Úvodní strana  >  Články  >  Vzdálený vesmír  >  Snímek splývajících spirálních galaxií naznačuje, co čeká Mléčnou dráhu

Snímek splývajících spirálních galaxií naznačuje, co čeká Mléčnou dráhu

Dvojice interagujících spirálních galaxií NGC 4568 (dole) a NGC 4567 (nahoře)
Autor: International Gemini Observatory

Astronomové pomocí pozemního dalekohledu Gemini North, jednoho z dvojice dalekohledů International Gemini Observatory, pořídili nádhernou fotografii dvojice interagujících spirálních galaxií NGC 4567 a NGC 4568, které se nakonec spojí a vytvoří jedinou eliptickou galaxii. Stane se tak zhruba za 500 miliónů roků. Podobný osud čeká Mléčnou dráhu a galaxii v Andromedě M31.

NGC 4567 a NGC 4568 je dvojice spirálních galaxií bez příčky, která se nachází ve vzdálenosti zhruba 60 miliónů světelných roků a jejíž poloha se promítá do souhvězdí Panny. Tyto galaxie – s přezdívkou Motýlí galaxie nebo též Siamská dvojčata – jsou na počátku kolize a postupujícího vzájemného splynutí.

V současné době jsou centra galaxií NGC 4567 a NGC 4568 od sebe vzdálena asi 20 000 světelných roků a každá galaxie si stále ještě zachovává svůj původní tvar větrníku.

Jakmile se tyto galaxie spojí navzájem a splynou v jeden objekt, vzájemné působení jejich gravitačních sil spustí intenzivní tvorbu hvězd a dramaticky zdeformuje jejich kdysi vznešené struktury.

V průběhu miliónů roků budou galaxie opakovaně prolétávat jedna kolem druhé ve stahujících se smyčkách, budou vytahovat velké proudy hvězd a plynů do té doby, než se jejich jednotlivé struktury důkladně promíchají a z chaosu vzejde jediná, v podstatě sférická galaxie. V tomto okamžiku bude většina plynu a prachu v této soustavě spotřebována nebo vyvržena pryč.

Toto splynutí je rovněž ukázkou toho, co nastane, až se Mléčná dráha a její nejbližší velká sousední galaxie M31 v souhvězdí Andromedy zhruba za 5 miliard roků srazí.

Galaxie NGC 4568 s vyznačením polohy supernovy SN 2020fqv Autor: International Gemini Observatory
Galaxie NGC 4568 s vyznačením polohy supernovy SN 2020fqv
Autor: International Gemini Observatory
Jasná oblast v centru rozsáhlého spirálního ramene galaxie NGC 4568 je slábnoucí dosvit supernovy – známé jako SN 2020fqv – která byla pozorována v roce 2020.

Na základě kombinace pozorování za několik uplynulých desetiletí a počítačových simulací mají nyní astronomové přesvědčivé důkazy, že kolidující spirální galaxie jako tyto se změní v eliptickou galaxii.

Je pravděpodobné, že NGC 4567 a NGC 4568 se budou posléze podobat jejich blízké sousedce Messier 89, což je eliptická galaxie, která rovněž sídlí v kupě galaxií v souhvězdí Panny.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] sci.news

Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí



O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.

Štítky: NGC 4567 a NGC 4568, Motýlí galaxie, Kolize spirálních galaxií


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »