Úvodní strana  >  Články  >  Vzdálený vesmír  >  Mezinárodní setkání odborníků na rentgenovou optiku v astronomii
René Hudec Vytisknout článek

Mezinárodní setkání odborníků na rentgenovou optiku v astronomii

AXRO 2009
AXRO 2009
Odborníci 9 zemí se sejdou 6. až 10. 12. v Praze a budou diskutovat o nových technologiích pro IXO - International X-ray Observatory - obřího kosmického rentgenového dalekohledu, který výrazně posune naše poznání vesmíru.

V loňském roce se kosmické agentury Evropy (ESA), USA (NASA) a Japonska (JAXA) spojily v novém velkém společném projektu IXO – International X-ray Observatory - projektu obřího kosmického rentgenového dalekohledu, který výrazně posune naše poznání vesmíru. Odborníci 9 zemí se sejdou v Praze a budou diskutovat o nových technologiích pro tento projekt, do kterého je zapojena i Česká republika. 

Organizátory pracovního setkání jsou Astronomický ústav Akademie věd České republiky, v. v. i. (AsÚ AV ČR) a České vysoké učení technické (ČVUT) v Praze. Mezinárodní workshop proběhne ve dnech 6. až 10. prosince 2009 pod záštitou rektora ČVUT v pražské Vile Lanna. Setkání zahájí ředitel Astronomického ústavu AV ČR Doc. Petr Heinzel.

Účast potvrdilo celkem 47 předních odborníků odborníků z USA, Německa, Itálie, Velké Británie, Nizozemí, Japonska, Dánska, Ruska, Číny, Slovenska a České republiky.  

Stavba velkého vesmírného rentgenového dalekohledu je technologicky náročný  úkol. Vyžaduje spolupráci odborníků z různých oborů v široké mezinárodní spolupráci. Před zahájením stavby optiky dalekohledu je třeba zvládnout některé dosud nevyřešené technické problémy. Odborníci budou na workshopu řešit technologie rentgenové optiky založené na tenkých vrstvách křemíku, pokročilé technologie tvarování skla či metrologické testy a měření. Řada těchto technologií je studována také českými vědci. Vývoj rentgenové kosmické optiky má v České republice dlouhou tradici a čeští vědci v tomto oboru dosáhli mezinárodně uznávaných výsledků.  

Na setkání zazní přehledová přednáška doc. Reného Hudce z Astronomického ústavu AV ČR, v.v.i. o 40 letech vývoje rentgenové kosmické optiky v České republice. O čínském kosmickém programu zaměřeném na rentgenovou astronomii pohovoří Dr. Chen Zhang. Dr. Marcos Bavdaz představí vizi Evropské kosmické agentury, jak by měl vypadat dalekohled IXO. Prof. William Zhang z americké NASA bude referovat o optice pro družici Nustar a o vývoji skleněné optiky pro IXO. Prof. John Nousek shrne vědecké výsledky získané rentgenovým dalekohledem na americké družici SWIFT.  Prof. Hisamitsu Awaki představí projekt japonského kosmického rentgenového dalekohledu na družici ASTRO-H a prof. Michail Pavlinski ruský projekt s mezinárodní účastí Rentgen-Spektrum-Gama. 

Na workshop naváže (poprvé v Praze) jednání mezinárodní pracovní skupiny pro přípravu optiky TWG (Telescope Working Group) kosmického dalekohledu IXO. Ve výboru jsou zástupci delegovaní kosmickými agenturami NASA, ESA a JAXA. Členem skupiny je i doc. R. Hudec. 

Bližší informace na http://axro.org 

Převzato ze stránek Astronomického ústavu AV ČR






16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »