Úvodní strana  >  Články  >  Světelné znečištění  >  Vyhlášení výsledků fotosoutěže na téma světelné znečištění

Vyhlášení výsledků fotosoutěže na téma světelné znečištění

Západočeská pobočka České astronomické společnosti vyhlásila výsledky fotografické soutěže k problematice světelného znečištění. Tuto soutěž vyhlásila Západočeská pobočka České astronomické společnosti ve spolupráci s Hvězdárnou v Rokycanech a Hvězdárnou a planetáriem Plzeň. Cílem soutěže je osvěta v problematice světelného znečištění a propagace správného osvětlení, zdravého životního stylu a ochrany životního prostředí.

Tisková zpráva ČAS.

Kromě vyhlášení výsledků se veřejnost dočká výstavy ze zaslaných snímků, nejdříve se dočkají občané Plzně a Rokycan. Soutěže se zúčastnilo 80 autorů s celkovým počtem 591 fotografií. Podrobné informace o soutěži.

Všechny vítězné snímky jsou vystaveny na soutěžních stránách.

V kategorii Jak rozhodně nesvítit

kat1-1.jpg
  1. místo získal snímek "Nesvítí někde zbytečně?" Martina Kákony z Českých Budějovic, 38 let. Popis poroty: Typický příklad změny stavu nočního prostředí. Také by se dalo říct "plýtváme už u zdroje".
  2. místo obsadil snímek "Pařez" Tomáše Smolka z Českých Budějovic, 24 let. Popis poroty: Zdařilý snímek, který za zdánlivě pěkným pohledem ukazuje na typické příčiny světelného znečištění - přemíru světla a jeho špatné směrování.
  3. místo obsadil snímek "Kostel" Jana Kondziolky z Karviné, 21 let. Popis poroty: Dva případy velmi špatného svícení. Přesahující světlo, které zbytečně svítí nahoru a snižuje tak míru tmy nad lokalitou a lampa, co už z dálky svítí do očí, takže nám vadí při chůzi po cestě.

V kategorii Správné světlo

kat2-1.jpg
  1. místo získal snímek "Vídeňská noc" Karla Mokrého z Prahy, 28 let. Popis poroty: Nenápadné veřejné osvětlení. Příklad správného pouličního osvětlení ze zahraničí - Vídeň, Rakousko.
  2. místo obsadil snímek "Přechod" Michala Kroužela z Prahy, 21 let. Popis poroty: Účinné a přitom ohleduplné řešení na jedné straně přechodu pro chodce. Rozdíl mezi dobrou a špatnou lampou je vidět na první pohled. Je to ta, která přijíždějícího řidiče neoslňuje a přitom je svým nesvícením do horního poloprostoru šetrná k nočnímu prostředí.
  3. místo obsadil snímek "Globus" opět Michala Kroužela z Prahy, 21 let. Popis poroty: Parkoviště u supermarketu Globus v Praze - Čakovicích. Osvětlení, které účelně osvětluje prostor pod sebou a přitom neruší okolí. Lampy nejsou téměř vidět, zato parkoviště ano.

V kategorii Variace na téma světlo a tma

kat3-1.jpg
  1. místo získal snímek "Inverze" Jana Kodziolky z Karviné, 21 let. Popis poroty: Osvětlené ostrovy civilizace shora. Krása? Ostuda? Obojí?
  2. místo obsadil snímek "Chemical plant" Kateřiny Vítámvásové ze Spořic, 24 let. Popis poroty: Hra světel chemičky.
  3. místo obsadil snímek "Cedulka" Izabely Hejlové z Prahy, 18 let. Popis poroty: Porota ocenila vtipnost snímku. Prostřední piktogram ovšem v pražské Františkánské zahradě nenajdete.

Vítězové ve všech třech kategoriích Jak rozhodně nesvítit, Správné světlo, Variace na téma světlo a tma obdrží za první místo 2 000 Kč a předplatné časopisu Astropis věnované Společností Astropis, za druhé místo 1 000 Kč a astronomickou knihu věnovanou firmou Supra Praha, s.r.o. a za třetí místo 500 Kč.

Na závěr soutěže organizátoři vyhlásili ještě Cenu diváků. Porota byla podle pravidel soutěže vázána výběrem tří nejlepších snímků v každé kategorii. Zajímavých snímků bylo ale mnohem více a jejich výběr z jednotlivých soutěžních kategorií přinášejí organizátoři nyní veřejnosti. Jejich vystavení tak veřejnosti umožní zvolit ten úplně nejzajímavější a nejzdařilejší snímek, který byl zaslán do soutěže. Hlasovat lze až do 30. 9. 2006. Cenu pro vítěze této kategorie věnovala firma Supra Praha, s.r.o. - je to triedr. Zároveň bude vylosován jeden z hlasujících účastníků soutěže, který obdrží předplatné astronomického časopisu Astropis.

Tiskovou zprávu je možné stáhnout ve formátu MS Word




O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »