Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  49. vesmírný týden 2015

49. vesmírný týden 2015

Mapa oblohy 2. prosince 2015 v 18:00 SEČ. Data: Stellarium

Přehled událostí na obloze od 30. 11. do 6. 12. 2015. Měsíc bude během týdne v poslední čtvrti. Ráno jsou vysoko na jihu až jihovýchodě Jupiter, nedaleko je také Mars a Venuše. Nízko nad obzorem v Panně je poměrně jasná kometa Catalina. Aktivita Slunce je nízká. Startuje LISA Pathfinder. O den později letí k ISS Atlas V s nákladní lodí Cygnus.

Obloha

Planety a Měsíc na začátku prosince 2015. Data: Stellarium
Planety a Měsíc na začátku prosince 2015. Data: Stellarium
Měsíc bude ve čtvrtek ráno (8:40) v poslední čtvrti. Ideální doba k jeho pozorování je tedy ráno. V pátek 4. prosince bude ráno nedaleko jasného Jupiteru a v neděli 6. 12. bude vedle Marsu.

Objekty v korónografu SOHO na konci listopadu 2015 Autor: SOHO/LASCO (ESA & NASA)
Objekty v korónografu SOHO na konci listopadu 2015
Autor: SOHO/LASCO (ESA & NASA)
Planety:
Stále si musíme vystačit s ranními planetami. Nabízí se nám v pořadí podle jasnosti Venuše (–4,2 mag), Jupiter (–2 mag) a Mars (1,6 mag). Protože Jupiter je nad ránem vysoko k pozorování oblačných útvarů a měsíců, přidáváme seznam nejzajímavějších úkazů a přechodů Velké červené skvrny (GRS). (Při přípravě článku jsem zjistil, že z minulého dílu vypadla, za což se omlouvám a snad přijde k užitku alespoň nyní).
V zorném poli korónografu LASCO C3 se nachází dva jasné objekty. Pomineme-li jasný Merkur, který pomalu zmizí vlevo, pak tu máme nad Sluncem vpravo Saturn a vlevo pod ním Antares, jasnou hvězdu ze souhvězdí Štíra.

Přechody GRS   Úkazy měsíců
1. 12. 4:25   3. 12. Europa přechod stínu končí 3:59
Europa přechod měsíce končí 6:25
3. 12. 6:05   5. 12. Io přechod stínu zač. 6:27
5. 12. 7:40      
6. 12. 3:35      
Časy jsou v SEČ.

Aktivita Slunce je stále na velmi nízké úrovni. poslední týden žádné velké skvrny nepřinesl. Vývoj skvrn můžeme sledovat na aktuálním snímku SDO.

Mapka poloh komety C/2013 US10 (Catalina) Autor: Guide 9
Mapka poloh komety C/2013 US10 (Catalina)
Autor: Guide 9
Jestliže minulý týden jsme mohli jen nesměle informovat o kometě C/2013 US10 (Catalina), tento týden už je to s její viditelností mnohem lepší a tak budeme spíše bojovat s oblačností, než její nízkou výškou nad obzorem. Odkaz vede na podrobný článek a vlevo je mapka k hledání komety. Najdeme ji v souhvězdí Panny, východně od jasné Spiky. Jasnost komety se pohybuje kolem 6,5 mag. Na fotografiích jeví komu velkou asi 5' a dva ohony (iontový ve směru od Slunce a pak prachový, možná z částic zůstávajících v dráze komety).

Kosmonautika

  • Česká kosmická kancelář uskutečnila minulý týden zajímavou tiskovou konferenci o české stopě při výzkumu vesmíru. Pokud jste ještě neviděli záznam, doporučujeme jej.
  • Vždy, když čteme o plánech ruské kosmonautiky, zůstáváme skeptičtí, protože realita často dost zaostává. Tento týden navíc přišlo potvrzení, že v ruském kosmickém programu přijde řada škrtů, a tak to s dalšími plány na novou kosmickou loď asi moc žhavé nebude.
  • Krásný kousek se povedl společnosti Blue Origin, když při suborbitálním testu úspěšně přistála kabina a hlavně raketový stupeň. O něco podobného se pokouší také SpaceX, ale ta má úlohu značně stíženou tím, že její raketa se musí vracet z větší rychlosti poté, co urychluje družice na oběžnou dráhu.
  • Na kosmodromu Kourou je připravena ke startu raketa Vega se speciální vědeckou družicí LISA Pathfinder. Start je v plánu ve středu 2. 12. v 5:45 SEČ.
  • Ve čtvrtek 3. prosince ve 23:55 SEČ je v plánu start lodi Cygnus na raketě Atlas s nákladem k ISS. Výměna rakety pro následující dva lety této lodi umožní na Atlasu použít její větší verzi s více nákladem. Poté se má loď vrátit na inovovanou raketu Antares.

Výročí

  • 1. prosince 1525 (490 let) se narodil významný český astronom Tadeáš Hájek z Hájku. Jeho záznamy polohy komety z roku 1577 porovnal se svými Tycho Brahe a nade vší pochybnost umístil komety mimo zemskou atmosféru. Podobně Tychonova supernova z roku 1572, u níž nebyla zjištěna paralaxa, ukázala, že vesmír není neměnný a že se zde zjevují objekty, které narušují poklidný řád nebeských sfér. Tadeáš Hájek také zorganizoval stěhování Tychona do Prahy a také příjezd Keplera, čímž přispěl k významnému pokroku středověké astronomie.
  • 1. prosince 1580 (435 let) se narodil francouzský astronom Nicholas-Claude Fabri de Peiresc. V minulém týdnu jsme jej zmiňovali s výročím objevu mlhoviny v Orionu. Byl to tedy jeden z prvních pozorovatelů oblohy pomocí dalekohledu. Díky pozorováním zatmění Měsíce napříč Středozemním mořem se mu podařilo specifikovat, že moře je asi o 1000 km menší.
  • 1. prosince 1960 (55 let) odstartoval Sputnik 6 se psy Pčelka a Muška, dalšími zvířaty, rostlinami a také televizní kamerou. Vzhledem k navigační chybě se Sputnik rozpadl při návratu a vše živé na palubě zahynulo. Úspěchem mise bylo alespoň předání telemetrie a televizního signálu z průběhu mise.
  • 2. prosince 1995 (20 let) odstartovala sluneční observatoř SOHO. Tato veleúspěšná družice je stále v provozu. Jedná se zároveň o nejlepšího objevitele komet (přes 3 000 k roku 2015). Většina komet je členy tzv. Kreutzovy rodiny komet, o níž se předpokládá, že vznikla rozpadem jedné obří komety. Poslední jasnější sluneční „kamikaze“ (sungrazer) byla kometa C/2011 W3 (Lovejoy), ta však svůj těsný průlet nad povrchem Slunce poměrně nečekaně přežila, a proto byla tak jasná.
  • 4. prosince 1965 (50 let) odstartovali v lodi Gemini 7 Frank Borman a Jim Lovell. Let byl úspěšnou přípravou na budoucí mise Apollo. Nadto se podařil první let dvou kosmických lodí ve formaci, když se přiblížili k lodi Gemini 6A. Oba se poté vydali k Měsíci na palubě Apollo 8, který obletěli na Štědrý den 1968. Zatímco Frank se již k Měsíci znovu nevydal, Jim Lovell sice letěl, ale zrovna na palubě Apolla 13

Výhled na příští týden

  • Ranní Měsíc, Venuše a kometa Catalina
  • Výročí: Gerard Kuiper
  • Výročí: sonda Galileo započala výzkum Jupiteru
  • Výročí: pád meteoritu na jedoucí auto
  • Výročí: Henry L. Giclas

Doporučené odkazy

Mapa oblohy s úkazy v listopadu ke stažení v PDF,
sekce Obloha aktuálně.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Hájek z Hájku, Peiresc, Vesmírný týden, SOHO, Sputnik 6, Gemini 7


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »