Úvodní strana  >  Články  >  Vzdálený vesmír  >  Výtrysk a "nesprávná" galaxie

Výtrysk a "nesprávná" galaxie

Abel 428: 0313_192
Abel 428: 0313_192
Galaxie 0313-192
v kupě Abel 428
Ohromný výtrysk elementárních částic pohybujících se téměř rychlostí světla byly pozorovány u mnoha galaxií, ale vždy výhradně u eliptických galaxií, nebo u dvou splývajících galaxií. Pomocí HST, VLA (Very Large Array) a teleskopu Gemini astronomové objevili veliký výtrysk vycházející ze spirální galaxie.

Složený snímek zobrazuje galaxii 0313-192, první spirální galaxii u které byl detekován radiový výtrysk. Vlevo je vidět širokoúhlý pohled získaný Advanced Camera for Surveys z HST. Radiový výtrysk zaznamený pomocí VLA (Very Large Array) na vlnové délce 20cm je složen se snímkem z HST.

Vpravo vidíme detail prvního snímku. Radiový výtrysk na tomto snímku byl opět získán pomocí VLA, tentokrát na vlnové délce 3cm a zobrazuje vnitřní část výtrysku.

Nápadná spirální galaxie v pravém rohu snímku není spojena s galaxií 0313-192. Nachází se o 200 milionů světelných let blíže k Zemi a pouze náhodou se promítá do stejné části oblohy.

"Vždy jsme si mysleli, že spirální galaxie nemůže produkovat tyto ohromné výtrysky. Nyní musíme opět promyslet teorie o původu těchto výtrysků." uvádí William Keel, vedoucí výzkumného týmu. Objev byl publikován na setkání American Astronomical Society ve Washingtonu.

"Další studium této galaxie může přinést jedinečné informace o dějích při vzniku těchto mohutných výtrysků." uvedl Keel. "Volné uspořádání kupy galaxií, kde se 0313-192 nachází může podporovat vznik výtrysků u této galaxie" doplnil Frazer Owen, člen týmu.

Za původce výtrysků se všeobecně považují supermasivní černé díry v jádrech galaxií. Černé díry mají dostatečnou energii k urychlení elementárních částic na rychlosti blízké rychlosti světla. Magnetické pole tvořené materiálem dopadajícím do černé díry mění směr letu částic tak, že vidíme pouze úzké výtrysky - podobně jako zahradní rozprašovač.

Historie objevu sahá 20 let do minulosti, kdy Owen začal pomocí VLA sledovat 500 galaktických kup na radiových vlnách. V devadesátých letech minulého století se k týmu připojil Michael Ledlow, který v rámci své disertační práce sledoval stejné kupy v optickém oboru. Výsledky naznačovaly, že galaxie 0313-192 je spirální.

"Detailní snímky HST potvrzují, že se jedná o spirální galaxii." uvádí Ledlow. K doplnění informací o objektu byla použita infračervená pozorování teleskopu Gemini. I tyto snímky potvrdily typ této galaxie.

Zbývá vyřešit otázku, proč právě tato galaxie produkuje výtrysky pozorované radioteleskopy. Pravděpodobně jde o kombinaci několika faktorů, uvádějí výzkumníci.

"Disk této galaxie je deformován, což lze vysvětlit jako těsný průchod jiné galaxie, či pohlcení trpasličí galaxie". uvádí Keel a dodává: "Vše naznačuje, že v jádře je velmi hmotná černá díra.".

Owen upozorňuje, že 0313-192 se nachází v kupě Abel 428. Ta ovšem není příliš hustá, spíše se jedná o volné uspořádání několika malých skupin galaxií.

"K vzniku výtrysku běžného u eliptických galaxií potřebujete velký tlak a silné magnetické pole, aby nedošlo k rozptýlení výtrysku", uvádí Owen. Spirální galaxie by v takovémto prostředí nevydržela. Volné uspořádání Abel 428 je možná to pravé prostředí, které umožní přežít spirálním ramenům a současně vyvinout dostatečný tlak k udržení konzistence výtrysku.

V každém případě, tento jedinečný příklad spirální galaxie nás nutí k zamyšlení nad základními předpoklady vzniku výtrysků u galaxií.

Zdroj: Hubble




O autorovi

Karel Mokrý

Karel Mokrý

Narodil se v roce 1977 v Chrudimi. K astronomii ho přivedl návod na stavbu jednoduchého dalekohledu v časopise ABC, později se věnoval pozorování proměnných hvězd. Od roku 2001 se aktivně podílí na technické správě a tvorbě obsahu astro.cz. V letech 2001 - 2010 byl rovněž členem Výkonného výboru ČAS. V roce 2005 stál u zrodu prestižní české fotografické soutěže ČAM, v níž je rovněž až do současnosti porotcem.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »