Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Trpasličí planeta se jmenuje Eris

Trpasličí planeta se jmenuje Eris

2003-UB313-and-moon_m.jpg
Největší objekt z nové skupiny Trpasličích planet dostal jméno Eris.

Objev nového tělesa ve sluneční soustavě s označením 2003 UB313 oznámil 29. srpna 2005 Michael E. Braun (Caltech). 75 roků po Plutu (Clyde Tombaugh) bylo objeveno těleso větší než v té době poslední a nejmenší "9. planeta". UB313 bylo zařazeno mezi tělesa Kuiperova pásu (KBO - Kuiper Belt Objects) a začaly diskuse o Plutu a jeho zařazení mezi "klasické" planety. Teprve IAU letos v srpnu tento problém vyřešila - ve sluneční soustavě máme 8 planet ("klasických") a novou skupinu Trpasličích planet (Pluto, UB313 a další).

Podle IAU pojmenování objektu závisí zcela na tom, jak je objekt klasifikován. Předběžné označení nového objektu 2003 UB313 vyjadřuje datum objevu. Pak objekt obdrží neoficiální pojmenování - "přezdívku", v tomto případě Xena, které se stane oficiálním až po schválení IAU.

Nyní pracovní skupina IAU pro pojmenování těles sluneční soustavy (IAU Committee on Small-Body Nomenclature and the Working Group on Planetary-System Nomenclature) schválila pro Trpasličí planetu nové jméno Eris a její měsíček Dysnomia (IAU Circular 8747).

Je to velmi výstižné (potom, co se dělo a stále děje kolem Pluta), protože Eris je řecká bohyně sváru a Dysnomia představuje nezákonnost, anarchii.

Obrázek:
Michael Brown (Caltech) na observatoři Keck (Havaj) objevil UB313 a jeho malý měsíček. Credit: W.M. Keck Observatory

Zdroj: skytonight.com a cfa-www.harvard.edu
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »