Úvodní strana  >  Články  >  Exoplanety  >  Na exoplanetě trvá rok 31 hodin

Na exoplanetě trvá rok 31 hodin

tres-3.jpg
Ve vzdálenosti 800 světelných let od Země byla objevena exoplaneta TrES-3, jejíž rok trvá pouhých 31 pozemských hodin (1 a 1/3 dne). Je asi 2krát hmotnější než Jupiter a protože se nachází blízko u své mateřské hvězdy, je velmi horká (1 500 K).

Mezinárodní tým astronomů (Trans-atlantic Exoplanet Survey) identifikoval novou exoplanetu TrES-3 při tranzitu – při přechodu přes disk své mateřské hvězdy GSC 03089-00929, hvězdy podobné našemu Slunci (5 720 K, 0,9 hmotností Slunce).

Astronomové k hledání exoplanet používají sítě malých automatických dalekohledů v Arizoně, Kalifornii a na Kanárských ostrovech. TrES-3 byla objevena v souhvězdí Herkula asi 10° západně od Vegy. Nově objevené exoplanety v tomto programu mají označení TrES (Trans-atlantic Exoplanet Survey) a pak následuje pořadové číslo objevu.

Novou planetu TrES-3 poprvé zaznamenali Edward Dunham a Georgi Mandushev na Lowellově observatoři dalekohledem PSST (Planet Search Survey Telescope). Objev potvrdili i David Charbonneau (CfA) a Francis O'Donovan (Caltech) na Palomarské observatoři (Caltech's Palomar Observatory). TrES-3 také pozorovali členové maďarské automatické sítě HATNet (Hungarian Automated Telescope Network), jejichž vedoucím je Francis O'Donovan (Caltech).

„Studovat TrES-3 do hloubky bude velmi zajímavé,“ řekl Edward Dunham (Lowell Observatory). „Například těsná oběžná dráha způsobí, že přivrácená strana bude osvětlována velmi silně. Výsledkem by mohlo být měřitelné střídání odráženého světla - vznik fází. Ale to bude záležet na odrazivosti atmosféry.“

Planeta prochází před diskem mateřské hvězdy, tedy mezi Zemí a hvězdou (jakási obdoba zatmění Slunce) a způsobí mírný, ale měřitelný, pokles intenzity světla hvězdy. „TrES-3 zablokuje asi 2,5 % světla hvězdy, když před ní prochází,“ řekl Mandushev. „Našimi dalekohledy můžeme změřit tento malinký pokles světla hvězdy a usoudit na přítomnost planety.“

Potvrdit objev exoplanet pomáhají i velké dalekohledy, např. Keck (Mauna Kea, Havaj), Lowell Observatory (Kalifornie), Fred L. Whipple Observatory (Arizona) a Las Cumbres Observatory Global Telescope (Havaj), které navíc mohou následnými pozorování odhalit další vlastnosti exoplanety TrES-3.

Obrázek:
Počítačový model TrES-3 a mateřské hvězdy GSC 03089-00929 v souhvězdí Herkula. Zpracováno na základě napozorovaných dat. Kredit: Jeffrey Hall/Lowell Observatory

Zdroj: www.spaceflightnow.com
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »