Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  33. vesmírný týden 2021

33. vesmírný týden 2021

Mapa oblohy 18. srpna 2021 ve 21:00 SELČ (Stellarium)

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 16. 8. do 22. 8. 2021. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Večer je vidět jasná planeta Venuše a během noci dvojice velkých planet, Saturn a Jupiter. Jupiter je navíc v opozici se Sluncem. Aktivita Slunce je nízká. Perseidy překvapily proměnlivou a kolem maxima nižší aktivitou, která náhle vzrostla po maximu. Kosmická loď Starliner vůbec nepoletí a musí zpět na opravu a testy. Na ISS mezitím přistál Cygnus. Indická raketa nezvládla vynést geostacionární družici. Před 375 roky se narodil anglický astronom John Flamsteed, který vytvořil nový katalog hvězd. Těm později Lalande přidal čísla, s kterými se na mapách setkáváme dodnes.

Obloha

Měsíc bude v úplňku v neděli 22. srpna ve 14:02 SELČ. O víkendu prochází kolem Saturnu s Jupiterem a v sobotu večer s nimi bude na vrcholu trojúhelníku.

Planety:
Večer za soumraku pokračuje nízko nad západním obzorem viditelnost jasné Večernice, tedy planety Venuše (−3,9 mag). Saturn (0,2 mag) a Jupiter (−2,8 mag) jsou nejlépe vidět v polovině noci. Jupiter je 20. srpna v opozici se Sluncem.

Aktivita Slunce je velmi nízká. Stále marně čekáme na větší skvrny a ty maličké nejsou téměř viditelné. Alespoň při pozorování protuberance je na co se dívat. Jak to na povrchu Slunce vypadá, lze kontrolovat na aktuálním snímku SDO.

Perseidy měly zřejmě letos překvapivě o něco nižší aktivitu, než bylo očekáváno. Přesto jich občas padalo hodně, jak ukázaly celooblohové záběry ze Slovenska, a především zprávy z Kalifornie, kde nejvyšší aktivitu zaznamenali 14. 8. mezi 6. a 9. hodinou UT. To se aktivita zvedla na dvoj až trojnásobek běžného maxima 12./13. 8. Opravdu paradox a ukázka, že pozorovat je třeba vytrvale a kdykoli kolem maxima.

osobnost

13. srpna 2021 zemřela ve věku 92 let Carolyn Shoemakerová, americká astronomka a spoluobjevitelka komety Shoemaker-Levy 9. Ačkoli se zabývala historií, politologií a anglickou literaturou, život jí změnilo setkání v letech 1950-51 s budoucím manželem, geologem Eugenem M. Shoemakerem. Ukázalo se, že má nadání vyhledávat nová malá tělesa. V 51 letech se tak stala astronomkou a později jednou z nejúspěšnějších objevitelek komet. V osmdesátých a devadesátých letech využívala fotografie ze Schmidtovy komory na Mt. Palomaru. V roce 1997 měla se svým manželem nehodu v Austrálii, kterou bohužel Gene nepřežil. Carolyn se zotavila a poračovala spolu s Levym na Lowellově observatoři. 

Kosmonautika

NASA ve spolupráci s Boeingem oznámila odklad startu rakety Atlas V s kosmickou lodí Starliner, tentokrát na velmi dlouhou dobu. Nepodařilo se rozhýbat všechny ventily uvnitř palivového systému lodi. Misi OFT-3 (Orbital Flight Test, tedy test lodi na oběžné dráze) tak potkaly problémy ještě na Zemi, což je ale přeci jen trochu pozitivnější varianta.

Mezitím na ISS došlo k záchytu nákladní lodi Cygnus v rámci zásobovací mise NG-16. Loď byla tentokrát pojmenována po astronautovi z Challegeru, Ellison Onizuka.

Minulý týden 12. srpna měl proběhnout také start indické rakety GSLV Mk.2 s družicí GISAT-1, ta ale nedosáhla oběžné dráhy pro selhání třetího stupně rakety.

Plánované starty v následujícím týdnu zahrnují 17. srpna start rakety Vega s družicí Pleiades Neo 4 a několika dalšími družicemi z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guayáně a také 17. 8. start rakety CZ-2C s družicí Internet Fusion Satellite Test, která startuje z čínského kosmodromu Jiuquan. 19. srpna má startovat z Vostočného raketa Sojuz-2.1b s horní stupněm Fregat-M a 36 družicemi systému OneWeb (L09).

Výročí

17. srpna 1966 (55 let) odstartovala sonda Pioneer 7 určená k výzkumu meziplanetárního prostoru mezi Zemí a Marsem.

19. srpna 1646 (375 let) se narodil John Flamsteed, první ředitel královské Greenwichské observatoře a první královský astronom. Vynalezl metodu měření průchodu hvězdy místním poledníkem ke zjištění přesné rektascenze a použil ji pro 40 vybraných hvězd. Sestavil nový přesný katalog 3000 hvězd – přesnost polohy hvězd v tomto katalogu byla 15krát lepší než v předchozích katalozích. Tento katalog byl vydán až v roce 1725 po smrti Flamsteeda, a to pod názvem „Historia Coelestis Britannica“. V katalogu je zavedeno označení hvězd čísly. Některé hvězdy jako např. 61 Cygni jsou stále známé pod označením Flamsteedovými čísly. Tato čísla ale nezavedl sám Flamsteed, čísla hvězdám přidělil až po jeho smrti Joseph Jerome le Français de Lalande ve francouzské vydání katalogu v roce 1783.

20. srpna 2001 (20 let) zemřel Sir Fred Hoyle, britský matematik a astronom, který značně přispěl ke kosmologii a k našemu chápání syntézy chemických prvků ve hvězdách. Spolu s Hermanem Bondim a Thomasem Goldem vytvořil kosmologickou teorii stacionárního vesmíru. Podle této teorie se střední vlastnosti vesmíru nikdy nemění s časem. Stále musí vznikat nová hmota, aby se při rozpínání vesmíru udržela konstantní hustota. F. Hoyle je autorem pojmu "big bang" (v češtině překládáme jako "velký třesk"). Použil ho poprvé v rozhlasové přednášce pro BBC a šlo jednoznačně o opovržlivé označení myšlenky jiného astrofyzika – George Gamowa. Ironií osudu o 15 let později teorie stacionárního vesmíru vyklidila pozice, zatímco se prosadila Gamowova myšlenka, a to pod posměvačným názvem, který jí přisoudil Fred Hoyle. Fred Hoyle je rovněž autorem některých populárních science fiction a napsal i libreto k opeře.

Výhled na příští týden 

  • výročí: Luna 11
  • výročí: nová definice Pluta
  • výročí: Voyager 2, průlet, Saturn

Doporučené odkazy

Mapa oblohy s úkazy v srpnu ke stažení v PDF.
Obloha aktuálně, sekce webu ČAS.
Přehled viditelnosti těles aj. (z Milevska).




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Pioneer 7, John Flamsteed, Fred Hoyle, Vesmírný týden


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »