Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  32. vesmírný týden 2014

32. vesmírný týden 2014

Mapa oblohy 6. srpna 2014 ve 22 hodin SELČ. Data: Stellarium Autor: Martin Gembec
Mapa oblohy 6. srpna 2014 ve 22 hodin SELČ. Data: Stellarium
Autor: Martin Gembec
Přehled událostí na obloze od 4. 8. do 10. 8.

Měsíc bude v úplňku, který bude zároveň letošní největší. Mars a Saturn jsou nejlépe vidět jen večer za soumraku, Venuše naopak jen za ranního svítání. Planety Jupiter a Merkur jsou schovány v záři Slunce, jehož aktivita se zvýšila i díky návratu aktivních oblastí ze začátku července. Tento týden určitě doporučujeme také pozorování stoupající frekvence letního meteorického roje Perseid. Končí ideální ranní viditelnost komety C/2014 E2 (Jacques). Přelety stanice ISS se překlápí z ranních na večerní a blíží se k ní nákladní loď ATV-5.

Mapa zobrazuje oblohu ve středu 6. srpna ve 22:00 SELČ.

Obloha:

Měsíc bude v úplňku v neděli 10. srpna a půjde o tzv. superúplněk, kdy Měsíc je zároveň v přízemí. Díky tomu je nepatrně větší a jasnější než obvykle. Jeho lesk bude trochu tlumen jeho nižší výškou nad obzorem, zato nás asi bude vybízet k jeho zachycení spolu s krajinou.

Planety:
Mars (0,4 mag) a Saturn (0,5 mag) jsou poměrně blízko k sobě a večer je najdeme poměrně nízko na jihozápadní obloze. V neděli se mezi ně vklínil Měsíc, který se nyní přesouvá více na východ od Saturnu.
Venuše (−4 mag) je velmi brzy ráno při severovýchodním obzoru.

Jupiter a Merkur v LASCO C3 dne 3. 8. 2014 Autor: SOHO/LASCO (ESA & NASA)
Jupiter a Merkur v LASCO C3 dne 3. 8. 2014
Autor: SOHO/LASCO (ESA & NASA)
Aktivita Slunce je nyní poměrně nízká na to, jaké množství skvrn se během týdne urodilo na jeho přivrácené polokouli. O zvýšenou aktivitu se stará hlavně aktivní oblast, kde jsme mohli začátkem července pozorovat velké skvrny. Ta se nyní opět blíží středu kotouče a pořád se zde občas objevují středně silné erupce.
Zorné pole korónografu LASCO C3 opustila planeta Jupiter a vystřídal jej Merkur, který se blíží do horní konjunkce se Sluncem. Podobně jako Jupiter poznáme i Merkur snadno podle vysokého jasu. Čárky, které z jeho obrazu vychází, jsou dány zobrazovací vlastností senzoru a naznačují jeho vysoký jas (−1,8 mag). Povšimněte si také hvězdokupy Jesličky (M 44) v souhvězdí Raka (viz. snímek vpravo, kde je ve sluneční koróně k vidění také slabší výron hmoty – CME).

Kometa 2014 E2 Jacques ve 32. týdnu 2014, data: Guide Autor: Martin Gembec
Kometa 2014 E2 Jacques ve 32. týdnu 2014, data: Guide
Autor: Martin Gembec
Kometa C/2014 E2 (Jacques) je na brzké ranní obloze už velmi snadno viditelná a ve větším dalekohledu se dá na tmavé obloze vystopovat i slabý ohon. Běžný pozorovatel ji asi rozpozná jako přebývající mlhavou kuličku tam, kde žádná kulová hvězdokupa není. Orientační mapka k vyhledání je vlevo. Přes nepřízeň počasí je vhodné si pospíšit s jejím pozorováním, než se na ranní obloze objeví Měsíc, to znamená nejpozději do pátečního rána.

Meteorický roj Perseid je už za dveřmi. Již v těchto dnech se s nimi můžeme setkat. Vzhledem k přibývajícímu Měsíci platí, že bychom je měli zkoušet pozorovat již tento týden. Vzhledem k poloze radiantu jich více spatříme nad ránem, kdy je souhvězdí Persea nejvýše. Perseidy poznáme především podle jejich vyšší rychlosti (61 km/s) a podle směru, neboť zdánlivě vyletují právě z rozhraní Perseus / Kasijopea. V těchto dnech se můžeme setkat i s dalšími rojovými meteory, například s alfa Kaprikornidami, které jsou hodně pomalé (22 km/s) a jižními delta Aquaridami, které jsou středně rychlé (42 km/s). Situaci navíc komplikují Antihéliony s rychlostí 29 km/s a éta Eridanidy (66 km/s). Takže pozor co je a není Perseida.

Přelety ISS se konečně objeví i na večerní obloze a navíc v podobné dráze probíhají také přelety nákladní lodi ATV-5 Georges Lemaître. Pro rychlou předpověď přeletu ISS si stačí kliknout na nejbližší město. (Odkazy v tabulce, v ČR od západu na východ, vedou na Heavens-above.com)

Stanice ISS
Karlovy Vary Plzeň Ústí nad Labem
Praha České Budějovice Liberec
Jihlava Pardubice Hradec Králové
Svitavy Brno Olomouc
Zlín Ostrava Bratislava

Přelety ATV-5 si vyhledejte také na Heavens-Above.com, nebo použijte Calsky.com.

Kosmonautika:

  • Fantastická událost roku nastává. Sonda Rosetta se usazuje na oběžnou dráhu komety. Poslední snímky jádra 67P/Čurjumov-Gerasimenko jsou fantastické a máme se na co těšit, až bude sonda ještě blíž. O víkendu pokořila vzdálenost 1000 km od jádra.
     
  • Nákladní loď ATV-5 Georges Lemaître odstartovala úspěšně z Francouzské Guyany 30. července. Její přelety můžeme nyní pozorovat v dráze podobné stanici ISS. Jde o poslední evropskou zásobovací loď tohoto typu. Na palubě je kromě suchého nákladu také množství paliva na vyzvednutí stanice na vyšší oběžnou dráhu. Připojení ke stanici je naplánováno na 12. srpna.
     
  • Mars Rover 2020 dostal obrysy plánovaného vědeckého vybavení. Základem bude úspěšná Curiosity. Předpokládá se však pokročilejší systém kamer na stěžni, přístroje schopné zkoumat složení hornin na dálku a to včetně detekce organických molekul a další specializované přístroje. Pokud vše půjde podle plánu, mohli bychom se nového vozítka na povrchu Marsu dočkat v roce 2021.
     

Výročí

  • 7. srpna 1969 (45 let) odstartovala k Měsíci zkušební kosmická loď bez posádky označená jako Zond 7. Jednalo se o upravenou loď Sojuz určenou pro oblet Měsíce. Vynesena byla tehdy nově vyvinutou raketou Proton, která je sice poměrně silná, ale umožňuje vynést sondu pouze na oblet Měsíce s maximálně dvěma kosmonauty. Let proběhl úspěšně a loď po obletu Měsíce přistála opět na Zemi.
     

Výhled na příští týden:

  • Rosetta u komety 67P
  • Perseidy vrcholí
  • Cygnus odlétá od ISS, přilétá ATV-5

Mapa oblohy s úkazy v srpnu ke stažení v PDF,
Interaktivní online planetárium,
Mapa oblohy online.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Vesmírný týden, Zond 7


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »