Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Noc na hvězdárně - tentokrát na Valašsku

Noc na hvězdárně - tentokrát na Valašsku

Noc vědců 2010 na Hvězdárně ve Valašském Meziříčí.
Noc vědců 2010 na Hvězdárně ve Valašském Meziříčí.
Sekce pro děti a mládež ve spolupráci s Hvězdárnou ve Valašském Meziříčí připravila další Noc na hvězdárně - a kde jinde, než ve Valašském Meziříčí!

Účastníci konference o vzdělávání v astronomii 2010, Hvězdárna Valašské Meziříčí.
Účastníci konference o vzdělávání v astronomii 2010, Hvězdárna Valašské Meziříčí.
Hvězdárna ve Valašském Meziříčí pořádá každý rok pro děti a veřejnost velké množství nejrůznějších akcí a návštěvníkům vícedenních akcí nabízí také možnost ubytování. Tentokrát nás tedy nečeká nocování na zemi, v nepohodlí a vlastním spacáku, ale malý přepych ve skutečných postelích. Jenže Noci na hvězdárně nejsou o nějakém lenošení, ale o mnoha hodinách zážitků a činnosti. Takže co vás čeká tentokrát? Například zajímavá přednáška o pozorování komet a meteorů, včetně ukázek zpracování. Večer budeme pozorovat nebe jak dalekohledem v centrální kopuli, tak přenosnými dalekohledy na terase hvězdárny. Pod odborným dohledem se naučíte orientovat na obloze a podíváte se na mnoho zajímavých objektů. Ti nejšikovnější se mohou pokusit i o nějakou astronomickou kresbu. Jak je obvyklé, ani naše valašská Noc na hvězdárně nebude mít žádnou oficiální večerku a tak se vytrvalci mohou dočkat třeba i Saturnu, vycházejícího nad ránem…

Na páteční dopoledne, poté co se probudí i poslední spáči, jsou na programu atraktivní fyzikálně-chemické pokusy. Vše bude patřičně prokládáno osvědčenými kvízy, soutěžemi a čeká nás i několik her. Program je tedy dostatečně pestrý i bohatý a může být krásným úvodem podzimních prázdnin.

Kdy se tedy máte do Valašského Meziříčí na Noc na hvězdárně vydat? Sraz je na hvězdárně ve čtvrtek 28. října ve 14 hodin. Konec plánujeme na pátek 29. října v 11 hodin. Protože počet míst je omezený, je nutné se předem, co nejrychleji přihlásit a to buď telefonicky, nebo na emailové adrese, uvedené níže. Účastníci si hradí vstupné na hvězdárnu a ubytování, obojí dohromady však vyjde jen na 170 Kč. Jídlo a pití na celou dobu je nutné si vzít s sebou.

Minulá Noc na hvězdárně se opravdu povedla. Věříme, že ta valašská bude ještě lepší, všechno tomu nasvědčuje!

A ještě malá poznámka nakonec. Po zkušenostech z minulé Noci na hvězdárně v Pardubicích upozorňujeme, že akce je pořádaná Sekcí pro děti a mládež ČAS a je tedy určena dětem a mládeži, nikoliv dospělým! Věříme, že to chápete.

Na viděnou ve Valašském Meziříčí se těší členové Sekce pro děti a mládež ČAS a pracovníci Hvězdárny ve Valašském Meziříčí!

Kontakt: Věra Bartáková, 737 826 352, bartakova(at)astro.cz




O autorovi

Věra Bartáková

Je rodačka z malého města Varnsdorfu, kde absolvovala základní i střední školu. Po maturitě vystudovala strojní inženýrství v Liberci. Ačkoliv ji astronomie zajímala už od dětství, naplno se jí začala věnovat až v době, kdy jí odrostly její vlastní děti. Z vlastních zkušeností vyšla její snaha o popularizaci astronomie i v místech vzdálených od hvězdáren a planetárií, kde jsou astronomické akce vzácností a možnosti dětí zapojit se do nějaké astronomické činnosti velmi omezené. V současnosti se plně věnuje práci s dětmi a mládeží - vede Sekci pro děti a mládež České astronomické společnosti, spolupracuje s DDM Rumburk a Městskou knihovnou ve Varnsdorfu, kde pořádá přednášky pro veřejnost a pořady pro děti. Doufá, že jednou bude v krásném kraji pískovců Českého Švýcarska stát malá hvězdárna.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »