Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Výtvarná soutěž: Slunce – moje hvězda

Výtvarná soutěž: Slunce – moje hvězda

sluncemjhv1-m.jpg
Hvězdárna Valašské Meziříčí vyhlašuje v rámci Mezinárodního heliofyzikálního roku 2007 (International Heliophysical Year – IHY 2007) výtvarnou soutěž na téma „Slunce – moje hvězda“. Jak již napovídá název soutěže, hlavním tématem je Slunce a vše, co s ním souvisí. Soutěž je určena pro žáky a studenty mateřských, základních a středních škol.

Základní informace

Název a námět
Slunce – moje hvězda
Tématem soutěže je vyjádření vztahu člověka ke Slunci. A to v rovině čistě vědeckých faktů (vznik Slunce a Sluneční soustavy, atmosféra Slunce, sluneční vítr, sluneční skvrny, život na Zemi, střídání ročních období, energie ze Slunce apod.) a nebo v rovině citové (Slunce v každodenním životě, Já a Slunce apod.).

Kategorie
Soutěž je vyhlášena v těchto kategoriích:
1) Mateřská škola
2) Základní škola – 1. stupeň
3) Základní škola – 2. stupeň
4) Střední škola
Zúčastnit se mohou jednotlivci i kolektivy.

Techniky a formáty
Ke zhotovení díla jsou povoleny všechny výtvarné techniky bez jakéhokoliv omezení. Rozměr výtvarného díla je omezen maximálně formátem A2 (42 x 60 cm), u trojrozměrných děl je podmínkou pro přijetí stabilní a pevné zhotovení.

Zahájení a ukončení soutěže
Soutěž bude zahájena 20. 3. 2007 a ukončena 20. 5. 2007. Slavnostní vernisáž se uskuteční 31. 5. 2007 v prostorách Hvězdárny Valašské Meziříčí.

Předání soutěžních děl
Předávaná díla musí být řádně označena jménem soutěžícího, věkem, školou a názvem díla. Předání je možné uskutečnit osobně na Hvězdárně Valašské Meziříčí nebo poštou, a to nejpozději 20. 5. 2007.

Ocenění nejlepších prací
Soutěžní díla, doručená na Hvězdárnu Valašské Meziříčí v termínu, budou vyhodnocena porotou. Autoři nejlepších prací obdrží hodnotné knižní ceny.

Kontaktní osoby a informace
Radek Kraus, Hvězdárna Valašské Meziříčí, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
rkraus@astrovm.cz
tel: 571 611 928 (sekretariát)
http://www.astrovm.cz /

Poznámka
Pořadatel soutěže si vyhrazuje právo nepřijmout do soutěže výtvarná díla, která nesplňují podmínky formátu a námětu soutěže.

Motivace
Slunce, sluníčko – může mít v našich myslích spoustu podob. „A co ta Vaše?“ Podělte se s námi o ni a kreslete, malujte či jinak tvořte!

Slunce, sluníčko – žhavá oranžově-žlutá koule zářící na pozemské obloze – se stalo symbolem života na Zemi, a to jak v oblasti mytologické, tak i z hlediska čistě vědeckých faktů.

Slunce, sluníčko – je zdrojem tolik důležité energie pro Zemi. Bez něj by nebyla možná fotosyntéza a další chemické procesy zaručující život.

Slunce, sluníčko – je složeno z vodíku, který v jeho jádru „hoří“. Vzniká zde hélium a uvolňuje se obrovské množství energie.

Slunce, sluníčko – má atmosféru složenou z fotosféry, chromosféry a koróny. V atmosféře hvězdáři pozorují sluneční skvrny, filamenty, spikule, protuberance a další energetická vzplanutí.

Slunce, sluníčko – je zdrojem proudu částic, kterému říkáme sluneční vítr. Ten přímo nevidíme, ale rozzařuje ohony komet a zemskou atmosféru v oblasti pólů (vznikají zde polární záře).

Slunce, sluníčko – je centrem Sluneční soustavy. Bylo u zrodu tohoto systému, a také bude u jeho konce.

Slunce, sluníčko – jaro, léto, podzim, zima, kdo za to může? No přece Slunce a rotace Země.

Slunce, sluníčko – od počátku věků si lidé všímali žhavé koule na obloze a přisuzovali jí božské vlastnosti. Pro Řeky to byl bůh Helios, pro Římany božstvo Sol a Egypťané měli svého boha Ra.

Slunce, sluníčko – nejen že pohání vítr k větrným elektrárnám, ale také ohřívá vodu a fotony na fotovoltalických článcích vybudí elektrickou energii.

Slunce, sluníčko – je námětem pro mnohé básně, básničky, říkadla, pranostiky – ať už z pera lidových tvůrců a nebo v umělecky stylizované podobě.


Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »