Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Záznam online přenosu startu lodi ATV-3 Edoardo Amaldi
Vít Straka Vytisknout článek

Záznam online přenosu startu lodi ATV-3 Edoardo Amaldi

Záznam přenosu startu lodi ATV-3. Autor: ESA
Záznam přenosu startu lodi ATV-3.
Autor: ESA
V pátek 23. března 2012 brzy ráno z kosmodromu Kourou odstartoval třetí exemplář bezpilotní evropské zásobovací lodě ATV s více než sedmi tunami nákladu ke stanici ISS. Start proběhl hladce a bez problémů, uskutečnil se v 05:34 SEČ, náš přenos začal v 05:00.

Zdroj videa: kanál ESA na youtube.com


07:02 Tímto končíme náš přenos, děkujeme za pozornost a přejeme pěkný den.

07:00 Připomeňme, že ATV-3 se má k ISS připojit příští týden v noci ze středy 28. na čtvrtek 29. března po půlnoci našeho času, cesta ke stanici mu tedy zabere necelých 6 dní.

Animace rozepnutí solárních panelů ATV. Autor: ESA
Animace rozepnutí solárních panelů ATV.
Autor: ESA
06:58 Vyklopení solárních panelů nakonec ATV provede o něco později oproti plánu, okolo 07:30.

06:50 K dokončení vpravdě veleúspěšného startu ještě chybí jedna věc: rozvinutí solárních panelů lodi ATV, to má proběhnout v 07:09. V přenosu ESA právě můžeme poslouchat slavnostní proslovy.

06:45 Loď Amaldi nyní čeká rozvinutí solárních panelů, poslední stupeň rakety Ariane zase zánik v atmosféře. Poslední stupeň v 07:58 provede 16sekundový zážeh, jež jej odsoudí ke shoření v atmosféře. Smutný konec pro schopného pomocníka ale pořád lepší, než další kus kosmického smetí.

06:38 Loď ATV-3 se právě úspěšně odpojila od druhého stupně rakety Ariane. Start je hotov, řídícím střediskem v Kourou zní oprávněný aplaus.

06:35 Druhý zážeh stupně EPS je hotov! Trval 28 vteřin, byl proveden v apogeu výchozí dráhy, díky němu bylo dosaženo téměř kruhové dráhy ve výšce 270 kilometrů.

06:33 Blíží se druhý zážeh raketového stupně s lodí.

06:24 Něco málo přes deset minut zbývá do druhého zážehu druhého stupně rakety. Tím bude dosaženo požadované dráhy pro uvolnění ATV. Druhý raketový stupeň poté provede ještě třetí zážeh, jež jej navede do zemské atmosféry.

06:20 Původní datum startu ATV-3 bylo přesně před dvěma týdny: pátek 9. března. Co se kde pokazilo? Než technici v rámci příprav lodi ke startu uzavřeli její přístupový poklop a na loď nasadili aerodynamický kryt, pořídili pro pořádek několik fotografií interiéru lodi. Na těch byly později identifikovány uvolněné popruhy na dvou balících s nákladem. V obavě, že se nedostatečně upevněný náklad může při startu vlivem silných vibrací a přetížení poškodit, padlo rozhodnutí sejmout z lodi aerodynamický kryt, znova ji otevřít a popruhy utáhnout. Časový skluz byl způsoben právě tímto. Opětovná instalace krytu na loď byla dokončena až 14. března.

06:18 Posádka stanice ISS, ač má oficiální budíček až za asi hodinu, byla podle NASA vzhůru a sledovala v přímém přenosu start ATV.

06:14 Vrchní stupeň rakety Ariane 5 s lodí ATV-3 přelétá území Asie na orbitální dráze ve výšce necelých 150 km, očekáváme jeho druhý zážeh za asi dvacet minut.

