Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  SOHO a 1000 komet v blízkosti Slunce

SOHO a 1000 komet v blízkosti Slunce

SOHO_1000.jpg
Toni Scarmato, vysokoškolský učitel z Itálie, objevil na fotografiích pořízených kosmickou sluneční observatoří SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) již 999. a 1000. kometu, když si prohlížel poslední fotografie ze dne 5. 8. 2005. "Tuto kometu chci věnovat své ženě Rosy a svému synovi Kevinovi jako kompenzaci za čas, strávený objevováním komet na snímcích z observatoře SOHO," prohlásil Scarmato.

Sluneční observatoř SOHO byla vyrobena ve spolupráci NASA a ESA. Po startu 2. 12. 1995 byla navedena do blízkosti Lagrangeova libračního bodu L1 ve vzdálenosti 1,5 miliónu km od Země, odkud nerušeně pozoruje Slunce a jeho nejbližší okolí. Na pořízených snímcích je možné poměrně často spatřit malé komety, které se dostanou do těsné blízkosti slunečního "povrchu". Ve většině případů ukončí svoji existenci ve žhavé náruči Slunce.

Před vypuštěním observatoře SOHO bylo známo pouze 26 komet, spadlých na Slunce. Jedná se o komety tzv. Kreutzovy skupiny, jejichž dráhy se nebezpečně přibližují ke Slunci. O objev této skupiny komet se zasloužil před více než 100 roky německý astronom Heinrich Carl Friedrich Kreutz (1854-1907). V roce 1979 bylo známo 10 komet Kreutzovy skupiny, které byly objeveny pozemními dalekohledy. O objev dalších členů této kometární skupiny se zasloužily některé družice. Komety pod označením Solwind 1 až 6 byly objeveny družicovým koronografem na americké vojenské družici SOLWIND (P78-1) v letech 1979 až 1984. Dalších 10 komet se podařilo objevit pomocí koronografu a polarimetru na palubě družice Solar Maximum Mission (SMM) v letech 1987 až 1989. V dalším objevování komet v těsné blízkosti Slunce úspěšně pokračuje družice SOHO.

O objev více než 75 % "sebevražedných" komet se zasloužili amatérští astronomové z celého světa, kteří si důkladně prohlížejí fotografie, pořízené dalekohledy uvedené družice. Do tohoto programu se může zapojit každý zájemce a může se tak stát objevitelem komety, aniž by ji spatřil na vlastní oči pomocí dalekohledu. Podrobnější informace nalezne zájemce na adrese ares.nrl.navy.

Kometa s pořadovým číslem 900 byla objevena 15. 1. 2005. Krátce na to byla na internetové adrese soho.nascom.nasa vyhlášena tipovací soutěž. Kdo uhodne, kdy bude objevena jubilejní kometa SOHO s pořadovým číslem 1000, bude odměněn věcnou cenou. Jako nápověda byla na uvedené adrese publikována data, kdy byly objeveny dosavadní jednotlivé "stovky" komet v blízkosti Slunce. Platný tip měl být odeslán ještě před objevem komety s pořadovým číslem 960 na fotografiích pořízených družicí SOHO.

Vítězem soutěže se stal Andrew Dolgopolov (Dublin, Irsko), který odhadl průchod tisící komety SOHO v blízkosti Slunce s chybou pouhých 22 minut.

Přibližně 85 % komet, objevených na fotografiích observatoře SOHO, patří do Kreutzovy skupiny těles. Patří do ní i poslední objevené komety s pořadovými čísly 999 a 1000. Komety Kreutzovy skupiny se přibližují ke Slunci v průměru na vzdálenost 800 000 km. Pro porovnání nejbližší planeta Merkur obíhá kolem Slunce ve vzdálenosti 58 miliónů km.

Zdroj: www.spaceref
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.



12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »