Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Záznam online přenosu přistání lodi Sojuz TMA-19
Vít Straka Vytisknout článek

Záznam online přenosu přistání lodi Sojuz TMA-19

Sojuz se snáší do stepi na svém hlavním padáku. Autor: NASA
Sojuz se snáší do stepi na svém hlavním padáku.
Autor: NASA
Po skoro šesti měsících na oběžné dráze se 26. listopadu ráno vrátili na Zemi ze stanice ISS tři kosmonauti v ruské lodi Sojuz TMA-19. Jejich odpojení od orbitálního komplexu proběhlo ve 2:23 SEČ, v první části našeho přenosu jste mohli odlet sledovat od 2:00. Přenos přistávacího manévru jsme vám nabídnuli od 4:45, Sojuz dosednul v 5:46.



Přistání na Zemi

Celá posádka po opuštění lodi. Autor: NASA
Celá posádka po opuštění lodi.
Autor: NASA
6:17 Z lodi byla právě vyproštěna Shannon Walkerová, v kabině modulu již čeká jen Douglas Wheelock. Tímto končí náš dnešní přenos, děkujeme za pozornost. V článku s přenosem se dodatečně objeví fotografie a video z místa přistání.

6:06 TV NASA již vysílá živé záběry z místa přistání. Jako první loď opustil velitel Jurčichin.

6:05 Poblíž místa přistání nyní vyroste lékařský stan, kde se posádka Sojuzu dočká první lékařské prohlídky a (především) svlečení skafandrů, které vymění za pohodlnější šaty. Poté místo opustí helikoptérami. Záchranné týmy již otevřely poklop Sojuzu a chystají se začít vyprošťovat posádku. Loď i posádka je údajně ve výborném stavu.

5:54 K návratovému modulu již míří záchranné vrtulníky a obojživelná vozidla se záchranáři, lékaři a techniky. Prvním úkolem bude vyprostit posádku z lodi. Snad brzy uvidíme na TV NASA živé záběry z místa přistání.

5:50 Pár sekund před samotným přistáním Sojuz ještě zažehnul šest trysek proti směru klesání, čímž snížil rychlost dopadu.

Sojuz hladce dosedá. Mrak zvířeného prachu má na svědomí zážeh brzdících trysek. Autor: NASA
Sojuz hladce dosedá. Mrak zvířeného prachu má na svědomí zážeh brzdících trysek.
Autor: NASA
5:48 Přistání potvrzeno! Čas přistání byl plánovaných 5:46, 10:46 dopoledne v Kazachstánu. Moskevské řídící středisko již vítá posádku doma.

5:44 Sojuz se již snáší na velkém padáku do kazašské stepi, vše dnes jde velmi hladce. Do přistání zbývá pár minut.

5:38 Letadla, pohybující se v přistávací oblasti kvůli spojení s lodí, navázala kontakt s posádkou, ta tvrdí, že všechno pokračuje podle plánu. Posádky záchranných helikoptér údajně již Sojuz spatřily.

5:30 Posádka Sojuzu právě zažívá největší přetížení svého sestupu, asi 4 až 5 G, trvá však jen několik sekund. Sojuz je ještě asi 32 kilometrů nad zemí.

5:29

Místo přistání. Autor: NASA
Místo přistání.
Autor: NASA
Mapka ukazuje místo přistání, asi 84 km severovýchodně od města Arkalyk, v kazašské stepi. Počasí je dnes poměrně příznivé, teplota v místě přistání se pohybuje okolo bodu mrazu, viditelnost je také dobrá.

5:23 Sojuz právě vstupuje do atmosféry ve výšce asi 101 kilometrů.

5:22 NASA právě potvrdila úspěšnou separaci tří sekcí Sojuzu. Návratový modul se nyní naorientuje tepelným štítem proti zemskému povrchu.

5:15 Další důležitou událostí bude oddělení tří modulů Sojuzu. Pouze návratový modul s posádkou je opatřen tepelným štítem, zbylé dvě sekce zaniknou v atmosféře. K separaci modulů pomocí pyropatron by mělo dojít asi v 5:20, tři minuty před vstupem do atmosféry. Právě nedostatečný impuls pyropatron a nerozdělení modulů bylo důvodem dvou nebezpečných balistických sestupů, které jsme viděli v letech 2007 a 2008.

5:08 Sojuz TMA-19 měl podle původních plánů přistát zpět na Zemi až v úterý 30. listopadu, jeho návrat však bylo nutno uspíšit. Důvodem je fakt, že kazašské město Astana bude od 1. do 2. prosince hostit summit organizace OSCE (Organization for Security and Cooperation in Europe), který vyžaduje kvůli bezpečnosti drastické omezení leteckého provozu, do dnešních operací se přitom zapojuje více než deset helikoptér.

5:01 Zážeh právě skončil, trval 4 minuty a 21 vteřin a Sojuz zpomalil o asi 115 m/s. Není to mnoho ale stačí to k tomu, aby loď ztratila potřebnou rychlost pro udržení na orbitě a za ani ne půl hodiny vstoupila do atmosféry.
Záchranné vrtulníky jsou již na cestě k místu přistání. Let jim zabere asi půl hodiny, poté budou kroužit v oblasti a vyhlížet návratový modul Sojuzu s kosmonauty. Všechny systémy Sojuzu pracují dobře.

4:55 Sojuz právě zapálil proti směru letu svůj hlavní motor. Jde o brzdící manévr, který loď zpomalí dostatečně na to, aby vstoupila do atmosféry.

4:50 Před chvílí TV NASA přinesla vyjádření přímého účastníka příprav na přistání Sojuzu v Kazachstánu, jedním z rozhodujících faktorů při podobných operacích, jaké jsme svědky dnes, samozřejmě je počasí. V Kazachstánu je právě chvíle po východu slunce a je tam údajně pořádná zima, což je tam však v této roční době obvyklé. V přistávací oblasti by se mohla vyskytnout nízká oblačnost, studená fronta od Moskvy, hrozící mrznoucím deštěm a sněžením naštěstí do oblasti nedorazila, takže počasí by dnes mělo přistání přát.

4:45 Vítejte zpět u druhé části našeho přenosu návratu kosmické lodi Sojuz. Plavidlo v současné chvíli stále zvětšuje svou vzdálenost od kosmické stanice ISS a za několik minut jej čeká brzdící zážeh, který jej zpomalí a loď začne klesat.


Odlet od stanice

2:42 Kosmická loď Sojuz zvětšuje svou vzdálenost od Mezinárodní kosmické stanice. Ve 4:54 SEČ od ní bude již asi 12 km, v té chvíli provede brzdící manévr, který jej navede do zemské atmosféry. S přenosem samotného přistání se přihlásíme ve 4:45. Toto je prozatím vše, zůstaňte s námi.

2:33

olympus.jpg Autor: TV NASA

Autor: TV NASA
Motory ruského segmentu stanice byly opět aktivovány, Sojuz je již v bezpečné vzdálenosti. Ta se stále zvětšuje a loď se nachází "za" a "pod" stanicí. Na záběrech kamery Sojuzu je již ISS poměrně malá. Sojuz na snímku z kamery stanice je mírně příblížený. Vše pokračuje podle plánu.

2:28 Sojuz právě dokončil 15sekundový zážeh, díky kterému se nyní začne vzdalovat od kosmické stanice a opustí její blízké okolí.

2:26 Na TV NASA nyní sledujeme záběry z navigační kamery Sojuzu, pomalu se vzdalující stanice ISS, která byla půl roku domovem posádky Sojuzu. Vše jde hladce.

2:23 Fyzická separace! Západky stykovacího uzlu povolily, Sojuz se pomalu vzdaluje od stanice.

2:20 Stanice byla přepnuta do speciálního módu, který zabraňuje zažehům motorů a pohybům stanice, když v jejím okolí operuje loď. Velitel Jurčichin právě vyslal pokyn k odpojení lodi. Než stykovací mechanismus povolí, uplynou asi tři minuty.

2:17 O hladký průběh operací se stará jak řídící středisko Moskva, tak americká letová kontrola v Houstonu. Podle jejich slov jde zatím vše podle plánu.

2:13 Posádky se rozloučily a uzavřely poklopy mezi stanicí a Sojuzem ve 23:14 SEČ. Za několik minut by již měl velitel lodi Jurčichin vyslat příkaz k jejímu odpojení od modulu stanice jménem Rassvět.

2:09

Posádka stanice ISS. Autor: NASA
Posádka stanice ISS.
Autor: NASA
Na Zemi se dnes vrací Fjodor Jurčichin (Rusko; velitel Sojuzu), Douglas Wheelock (USA; bývalý velitel stanice) a Shannon Walkerová (USA), všichni tři k ISS startovali v červnu. Na stanici zůstává Scott Kelly (USA; s odpojením Sojuzu se stane novým velitelem stanice), Alexandr Kaleri a Oleg Skripočka (oba z Ruska). Celou (nyní již bývalou posádku kosmické stanice vidíme na snímku; zleva Skripočka, Kaleri, Kelly, Wheelock, Walkerová, Jurčichin).

2:03 Do odpojení lodi zbývá asi 20 minut, nezapomeňte si naladit TV NASA, právě zde začal přenos odletu Sojuzu.

2:00 Zdravíme všechny, kteří se rozhodli sledovat s námi návrat kosmické lodi Sojuz i přes pozdní noční hodinu. Jak již bylo uvedeno, čekají nás dvě důležité události a vlastně dva přenosy, oba v tomto článku. Nyní se společně podíváme na odpojení a odlet lodi od ISS, ve 4:45 ráno pak na její návrat na Zemi.


Rozloučení s kolegy a přesun do návratové lodi




Zdroje a odkazy:

Videa převzata z: www.youtube.com ,[2] ,[3]




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Vírová galaxia M51

Vírová galaxia (iné názvy: Špirálovitá galaxia M51, Messierov objekt 51, Messier 51, M 51, NGC 5194, Arp 85) je klasická špirálovitá galaxia v súhvezdí Poľovné psy. Bola objavená Charlesom Messierom 13. októbra 1773. Táto galaxia sa nachádza blízko hviezdy Alkaid (eta UMa) zo súhvezdia Veľká medvedica. Táto galaxia tvorí s hviezdami Alkaid a Mizar takmer pravouhlý trojuholník s pravým uhlom pri hviezde Alkaid. Nájsť sa dá aj pomocou myslenej spojnice hviezd Alkaid a Cor Caroli. Galaxia leží v jednej štvrtine vzdialenosti od Alkaida k Cor Caroli. Vírová galaxia bola v skutočnosti prvou objavenou špirálovou galaxiou. Už 30-centimetrový ďalekohľad spoľahlivo zobrazí jej špirálovú štruktúru. Vírová galaxia má aj svojho sprievodcu, menšiu galaxiu NGC 5195, ktorú objavil v roku 1781 Messierov priateľ Mechain. Sú spojené medzigalaktickým mostom, ktorý je predĺžením špirálového ramena M51. Je zaradená v Arpovom katalógu podivných galaxií ako špirálová galaxia so sprievodcom. Vírová galaxia a jej sprievodca bývajú niekedy označovaní ako dvojitá galaxia. Obe galaxie sa k sebe približujú, až nakoniec splynú do jednej. Vybavenie: SkyWatcher NEQ6Pro, GSO Newton astrograf 200/800, GSO 2" komakorektor, QHY 8L-C, SVbony UV/IR cut, Optolong L-eNhance filter, FocusDream focuser, guiding QHY5L-II-C, SVbony guidescope 240mm. Software: NINA, Astro pixel processor, Siril, Starnet++, Adobe photoshop 203x180 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C, 38x300 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C cez Optolong L-eNhance, master bias, 150 flats, master darks, master darkflats 4.3. až 12.4.2024 Belá nad Cirochou, severovýchod Slovenska, bortle 4

Další informace »