Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  30. vesmírný týden 2013

30. vesmírný týden 2013

Mapa oblohy 24. července 2013 ve 23 hodin SELČ. Data: Stellarium Autor: Martin Gembec
Mapa oblohy 24. července 2013 ve 23 hodin SELČ. Data: Stellarium
Autor: Martin Gembec
Přehled událostí na obloze od 22. 7. do 28. 7.

Měsíc je kolem úplňku. Pozorovat můžeme zvečera Venuši a Saturn, ráno Jupiter a Mars. Přelety ISS probíhají na ranní obloze. Máme tu dozvuky nočních svítících oblak.

Mapa zobrazuje oblohu ve středu 24. července ve 22:00 SELČ.

Obloha:

Měsíc je v pondělí 22. července v úplňku. Vzhledem k tomu, že den předtím byl v přízemí, jeví se na obloze malinko větší.

 

Planety:
Venuše (-3,9 mag) je nízko téměř na západě. Ani Saturn (0,6 mag) na jihozápadě už není večer moc vysoko, jen kolem 20°. Ráno se k sobě přibližují planety Jupiter (-1,9 mag) a Mars (+1,6 mag). Seskupení je to nevýrazné, především Mars je spíš na vyhledání triedrem. Na ranní obloze je pod nimi také Merkur, ale s jasností 0,8 mag je obtížně viditelný.

Aktivita Slunce byla nízká a ani aktuálně se vyskytující skvrny neslibují rapidní změnu. Pohled přes dalekohled chráněný filtrem však odhalí pěkné skupiny s mnoha skvrnkami. Vývoj skvrn si můžete kontrolovat také na aktuálním snímku SDO.

Noční svítící oblaka (NLC) se ještě minulý týden vyskytla, ale šlo jen o úkazy nízko nad severním obzorem. Sezóna NLC obvykle po 20. červenci pomalu končí, takže se necháme překvapit, zda ještě v tomto týdnu nějaká oblaka zahlédneme.

Přelety ISS probíhají na ranní obloze. Pro rychlou předpověď přeletu si stačí kliknout na nejbližší město v níže uvedené tabulce. (Odkazy v tabulce, v ČR od západu na východ, vedou na Heavens-above.com)

Stanice ISS
Karlovy Vary Plzeň Ústí nad Labem
Praha České Budějovice Liberec
Jihlava Pardubice Hradec Králové
Svitavy Brno Olomouc
Zlín Ostrava Bratislava

Podrobněji si můžete přelety různých družic, záblesky a jiné zajímavosti vyjíždět také na serveru Calsky.com.

Kosmonautika:

  • Start rakety Atlas V s družicí MUOS 2 proběhl bez problémů. Zajímavý snímek pořídil Ben Cooper, když během startu mu před vlajkou USA proletěl překvapený pták (kondor krocanovitý). Ono není divu, když jde o start rakety, navíc v nejsilnější konfiguraci.
     
  • Poslední výstup do kosmu z ISS musel být předčasně přerušen, když si Luca Parmitano všiml, že mu do helmy skafandru uniká voda. Vzhledem k tomu, jak se voda v beztíži chová, začal se na hlavě astronauta vytvářet vodní film, který postupně překryl oči, uši i ústa a bylo tak nutné výstup rychle ukončit, jinak by později hrozilo utopení. Vada nebyla ani v úniku vody z termoregulačního systému, ani úniku z nádržky k pití. Zdá se, že vada byla v kondenzační jednotce a voda se začala hromadit.
     
  • Podle zdrojů na internetu by za nehodou rakety Proton mohla stát špatně nainstalovaná součástka. Mělo by jít o opačně nainstalované senzory rychlosti. Vzhledem k tomu, že raketa ani družice nebyly pojištěné, jednalo by se o neuvěřitelnou chybu.
     
  • Bez dalších komentářů vypustila Čína tři vojenské družice. Start rakety Dlouhý pochod 4C proběhl 19. července 2013.
     
  • Tento týden se očekává start rakety Ariane 5 ECA z kosmodromu Kourou (start 25. července) a rakety Sojuz-U z Bajkonuru, která vynese Progress M-20M k ISS (start 27. července).
     

Výročí:

  • 25. července 1973 (40 let) odstartovala k Marsu sonda Mars 5. Letěla k rudé planetě společně se sesterskou Mars 4, ale narozdíl od ní se jí povedlo zažehnout správně motor a usadit se na dráhu kolem Marsu. Pořídila na 108 fotografií povrchu s rozlišením až 100 metrů z výšky 2000 km. Sonda se brzy odmlčela, protože došlo ke ztrátě těsnosti a úniku dusíku z vnitřních prostor sondy.
     
  • 26. července 1963 (50 let) odstartovala družice Syncom 2. Družice této řady testovaly přenos dat z geosynchronní dráhy. Jednalo se o malá tělesa válcového tvaru se schopností přenášet jeden telefonní hovor. Syncom 2 úspěšně přenášel textové vzkazy a také poprvé přenesl telefonní hovor mezi americkým prezidentem a nigerijským předsedou vlády. Poprvé přes geosynchronní satelit byl také uskutečněn přenos TV signálu, ale v nízké kvalitě a bez zvuku.
     

Výhled na příští týden:

  • Ranní setkání planet s Měsícem
  • Roj Alfa Capricornid
  • Výročí: objev jupiterova měsíčku Carme
  • Výročí: Maria Mitchell

Mapa oblohy s úkazy v červenci ke stažení v PDF
Mapa oblohy online.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Vesmírný týden


30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »