Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Na Titanu jsou jezera kapalného metanu

Na Titanu jsou jezera kapalného metanu

Titan_jezera.jpg
Vědci našli důkaz, že se na největším Saturnově měsíci Titanu nacházejí jezera kapalného metanu.

Data pořízená radarem 22. července 2006 při těsném průletu sondy Cassini kolem Titanu, přinesla přesvědčivý důkaz, že v současnosti existují na Titanu velké oblasti s kapalným metanem. Radarový snímek pořízený ve falešných barvách ukazuje, co všechno sonda Cassini "vidí". Intenzita barev je úměrná odrazivosti radarového signálu. Barvy neodpovídají tomu, jak by to vidělo lidské oko. (Credit: NASA/JPL/USGS).

Charakteristika jezer:

- tmavé oblasti na radarovém snímku jsou interpretovány jako jezera, popř. kanály s velmi nízkou radarovou odrazivostí - místa v prohlubních (topografických depresích).
- tmavý radarový povrch je hladký a pravděpodobně tvořený kapalinou, horninou, ledem nebo organickými látkami. Více než 75 tmavých radarových místa nebo jezer, která byla pozorována, má průměr od 3 km do více než 70 km.
- některá jezera se jeví zčásti vyschlá, zatímco jiná jsou zaplněna kapalinou. Některá jezera nemusela být naplněna zcela nebo již v minulosti se mohla částečně odpařit. Vyschlá jezera mají na radarových snímcích světlé okraje nebo valy, jejichž barva je podobná okolnímu terénu, který postrádá kapalinu.
- měnící se stav ukazuje, že jezera na Titanu mohou být pouze dočasná. Ale zatím není známa délka trvání těchto periodických změn.
- asi 15 tmavých míst je zaplněno kapalinou a nevykazují žádné důkazy eroze. Tyto tmavé oblasti se podobají pozemským jezerům, které se vytvořily uvnitř impaktních kráterů (např. Clearwater Lakes v Kanadě) nebo uvnitř sopečných kalder (např. Crater Lake v Oregonu). Vzhled prohlubně (deprese) ukazuje spíše na sopečný původ. Je velmi nepravděpodobné, aby byly impaktního původu.
- příkré a velmi zřetelné okraje některých jezer odpovídají jezerům vysychajícím nebo jezerům s prosakující nebo odtékající podzemní kapalinou.
- některá další jezera mají neohraničené a velmi rýhované okraje a postupně se snižuje intenzita radarového signálu směrem ke středu jezera. Pravděpodobně se jedná o jezera, která jsou spojena s kanály, kterými kapalina odtéká nebo o jezera, z nichž odtéká podzemní kapalina.
- vzhled některých jezer připomíná zakřivené a rozšířené kanály. Podobně jako údolí okolo rozvodněné pozemské řeky (např. Lake Powell).
- světlá místa blízko okraje jezera také mohou být "vykukující" vrcholky malých ostrůvků. Plovoucí "ledovce" jsou nepravděpodobné, protože většina materiálů by neplula v kapalných uhlovodících.
- další možností je, že se tyto prohlubně (deprese) a kanály na Titanu vytvořily v minulosti a nyní se zaplnily materiálem o nízké hustotě, proto jsou na radarových snímcích tmavší než jiné části Titanova povrchu.
- nejpřesvědčivější důkazy byly nalezeny na snímcích jezer na severní polokouli Titanu. Zde atmosféra vykazuje jakýsi aktivní koloběh nikoliv vody, ale metanu.
- Titanovy cykly jsou pravděpodobně svázány s dobou oběhu Saturnu kolem Slunce, tj. 29 let. Jezera na polokouli, na níž je zima, by se měla zvětšovat v důsledku metanového deště, zatímco na letní polokouli by se měla zmenšovat nebo zcela vyschnout.

Zdroj: www.spaceflightnow.com a www.jpl.nasa.gov
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »