Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  31. vesmírný týden 2021

31. vesmírný týden 2021

Mapa oblohy 3. srpna 2021 ve 22:00 SELČ (Stellarium)

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 2. 8. do 8. 8. 2021. Měsíc po poslední čtvrti směřuje do fáze novu. Večer je vidět jasná planeta Venuše a během noci dvojice velkých planet, Saturn a Jupiter. Saturn je navíc v opozici se Sluncem. Aktivita Slunce je nízká. Tmavá obloha nabízí také řadu meteorů z různých rojů, nejen Perseid. K ISS se připojil modul Nauka a opět způsobil pár vrásek na tváři řídících týmů, když stanici trochu roztočil. K ISS se chystá na zkušební let loď Starliner. Raketa Ariane 5 byla s novým krytem družic úspěšná. Před 50 lety letěl jako druhý člověk do kosmu German Titov ve Vostoku 2.

Obloha

Měsíc bude v novu v neděli 8. srpna v 15:50 SELČ. V noci na čtvrtek 5. 8. se jeho srpek dotkne hvězdokupy M35 v Blížencích.

Planety:
Večer za soumraku je velmi nízko nad severozápadním obzorem výrazná Venuše (−3,9 mag). Saturn (0,2 mag) a Jupiter (−2,8 mag) uvidíme dobře už kolem půlnoci. 2. srpna je Saturn v opozici se Sluncem. Všimněte si, že jeho prstenec je jasnější díky opozičnímu efektu.

Aktivita Slunce je velmi nízká. Zmizely skvrny a erupční aktivita je nejnižší za mnoho týdnů. Jak to na povrchu Slunce vypadá, lze kontrolovat na aktuálním snímku SDO.

Meteorické roje, které můžeme pozorovat na začátku srpna zahrnují nejen počínající aktivitu Perseid. Doznívá aktivita alfa Kaprikornid. Roje s pomalými meteory (22 km/s) a velmi malým počtem. Pokud tedy třeba jen jednou za hodinu spatříme pomalu letící meteor směrem od jižního obzoru, třeba to bude zrovna Kaprikornida. Dalším končícím rojem jsou jižní Delta Akvaridy. Vyletují rychleji (41 km/s) jakoby jižně od pravé dolní části Pegasova čtverce. Na temné obloze lze spatřit asi 3 meteory tohoto roje za hodinu. Perseidy jsou nejrychlejší (59 km/s) a vyletují z místa pod dvojitým W souhvězdí Kassiopeia. Spatříme jich zatím také jen několik za hodinu.

Kosmonautika

Modul Nauka se 29. července úspěšně spojil s ISS. Tři hodiny po spojení však došlo k neočekávané činnosti jejích motorů, které vedlo ke změně orientace ISS. Situaci korigovaly motory modulu Zvezda a později nákladní Progress připojený naproti Nauce. Mezitím se podařilo motory Nauky vypnout a situace je stabilní.

Po delší odmlce úspěšně odstartovala raketa Ariane 5. Opět vynesla dvě družice – Star One D2 a Eutelsat Quantum. Start byl ostře sledován, protože mezitím došlo k vylepšení aerodynamického krytu, pod kterým se družice schovávají při letu hustými vrstvami atmosféry. Špice krytu způsobovala nežádoucí větší vibrace a nyní se vyhodnotí, zda úpravy krytu pomohly. Pokud bude i následující start této rakety úspěšný, bude schválen její start s dalekohledem Jamese Webba letos na podzim.

Raketa Ariane 5 startuje 30. července 2021 s družicemi Star One D2 a Eutelsat Quantum Autor: ESA/Arianespace
Raketa Ariane 5 startuje 30. července 2021 s družicemi Star One D2 a Eutelsat Quantum
Autor: ESA/Arianespace

3. srpna je v plánu start rakety Atlas V s kosmickou lodí Starliner firmy Boeing na misi OFT-3 (Orbital Flight Test, tedy test lodi na oběžné dráze). Poslední test číslo dva přinesl řadu problémů a loď se nakonec ani nespojila s ISS. Tentokrát by tedy mělo dojít i ke spojení se stanicí a loď by snad už měla být připravena k vynášení astronautů na palubu ISS.

Výročí

Mezi 4 a 6. srpnem 1181 (840 let) byla spatřena nová hvězda v souhvězdí Kasijopea. Jednalo se o supernovu SN 1181. Jde o jednu z osmi zaznamenaných supernov v naší Mléčné dráze, viditelných lidmi pouhým okem. Devátá supernova, 1987A, vybuchla v sousedním Velkém Magellanově oblaku, a byla viditelná z jižní polokoule, v maximu jako hvězda 3. velikosti. Supernova 1181 byla na nočním nebi detekována po dobu 185 dní. Možným zbytkem supernovy je pulsar 3C 58 (J0205+6449), ale není to přesně známo, narozdíl od známé Krabí mlhoviny – zbytku supernovy z roku 1054.

4. srpna 1901 (120 let) se narodil čestný člen České astronomické společnosti Emil Buchar. Rodný dům Emila Buchara (1901-1979), významného českého astronoma, připomíná pamětní deska na Horní Nové Vsi 68. Objevil první českou planetku (pojmenoval ji po své matce Tynka). Pozorování první umělé družice Sputnik 1 v roce 1957 využil ke zpřesnění zploštění planety Země.

6. srpna 1961 (60 let) odstartoval v lodi Vostok 2 kosmonaut German Titov jako druhý člověk do vesmíru. Ve vesmíru strávil více než jeden den a vykonal 17 obletů Země. Cíle letu se podařilo splnit na výbornou – důsledky delšího pobytu v nízké gravitaci na lidské tělo. Titov stihl jíst i spát a nakrátko také převzal řízení lodi. Přistál podobně jako Gagarin mimo loď na padáku.

7. srpna 1976 (45 let) byla na oběžnou dráhu Marsu navedena sonda Viking 2. Přistávací část sondy dosedla 3. září v oblasti Utopia, kde fungovala až do roku 1980.

8. srpna 1926 (95 let) se narodil RNDr. Vladimír Vanýsek, čestný člen České astronomické společnosti, kterého si jistě mnozí vybaví díky knize Základy astronomie a a astrofyziky.

Výhled na příští týden 

  • Maximum meteorického roje Perseid
  • výročí: Luna 24
  • výročí: Lunar Orbiter 1
  • výročí: objev změn jasu Miry Ceti
  • výročí: František Link

Doporučené odkazy

Mapa oblohy s úkazy v červenci ke stažení v PDF.
Obloha aktuálně, sekce webu ČAS.
Přehled viditelnosti těles aj. (z Milevska).




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: German Titov, Vostok 2, SN 1181, Emil Buchar, Viking 2, Vladimír Vanýsek


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Vírová galaxia M51

Vírová galaxia (iné názvy: Špirálovitá galaxia M51, Messierov objekt 51, Messier 51, M 51, NGC 5194, Arp 85) je klasická špirálovitá galaxia v súhvezdí Poľovné psy. Bola objavená Charlesom Messierom 13. októbra 1773. Táto galaxia sa nachádza blízko hviezdy Alkaid (eta UMa) zo súhvezdia Veľká medvedica. Táto galaxia tvorí s hviezdami Alkaid a Mizar takmer pravouhlý trojuholník s pravým uhlom pri hviezde Alkaid. Nájsť sa dá aj pomocou myslenej spojnice hviezd Alkaid a Cor Caroli. Galaxia leží v jednej štvrtine vzdialenosti od Alkaida k Cor Caroli. Vírová galaxia bola v skutočnosti prvou objavenou špirálovou galaxiou. Už 30-centimetrový ďalekohľad spoľahlivo zobrazí jej špirálovú štruktúru. Vírová galaxia má aj svojho sprievodcu, menšiu galaxiu NGC 5195, ktorú objavil v roku 1781 Messierov priateľ Mechain. Sú spojené medzigalaktickým mostom, ktorý je predĺžením špirálového ramena M51. Je zaradená v Arpovom katalógu podivných galaxií ako špirálová galaxia so sprievodcom. Vírová galaxia a jej sprievodca bývajú niekedy označovaní ako dvojitá galaxia. Obe galaxie sa k sebe približujú, až nakoniec splynú do jednej. Vybavenie: SkyWatcher NEQ6Pro, GSO Newton astrograf 200/800, GSO 2" komakorektor, QHY 8L-C, SVbony UV/IR cut, Optolong L-eNhance filter, FocusDream focuser, guiding QHY5L-II-C, SVbony guidescope 240mm. Software: NINA, Astro pixel processor, Siril, Starnet++, Adobe photoshop 203x180 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C, 38x300 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C cez Optolong L-eNhance, master bias, 150 flats, master darks, master darkflats 4.3. až 12.4.2024 Belá nad Cirochou, severovýchod Slovenska, bortle 4

Další informace »