Průřez lodí ATV. Autor: TV NASA
Průřez lodí ATV.
Autor: TV NASA
06:09 O misi ATV-3: Obecný článek o lodích ATV vyšel na astro.cz v minulém roce, přečíst si jej můžete na tomto odkazu.
Na palubě lodi ATV-3 se nachází celkem 7,2 tuny nákladu pro zajištění provozu stanice ISS. Mezi položkami nalezneme např. kyslík, vzduch, vodu, palivo a asi 2200 kg "suchého" nákladu ve formě jídla, zásob, oblečení, léků, výbavy, náhradních dílů nebo např. osobních balíčků pro kosmonauty. Zajímavou položkou v seznamu je právě palivo, do nádrží stanice totiž bude přečerpána pouze část přivezeného paliva, zbytek zůstane na palubě lodi ATV a bude spálen jejími motory při manévrech, při nichž ATV bude hýbat s celým komplexem ISS, např. úhybné manévry před vesmírným smetím, pravidelné zvyšování dráhy nebo prostě jen kontrola polohy a orientace stanice v prostoru.
Přílet lodi ATV-3 k ISS je v plánu příští týden, konkrétně v noci na 29. března. Loď se v automatickém režimu (jako Sojuz nebo Progress) připojí k zadní části ruského segmentu stanice, kde zůstane skoro půl roku, její odlet s odpadem a řízený zánik v atmosféře je v plánu na konci srpna.
Pro úplnost ještě dodejme, že loď ATV-3 nese jméno Edoardo Amaldi po italském fyzikovi (1908-89) a je třetím exemplářem z plánovaných pěti zásobovacích lodí pro stanici ISS od Evropské kosmické agentury (ESA).

06:02 Horní stupeň rakety Ariane s lodí Edoardo Amaldi právě přelétá v rámci prvního oběhu Země Evropu a míří nad Asii. Pohybuje se ve výšce 148 km rychlostí 7,6 km/s. Nyní jej nepohání žádný motor, letí setrvačností. Před uvolněním ATV na oběžné dráze nás ještě dělí druhý zážeh vrchního stupně rakety.

05:55 Zrekapitulujme si situaci: start proběhl včas a bez zjevných problémů, 17 minut po něm byl ve vesmíru vypnut motor vrchního stupně rakety, ke kterému je připevněna vynášená loď ATV-3. Druhý zážeh stupně EPS s lodí ATV je v plánu v čase 1 hodina 2 minuty a 3 sekundy po startu, tj. v 06:36 SEČ, po tomto manévru se loď ATV od horního stupně rakety oddělí a začne její samostatný let ke kosmické stanici. Zůstaňte s námi, start pokračuje!

05:51 17 minut a asi dvacet vteřin po startu došlo k vypnutí motoru Aestus vrchního stupně rakety, start však ještě zdaleka nekončí, vrchní stupeň rakety s lodí ATV čeká ještě jeden zážeh.

Animace odhození spodního stupně Ariane 5. Autor: ESA
Animace odhození spodního stupně Ariane 5.
Autor: ESA
05:43 8 minut a 53 vteřin po startu byl vypnut motor Vulkán 2 spodního stupně rakety (EPC) a spodní stupeň se od zbytku rakety oddělil. Výška již dosáhla čísla 133 kilometrů. O sedm sekund později, přesně 9 minut po startu z Jižní Ameriky, byl zažehnut motor Aestus vrchního stupně (EPS).
Aestus spálí 10 tun monomethylhydrazinu a tetroxidu dusíku jako okysličovadla, dodá tah 2,7 tun.

05:41 První stupeň pokračuje v činnosti, vše stále: OK.

05:40 Krátce po startu raketa proletěla několika nízkými mračny, celková viditelnost startu se však jevila dobrá. Separace postranních motorů a krytu nákladu byla pěkně patrná na záběrech z kamery rakety.

Animace odhození aerodynamického krytu. Autor: ESA
Animace odhození aerodynamického krytu.
Autor: ESA
05:37 3 minuty a 22 sekund po startu ve výšce 107 km došlo k odhození aerodynamického krytu lodi ATV, který již není po opuštění hustých vrstev atmosféry potřebný a svou hmotností by let pouze komplikoval. Rozpadl se de facto na dvě poloviny a odpadl pryč.

05:36 Dvě minuty a 11 vteřin od startu, Ariane právě odhodila vyhořelé pomocné motory EAP, vstříc oběžné dráze ji dále pohání motor Vulkán 2 prvního stupně, zažehnutý sedm sekund před startem. Raketa již dosáhla výšky asi 61 km.
Pomocné motory na pevné palivo dodávaly raketě tah 6 470 kN každý, motor Vulkán obstarává tah asi 1 114 kN, spaluje tekutý vodík a kyslík.

05:34 Právě proběhl start! Třetí evropská zásobovací loď započala svou půlroční misi k ISS!

05:32 Od startu nás již dělí jen chvíle, takže pro pořádek: v čase T-0, dojde k zážehu motoru prvního stupně rakety (EPC), ještě však ne k samotnému startu. O sedm vteřin později budou zapáleny pomocné motory a nosič se zvedne z rampy.

05:29 Počasí stále OK, technika též. Pět minut a odpočítáváme.

05:27 Automatická sekvence řízená počítači, poslední fáze příprav ke startu, je spuštěna.

05:24 10 minut do startu. Sedm minut před ním bude zahájena automatická sekvence posledních příprav. Jasná obloha v Kourou slibuje hezké záběry startu.

Aktuální obrázek z Kourou. Autor: ESA
Aktuální obrázek z Kourou.
Autor: ESA
05:20 Kosmodrom, ze kterého se za malou chvíli bude startovat, se jmenuje Kourou (čti Kurů) podle blízkého města a nachází se v severovýchodní části Jižní Ameriky, v koloniální oblasti zvané Francouzská Guiana. Je zde o čtyři hodiny méně než u nás, takže se můžeme těšit na pěkný noční start v 01:34 místního času.
Vše na kosmodromu jde velmi dobře.

05:17 Nyní malá perlička pro pozorovatele oblohy: loď ATV by nedlouho po svém startu mohla být pozorovatelná na naší ranní obloze. Pokud je tam u vás jasné ráno, můžete zhruba v 05:56 napnout zrak směrem k západu, ATV-3, v té době ještě připojené k vrchnímu stupni rakety Ariane 5, by mohlo být pozorovatelné ze západní a střední Evropy.

05:16 Přenos TV ESA právě začal!

Raketa Ariane 5 s lodí ATV-3 při převozu na startovací rampu. Autor: ESA
Raketa Ariane 5 s lodí ATV-3 při převozu na startovací rampu.
Autor: ESA
05:13 Zopakujme si, že dnes budeme společně svědky startu třetí evropské bezpilotní lodi ATV ke stanici ISS.
K dnešnímu startu bude využita raketa Ariane 5, budeme svědky její 61. mise. Raketa si premiéru splnila 4. června 1996, od té doby má na svém kontě pouze dvě havárie. Rozeznáváme celkem pět specifických variant Ariane 5, k úkolům, mezi které řadíme i vynášení ATV, se užívá varianta ES.
53 metrů vysokou raketu můžeme v zásadě rozdělit na tři části: spodní část sestává ze dvou pomocných motorů na tuhé palivo (EAP) a z hlavního centrálního stupně (EPC), vybaveného motorem Vulkán 2 na tekutý vodík a kyslík. Horní část obsahuje vrchní raketový stupeň (EPS) s motorem Aestus a řídící počítač (VEB), "mozek" celé rakety. Ještě do výčtu můžeme zařadit třetí část, aerodynamický kryt, chránící náklad během letu atmosférou a strukturu, ke které je uvnitř krytu připevněn náklad.

05:08 Podle posledních zpráv z kosmodromu je vše v pořádku, všechny systémy rakety i počasí dávají startu zelenou.

05:05 Za malou chvíli by měl začít videopřenos startu na webu ESA (viz první odkaz dole), doporučujeme naladit spolu s naším přenosem.

05:00 Dobré brzké ráno! Vítejte u našeho přenosu startu lodi ATV-3 Edoardo Amaldi.


Zdroje a doporučené odkazy: (vše EN)




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »