malo odohrať 19. 10. 2014.

Na základe údajov o polohe kométy získaných v priebehu 74 dní spresnil L. Elenin jej dráhu a z výpočtov sa ukazuje, že sa kométa v októbri 2014 priblíži k Marsu na vzdialenosť iba 109 200 km (0,00073 AU). Na základe doterajších pozorovaní však ešte nie je možné vypočítať dráhu kométy dostatočne presne. Kométa tak môže pokojne preletieť okolo Marsu v bezpečnej vzdialenosti 0,008 AU alebo môže dopadnúť na povrch Marsu.

C/2013 A1 (Siding Spring) sa pohybuje v retrográdnom smere na hyperbolickej dráhe. Jej rýchlosť vzhľadom na planétu Mars v októbri 2014 bude veľmi vysoká a dosiahne hodnotu približne 56 km/s. Podľa doterajších odhadov má kométa jadro veľkosti približne 50 km. Pokiaľ by kométa na povrch Marsu dopadla, uvoľnila by sa energia ekvivalentná výbuchu 2x1010 megaton TNT.

Astronómovia v súčasnosti pracujú na spresňovaní dráhy kométy. Na základe ďalších meraní a výpočtov sa ukáže, či sa kométa s Marsom naozaj zrazí alebo ho iba veľmi tesne minie.

Zdroj: Universe Today




O autorovi

Štítky: Kométy


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »