Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Dnešní rozbřesk "rozzářila" výrazná noční oblaka

Dnešní rozbřesk "rozzářila" výrazná noční oblaka

2011_07_12_nlc_kunka_46.jpg Autor: Petr Horálek

Autor: Petr Horálek
Dnes 12. července 2011 v časných ranních hodinách se nad severním obzorem odehrálo spektakulární a nesmírně fotogenické přírodní představení. Ještě před rozbřeskem a během něho se především z horských výchledů ukázala jedna z nejvýraznějších letošních nočních svítících oblak. K ránu pak na mnoha místech České republiky celý úkaz doplnila bělavá přízemní mlha dodávající všemu ještě dramatičtější vzhled. Noční oblaka můžete vyhlížet i v následujícíh dnech.

Úkaz začal přibližně kolem 2:20 SELČ, kdy nad severním obzorem pomalu "vyvstávala" neurčitá zář. Jak čas plynul, zář chytala stříbřitě modravou barvu a malý dalokohled záhy odhalil jemné struktury vlnitých stříbřitých oblak. Velmi pěkný shluk nočních oblak poměrně rychle zjasňoval pod souhvězdím Vozky, zatímco zbytek severního obzoru jen zlehka světlal. Okolo 2:40 na sebe začala upozorňovat dlouhá vrstva nočních oblak zasahující až k severozápadu a jas celého tohoto komplexu se prudce zvyšoval. Krátce po třetí hodině ranní pak dosáhl svého maxima a obloha již začala velmi rychle světlat rozbřeskem. Noční oblaka vydržela v dohledu triedrů ještě do přibližně čtvrté ranní hodiny a vystoupala v místech kolem severního a severo-severozápadního obzoru do výšky nad 10°. Byla tak jedněmi z těch nejvýraznějších viditelných z ČR v tomto roce vůbec. Podobně výrazná NLC ozdobila jen soumrak během majestátného zatmění Měsíce 15. června.

Fotogalerie NLC 12. července 2011 z Kunětické hory u Pardubic
(foceno mezi cca 2:20 - 3:30 SELČ, Canon 550D, obj. Tamron 18-200 mm;
objekt s komínem je opatovická elektrárna)

2011_07_12_nlc_kunka_16.jpg Autor: Petr Horálek

Autor: Petr Horálek
2011_07_12_nlc_kunka_25.jpg Autor: Petr Horálek

Autor: Petr Horálek
2011_07_12_nlc_kunka_31.jpg Autor: Petr Horálek

Autor: Petr Horálek
2011_07_12_nlc_kunka_43.jpg Autor: Petr Horálek

Autor: Petr Horálek
2011_07_12_nlc_kunka_46.jpg Autor: Petr Horálek

Autor: Petr Horálek
2011_07_12_nlc_kunka_60.jpg Autor: Petr Horálek

Autor: Petr Horálek

Noční svítící oblaka (nebo též stříbřitá či mezosférická, zkratka NLC z angl. NoctiLucent Clouds) jsou zvláštním druhem oblačnosti vyskytující se neobvykle vysoko nad zemí - okolo 85 km. Jsou nesmírně řídká a za denního světla tudíž nepozorovatelná. Prozradí je až Slunce nasvěcující je zpoza obzoru při soumraku nebo za rozbřesku. Na severní polokouli jejich vzniku nahrává období kolem letního slunovratu, kdy jsou v mezisféře nejstabilnější podmínky. Nemálo se na jejich výskytu podepisuje proměnlivá sluneční aktivita. V roce 2009 při hlubokém slunečním minimu byla NLC pozorovatelná v ČR velmi často. Letos je při vzrůstající sluneční aktivitě jejich výskyt mnohem chudší a výjimečnější. Více v článku Tomáše Tržického.

Vyhlížet NLC můžete i v následujících dnech. Největší šance na jejich spatření trvá přibližně do konce druhé dekády července, a to vždy od cca 22:30 SELČ do půlnoci a pak od 2:00 do čtvrté hodiny ranní. Pokud máte fotografie dněšních ranních NLC, zašlete je pomocí jednoduchého formuláře na stránce ukazy.astro.cz. Zde se také můžete o NLC i jejich pozorování v ČR (včetně zasílání alertů) dozvědět mnohem více.

Související:
[1] Noční svítící oblaky (Tomáš Tržický)
[2] O NLC na Ukazy.astro.cz
[3] Fotogalerie na Spaceweather.com




O autorovi

Petr Horálek

Petr Horálek

Narodil se v roce 1986 v Pardubicích, kde také od svých 12 let začal navštěvovat tamní hvězdárnu. Astronomie ho nadchla natolik, že se jí rozhodl věnovat profesně, a tak při ukončení studia Teoretické fyziky a astrofyziky na MU v Brně začal pracovat na Astronomickém ústavu AVČR v Ondřejově. Poté byl zaměstnancem Hvězdárny v Úpici. V roce 2014 pak odcestoval na rok na Nový Zéland, kde si přivydělával na sadech s ovocem, aby se mohl věnovat fotografii jižní noční oblohy. Po svém návratu se na volné noze věnuje popularizaci astronomie a také astrofotografii. Redakci astro.cz vypomáhal od roku 2008 a mezi lety 2009-2017 byl jejím vedoucím. Z astronomie ho nejvíce zajímají mimořádné úkazy na obloze - zejména pak sluneční a měsíční zatmění, za nimiž cestuje i po světě. V roce 2015 se stal prvním českým Foto ambasadorem Evropské jižní observatoře (ESO). Je rovněž autorem populární knihy Tajemná zatmění, která vyšla v roce 2015 v nakladatelství Albatros a popisuje právě jeho oblíbená zatmění jako jedny nejkrásnějších nebeských úkazů vůbec. V říjnu 2015 po něm byla pojmenována planetka 6822 Horálek. Stránky autora.



12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »