Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Brněnská hvězdárna mění své jméno

Brněnská hvězdárna mění své jméno

Hvězdárna M. Koperníka v Brně
Hvězdárna M. Koperníka v Brně
Zastupitelstvo města Brna na svém posledním zasedání 5. října 2010 po krátké diskuzi odsouhlasilo změnu zřizovací listiny, kterou se mj. mění i název brněnského centra popularizace astronomie a příbuzných přírodních věd na "Hvězdárna a planetárium Brno".

"Dobře si uvědomujeme, že jednou z našich nejcennějších komodit je důsledně a dlouhodobě budovaná úspěšná značka - v našem případě spojení ‘brněnská hvězdárna‘, event. ‘brněnské planetárium’. A právě v této souvislosti jsme prosazovali změnu názvu naší organizace," nastínil jeden z důvodů tohoto kroku přímo na jednání zastupitelstva ředitel Jiří Dušek.

Vyškrtnutí jména Mikuláše Koperníka z názvu brněnské hvězdárny a planetária rozhodně není výrazem neúcty k významnému polskému astronomovi nebo k více než padesátileté tradici organizace. Na druhou stranu je ale nezbytné také připomenout, že Mikuláš Koperník nikdy Brno nenavštívil a nemá s jihomoravskou metropolí jakoukoli souvislost. Naopak přechod k jednoduššímu, ale výstižnějšímu jménu vyřeší nejen nevýhody stávajícího označení, ale jednoznačně potvrdí dlouhodobou orientaci organizace na současnost a budoucnost, propojení multimediálního světa s reálným, pod skutečnou i umělou oblohou.

První část brněnské hvězdárny - osamocená kopule o průměru sedm metrů - byla slavnostně otevřena 16. října 1954. V říjnu roku 1959 se podařilo dostavět hlavní budovu s přednáškovým sálem, malým projekčním planetáriem, pozorovatelnami a několika pracovnami. V říjnu roku 1991 byl zprovozněn sál velkého planetária s přilehlým zázemím. Od léta 2011 se pak realizuje další radikální obměna - rekonstrukce a dostavba celého objektu v rámci projektu "Přírodovědné exploratorium".

Ruku v ruce s těmito úpravami se průběžně měnilo také jméno organizace. Ještě před slavnostním otevřením byla označována jako Gottwaldova lidová hvězdárna v Brně, jak dokumentuje zpráva z časopisu České astronomické společnosti Říše hvězd: "Ve shodě s usnesením krajské konference KSČ v Brně požádala Společnost pana presidenta republiky Klementa Gottwalda, aby lidové hvězdárně propůjčil laskavě své jméno."

Když byla první pozorovatelna v roce 1954 otevírána, ustálil se oficiální název na Oblastní lidová hvězdárna v Brně. V roce 1965 se přešlo na Lidová hvězdárna a planetárium v Brně a od roku 1970 na Hvězdárna a planetárium v Brně. K poslední změně došlo 19. dubna 1973, kdy byla organizace přejmenována na Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně. Počátek sedmdesátých let 20. století byl totiž poznamenán nástupem tvrdé normalizace a s ní souvisejícím zesílení ateistické propagandy a v těchto intencích se zřejmě uvažovalo o pojmenování po první sovětské kosmonautce Valentině Těreškovové. Aby se tomuto kroku tehdejší zaměstnanci vyhnuli, využili 500. výročí narození významného polského astronoma a pokřtili brněnskou hvězdárnu a planetárium právě po něm.

Název Hvězdárna a planetárium Brno přitom nemůže být jednoznačnější. Organizaci, která je vnímána jako brněnská kulturně-vzdělávací instituce, tvoří hned dvě navzájem se prolínající astronomická zařízení: hvězdárna, jejíž aktivity jsou z principu zaměřeny na skutečnou denní a noční oblohu, a planetárium nabízející unikátní pořady pod oblohou umělou. Finanční náklady na změnu názvu jsou pak minimální - organizace je v současnosti uzavřena kvůli dlouhodobé rekonstrukci, jejíž součástí je i změna celkové vizuální prezentace organizace. Nový název Hvězdárna a planetárium Brno dle rozhodnutí zastupitelstva města Brna vstoupí v platnost 1. prosince tohoto roku.




O autorovi

Jiří Dušek

Jiří Dušek

Jiří Dušek (* 11. srpna 1971, Sušice) je český astronom a astrofyzik, ředitel brněnské hvězdárny. V Brně žije od svých tří let. O astronomii se zajímal od dětství, což vyústilo ve studium astrofyziky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Dlouhodobě působí na Hvězdárně a planetáriu Brno, jejímž ředitelem se stal v roce 2008. Je autorem populárně naučných programů, které jsou v planetáriu promítány veřejnosti, a také různých publikací z oblasti astronomie. Je po něm pojmenována planetka (14054) Dušek.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »