Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Sledujte zatmění slunce on-line
redakce Vytisknout článek

Sledujte zatmění slunce on-line

Částečné zatmění Slunce. Zdroj: National Geographic.
Částečné zatmění Slunce. Zdroj: National Geographic.
Sledujte s námi online přenos ze zatmění Slunce.
Přenos se uskuteční ze soukromé observatoře pana Jaroslava Jaška nacházející se v lokalitě Brno - Ořešín. Obraz bude snímán třemi kamerami typu Watek, které mají CCD čip a proto jsou velmi citlivé i v infračervené oblasti.

Při sledování okem dodržute bezpečnostní pravidla

Internetové videopřenosy
Přenos - Jaroslav Jašek, Brno-Ořešín

Přenos se uskuteční ze soukromé observatoře pana Jaroslava Jaška nacházející se v lokalitě Brno - Ořešín. Obraz bude snímán třemi kamerami typu Watek, které mají CCD čip a proto jsou velmi citlivé i v infračervené oblasti.

  • 1. kamera bude snímat obraz Slunce přes teleobjektiv F=500 mm.
  • 2. kamera bude snímat obraz Slunce přes dalekohled tipu Newton F=2000 mm, průměr zrcadla D= 400 mm. Před objektivem se nachází sluneční Baader folie na zeslabení vstupujícího světla.
  • 3. kamera bude sledovat okolí přes klasický objektiv F=6 mm.

Pro případ, že by počasí trošku zlobilo, a mírně se nám obloha zatáhla (mléčná oblačnost, nikoliv však těžké mračna), tak máme před každou kamerou umístěn infračervený filtr na odstínění jasu přesvětlené mléčné oblohy a tím se zvětší kontrast mezi pozorovaným zatměním a okolím.

V případě, že budou těžká a tmavá mračna, pak ani tato metoda (fígl) nezabere a budeme si muset počkat na okamžiky alespoň mírného vyjasnění. Pro tento případ bude nastavena 3. kamera, která je osazena klasickým objektivem s F= 6 mm. Tato kamera bude snímat horizont po dobu, než se Slunce opět ukáže.

Předpokládaný scénář video přenosu :

  • Začátek přenosu kolem 8:00 hod.
  • Pohled na Slunce přes kameru 1 ( obraz Slunce přes celé zobrazené pole kamery)
  • V případě zajímavého zákrytu sluneční skvrny Měsícem bude připojena kamera 2 (měla by snímat detailní obraz Slunce se sluneční skvrnou)
  • V případě zatažené oblohy bude vysílán obraz z kamery 3 ( pohled z její kopule na okolí observatoře )
  • Po skončení úkazu bude živý přenos ukončen. V rámci technických možností bude poté vystaveno nahrané video OFF-line ke shlédnutí na těchto stránkách.

Přenos byl ukončen.

Ke sledování je nutno mít nainstalovaný MS Silverlight (nebo plugin v prohlížeči který používáte).

Z technických důvodů je omezen počet současných zobrazení videa na 2000 čtenářů.




O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.



30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »