Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Planetka Toutatis "v těsné" blízkosti Země

Planetka Toutatis "v těsné" blízkosti Země

blízkozemní planetka 4179 Toutatis
blízkozemní planetka 4179 Toutatis
Ve středu 29. září 2004 proletí "v těsné" blízkosti Země jedna z velkých planetek Toutatis. K Zemi se přiblíží nejvíce v 15:37 SELČ, a to na vzdálenost 1.549.719 km. Na noční obloze bude viditelná dalekohledem, ale bohužel jen na jižní polokouli.

Planetka označená 4179 Toutatis o rozměrech 4,6 x 2,4 x 1,9 km má nepravidelný tvar připomínající "činku", tvoří ji 2 veliké kusy skály spojené úzkou šíjí. Objevil ji v roce 1989 francouzský astronom C. Pollas na observatoři v Caussols a nese jméno nejvyššího keltského boha.

Vědci z NASA a další experti sledují Toutatis už desetiletí. Jedná se o blízkozemní planetku typu Apollo, tedy křižující dráhu Země s minimálním sklonem dráhy k rovině ekliptiky a oběžnou dobou 4 roky. Podle propočtů vědců z NASA (National Aeronautic and Science Administration) se tato planetka naposledy nejvíce přiblížila k Zemi v roce 1353, příště se tak stane až kolem roku 2562.

Přestože vzdálenost téměř 1,6 miliónů km je velká a rovná se čtyřnásobku vzdálenosti Měsíce, z astronomického hlediska jde o nebezpečně blízké sousedství. Vědci totiž poukazují na to, že stačí malá výchylka, aby se obrovský kus skály vychýlit ze své dráhy a nastala kolize se Zemí. V případě nárazu, jehož pravděpodobnost je podle vědců téměř nulová, by srážka s planetkou znamenala pro pozemský život globální katastrof. Tak jako se stalo již několikrát v minulosti, naposledy před 65 milióny let dinosaurům po dopadu planetky do oblasti dnešního Mexického zálivu. Ale dráhu Toutatis známe lépe než u kteréhokoliv jiné velké blízkozemní planetky. Víme tak, že nepřiletí až do vzdálenosti nebezpečné pro lidstvo. Byla zaznamenána daleko větší přiblížení planetek k Zemi, ale vždy se jednalo o daleko menší tělesa. Odborníci z NASA uvádějí, že nás Toutatis neohrozí ani dalších 600 let. Přiblížení planetky Toutatis k Zemi v září 2004 nabízí astronomům skvělé podmínky pro pozemní pozorování.

Zdroj: www.space.com
Převzato:Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »