Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  16. vesmírný týden 2020

16. vesmírný týden 2020

Mapa oblohy 15. dubna 2020 ve 21:00 SELČ (Stellarium)

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 13. 4. do 19. 4. 2020. Měsíc bude v poslední čtvrti. Večer můžeme stále pozorovat velmi jasnou Venuši. Ráno jsou zase seřazeny planety Mars, Saturn a Jupiter. Pozorování doplňují vláčky družic Starlink, přičemž na Floridě se chystá ke startu várka dalších šedesáti. Zatímco Sojuz MS-16 úspěšně doletěl na ISS, tak Sojuz MS-15 má přistát s trojicí kosmonautů zpět na Zemi. Před 60 lety odstartovala první navigační družice Transit 1B.

Obloha

Měsíc bude v poslední čtvrti ve středu 15. dubna v 0:56 SELČ. Pokud bychom se na Měsíc dívali 13. dubna nad ránem, zaznamenali bychom zhruba po 3:40 SELČ výstup hvězdy 7 Sgr (5,4 mag), která je kousek od mlhoviny M8, na které se zrovna bude Měsíc nacházet. Samotnou mlhovinu Měsíc opustí za svítání. 15. dubna už bude Měsíc v poslední čtvrti procházet pod Jupiterem a další den bude poblíž Marsu.

Níže uvedenou animaci publikoval Marek Tušl a zobrazuje úžasnou hru, kterou nám Měsíc předváděl v minulých dnech. Je patrná nejen změna fáze, ale i librace, tedy kolébání vůči pozorovateli.

Mars, Saturn a Jupiter vychází nad ránem 9. dubna 2020 Autor: Jiří Šíp
Mars, Saturn a Jupiter vychází nad ránem 9. dubna 2020
Autor: Jiří Šíp
Planety:
Venuše (−4,6 mag) je vidět večer vysoko na obloze, tvoří zhruba trojúhelník s hvězdokupami Plejády a Hyády v Býku. Ráno jsou vidět planety Mars (0,7 mag), Saturn (0,6 mag) a Jupiter (−2,2 mag).

Aktivita Slunce je velmi nízká, jen výjimečně se vyskytují skvrny. Zajímavější je to na okrajích disku, kde ve speciálním h-alfa dalekohledu můžeme pozorovat protuberance. Jak to na povrchu Slunce vypadá, lze kontrolovat na aktuálním snímku SDO.

Družice Starlink poznáte snadno, protože letí většinou v jedné linii za sebou. Pokud nejde o čerstvě vypuštěné družice, mívají od sebe rozestupy, nyní nejčastěji jednotky až desítky stupňů. V praxi tak najednou na obloze vidíme v řadě za sebou alespoň několik letících Starlinků. Předpovědi přeletů vám nabídne aplikace nebo webová stránka Heavens Above.

Venuša, Plejády a Starlinks 8. 4. 2020 Autor: Michal VOJTECH
Venuša, Plejády a Starlinks 8. 4. 2020
Autor: Michal VOJTECH

Kosmonautika

Kosmická loď Sojuz MS-16 s trojicí kosmonautů Ivanišinem, Vagnerem a Cassidym přiletěla k ISS. Sojuz MS-15 s trojicí Skripočka, Meir(ová) a Morgan má přistát v pátek 17. dubna. Poslední nákladní Dragon první generace přistál v rámci mise CRS-20, čímž SpaceX splnila zakázku na zásobování, kterou NASA požadovala. Další zásobování bude za SpaceX zajišťovat nový Crew Dragon.

Ve čtvrtek 16. dubna je v plánu start rakety Falcon 9 s dalšími 60 družicemi Starlink. První stupeň má přistát na mořské plošině.

9. dubna se nepodařilo čínské raketě CZ-3B doručit indonézskou družici Nusantara Dua (Palapa-N1) až na oběžnou dráhu. Selhal třetí stupeň rakety, kterému se možná vůbec nezapálily motory. Pro Čínu je to další selhání v krátké době po neúspěchu CZ-7A. Navíc nosič CZ-3B je jinak hodně spolehlivý.
17. dubna má každopádně startovat menší čínská raketa KZ-1A s dvěma družicemi Xingyun-2 01 a 02.

10. dubna se kolem Země prosmýkla sonda BepiColombo na své cestě k Merkuru. Průlety kolem Země a Venuše jí pomáhají dosáhnout svého cíle.

Výročí

13. dubna 1960 (60 let) odstratovala na oběžnou dráhu první navigační družice Transit 1B sítě NAVSAT/NSSS, kterou zpočátku využívaly ponorky a lodě a později byla i pro civilní využití. Přesnost určení času byla mnohem lepší, než u polohy, kde šlo zpočátku o stovky metrů a později se podařilo jít až na desítky metrů.

16. dubna 1495 (525 let) se narodil německý filosof, zabývající se matematikou, kartografií a astronomií, Peter Apian. Jeho dílo bylo oceňováno astronomy i navigátory. Zajímavé je také jeho vydání beduínských souhvězdí, která se díky němu zachovala pro naši společnost.

19. dubna 1975 (45 let) startovala první indická družice Árjabhata. Start proběhl z raketového polygonu Kapustin Jar v dnešním Rusku. Tvořil jej 26stěn a byl určen k testovaní technologií na poli rentgenové astronomie, vlastností atmosféry a sluneční fyziky.

Výhled na příští týden 

  • konjunkce Měsíce a Venuše
  • Výročí: DFH-1, první čínská družice
  • Výročí: start raketoplánu s HST

Doporučené odkazy

Mapa oblohy s úkazy v dubnu ke stažení v PDF.
Obloha aktuálně, sekce webu ČAS.
Přehled viditelnosti těles aj. (z Milevska).




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Árjabhata, Peter Apian, Transit 1B, Vesmírný týden


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Vírová galaxia M51

Vírová galaxia (iné názvy: Špirálovitá galaxia M51, Messierov objekt 51, Messier 51, M 51, NGC 5194, Arp 85) je klasická špirálovitá galaxia v súhvezdí Poľovné psy. Bola objavená Charlesom Messierom 13. októbra 1773. Táto galaxia sa nachádza blízko hviezdy Alkaid (eta UMa) zo súhvezdia Veľká medvedica. Táto galaxia tvorí s hviezdami Alkaid a Mizar takmer pravouhlý trojuholník s pravým uhlom pri hviezde Alkaid. Nájsť sa dá aj pomocou myslenej spojnice hviezd Alkaid a Cor Caroli. Galaxia leží v jednej štvrtine vzdialenosti od Alkaida k Cor Caroli. Vírová galaxia bola v skutočnosti prvou objavenou špirálovou galaxiou. Už 30-centimetrový ďalekohľad spoľahlivo zobrazí jej špirálovú štruktúru. Vírová galaxia má aj svojho sprievodcu, menšiu galaxiu NGC 5195, ktorú objavil v roku 1781 Messierov priateľ Mechain. Sú spojené medzigalaktickým mostom, ktorý je predĺžením špirálového ramena M51. Je zaradená v Arpovom katalógu podivných galaxií ako špirálová galaxia so sprievodcom. Vírová galaxia a jej sprievodca bývajú niekedy označovaní ako dvojitá galaxia. Obe galaxie sa k sebe približujú, až nakoniec splynú do jednej. Vybavenie: SkyWatcher NEQ6Pro, GSO Newton astrograf 200/800, GSO 2" komakorektor, QHY 8L-C, SVbony UV/IR cut, Optolong L-eNhance filter, FocusDream focuser, guiding QHY5L-II-C, SVbony guidescope 240mm. Software: NINA, Astro pixel processor, Siril, Starnet++, Adobe photoshop 203x180 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C, 38x300 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C cez Optolong L-eNhance, master bias, 150 flats, master darks, master darkflats 4.3. až 12.4.2024 Belá nad Cirochou, severovýchod Slovenska, bortle 4

Další informace »