Úvodní strana  >  Články  >  Exoplanety  >  Je exoplaneta K2-18b kandidátem na mimozemský život?

Je exoplaneta K2-18b kandidátem na mimozemský život?

Umělecká představa exoplanety K2 18 b založená na vědeckých datech.
Autor: NASA, ESA, CSA, Joseph Olmsted (STScI), Nikku Madhusudhan (IoA)

Odpověď na tuto návodnou otázku je zatím záporná, i když se populární servery snaží poukazovat na objev klíčových molekul. Přesto má smysl ověřit, jestli na exoplanetě K2-18b jsou pro život vhodné podmínky. Za pomocí kosmického teleskopu Jamese Webba byl na ní objeven oxid uhličitý a metan, což naznačuje, že se na exoplanetě může pod atmosférou bohatou na vodík vyskytovat povrch pokrytý oceánem. Tento objev poskytuje fascinující pohled na planetu, která se nepodobá ničemu v naší Sluneční soustavě.

Mateřská hvězda K2-18 je červený trpaslík v souhvězdí Lva. Je vzdálená přibližně 111 světelných let a hostí dvě exoplanety typu superzemě: K2-18b a K2-18c. Větší z nich, K2-18c, obíhá hvězdu ve vzdálenosti asi 0,07 AU. K2-18b o hmotnosti asi 8 Zemí je však vzdálená 0,16 AU a podle výpočtů by na jejím povrchu mohla být teplota -2 °C.

V její atmosféře byl objeven oxid uhličitý a metan. To spolu s nenalezením amoniaku doplňuje nedávné studie naznačující, že tato exoplaneta by mohla být světem, který má potenciál mít atmosféru bohatou na vodík a povrch pokrytý vodním oceánem. „Naše zjištění podtrhují důležitost zohlednění různých obyvatelných prostředí při hledání života jinde,“ řekl profesor Nikku Madhusudhan, astronom z University of Cambridge. „Tradičně se pátrání po životě na exoplanetách zaměřuje především na menší kamenné planety, ale větší světy jsou podstatně příznivější pro pozorování atmosféry.

K analýze složení atmosféry exoplanety K2-18b přistoupil tým tak, že analyzoval světlo z mateřské hvězdy K2-18, když procházelo atmosférou exoplanety. K2-18b je tranzitující exoplaneta, což znamená, že můžeme detekovat pokles celkové jasnosti, když planeta přechází před svou mateřskou hvězdou. Takto byla exoplaneta poprvé objevena v roce 2015 během mise K2 sondy Kepler. To znamená, že během tranzitů projde nepatrná část světla hvězdy atmosférou exoplanety. Průchod tohoto světla atmosférou zanechává stopy, které mohou astronomové poskládat a určit tak složení plynů v atmosféře exoplanety.

Tento výsledek byl možný pouze díky rozšířenému rozsahu vlnových délek a bezprecedentní citlivosti Webbova teleskopu, což umožnilo robustní detekci spektrálních rysů při pouhých dvou tranzitech,“ řekl Madhusudhan. „Pro srovnání, jedno pozorování tranzitu Webbovým dalekohledem poskytlo srovnatelnou přesnost jako osm pozorování Hubbleovým dalekohledem provedených v průběhu několika let a v relativně úzkém rozsahu vlnových délek.“

Model molekuly dimethylsulfidu (síra žlutě, uhlík šedě, vodík bíle) Autor: Benjah-bmm27 (volné dílo)
Model molekuly dimethylsulfidu (síra žlutě, uhlík šedě, vodík bíle)
Autor: Benjah-bmm27 (volné dílo)
Astronomové také zaznamenali další, slabší signál molekuly zvané dimethylsulfid (strukturní vzorec H3C-S-CH3). Ten je na Zemi produkován pouze živými formami, především mikrobiálním mořským fytoplanktonem, což naznačuje možnost biologické aktivity na K2-18b. „Nadcházející pozorování Webbova teleskopu by měla potvrdit, zda je dimethylsulfid skutečně přítomen v atmosféře K2-18b ve významném množství,“ dodal profesor Madhusudhan.

Článek vyjde v časopise Astrophysical Journal Letters.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] scitechdaily.com
[2] www.sci.news
[3] Dimethylsulfid na Wikipedii



Štítky: K2-18 b


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Slunce

Slunce v H-alfa Jindřichův .Hradec

Další informace »