Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Nový prstenec u Saturnu

Nový prstenec u Saturnu

Cassini
Cassini
Poprvé po 25 letech objevili astronomové nový prstenec Saturnu. Vidět je na snímcích ze sondy Cassini. Oznámil to profesor Carl Murray z londýnské univerzity na konferenci v západoanglickém Exeteru (hrabství Devon).

Sonda Cassini objevila 2, možná 3 nové objekty v již přeplněném okolí Saturnu. První je tenký oblouk z ledu a pevného materiálu, který se nachází mezi prstenci A a F, ve vzdálenosti 138.000 km od středu planety. Tento nový, 306 km široký prstenec, dostal předběžné označení R/2004 S 1, i když se zatím neví, jestli dělá kolem planety celý oblouk nebo jen část.

Další objev je malinký objekt na vnějším okraji prstence F, předběžně označený S/2004 S3. Mohlo by se jednat o nový měsíček s průměrem 4 až 5 km, nebo jen o shluk kamenné drtě. Obíhá ve vzdálenosti 141.000 km od Saturnu. (video)

Třetí objekt je podle vědců ještě víc záhadný. Pět hodin po objevení měsíčku S/2004 S3 bylo pozorováno na okraji prstence F další těleso přibližně stejné velikosti (předběžně označené S/2004 S4). Planetární astronom Dr. Joseph Spitale (Space Science Institute, Boulder, Colorado) řekl: "Jestli je to stejný objekt, pak jeho oběžná dráhu kříží prstenec F."

Zdroj: www.space.com
Převzato:Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »