Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Putovanie po hvezdárňach (3): MOA Niepołomice

Putovanie po hvezdárňach (3): MOA Niepołomice

Kopule observatoře. Autor: René Novysedlák
Kopule observatoře.
Autor: René Novysedlák
V seriáli Putovanie po hvezdárňach dnes navštívime poľské Młodzieżowe Obserwatorium Astronomiczne (MOA) v meste Niepołomice neďaleko Krakowa.

Pozorování Slunce. Autor: René Novysedlák
Pozorování Slunce.
Autor: René Novysedlák
Areál MOA Niepołomice vypĺňa hvezdáreň, planetárium a päť chatiek na prenocovanie. Kupola pozorovateľne ukrýva teleskop typu Maksutov - Cassegrain. Využíva na najmä na pozorovanie slnečnej fotosféry a chromosféry. Pri pozorovaní nočnej oblohy má hvezdáreň značnú nevýhodu v podobe výrazného svetelného znečistenia z Krakowa a Niepołomic, nakoľko MOA sa nachádza blízko centra mesta.

Přednášková síň zvenčí. Autor: René Novysedlák
Přednášková síň zvenčí.
Autor: René Novysedlák
Ďalšiu časť MOA tvorí prednášková miestnosť v podobe drevenej chaty. Technicky je vybavená dobre. Kapacita poslucháčov neprekročuje 70. Na poschodí sa nachádza miestnosť vhodná na prenocovanie pre 6 osôb. Prednášková miestnosť je priamo prepojená s planetáriom.

CD ROM zakrývající dataprojektor. Autor: René Novysedlák
CD ROM zakrývající dataprojektor.
Autor: René Novysedlák
Ako projektor planetária slúži síce starý, ale stále funkčný prístroj ZKP-1 od firmy Zeiss. Technika umožňuje prehrávanie audiovizuálnych programov pod umelou hviezdnou oblohou. Planetárium je vybavené dvoma dataprojektormi, ktoré, aby po prehratí daných snímkov zbytočne nesvietili na oblohu, sú tienené veľmi zaujímavo. Pred každým projektorom je nainštalovaná mechanika CD-ROM, ktorá pri otvorení zakryje projektor.

Observatórium usporadúva množstvo akcií pre mládež, či už priamo v Niepołomiciach, alebo aj mimo Poľska. Účastníci rôznych seminárov sú ubytovaní v areáli MOA. Do každej chatky sa zmestí 8 ľudí. Vybavené sú sociálnymi zariadeniami, chladničkou, rýchlovarnou kanvicou i kuchynkou.

Medzi akcie MOA patria aj expedície za zatmením Slnka. Naposledy sa zástupcovia tohto observatória zúčastnili pozorovanie v Číne.

Všetky ďalšie informácie o observatóriu sa dočítate na webstránke www.moa.edu.pl.

Další fotografie

Přednáška ředitele hvězdárny. Autor: René Novysedlák
Přednáška ředitele hvězdárny.
Autor: René Novysedlák
ZKP-1 značky Zeiss. Autor: René Novysedlák
ZKP-1 značky Zeiss.
Autor: René Novysedlák
Památník. Autor: René Novysedlák
Památník.
Autor: René Novysedlák




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »