Úvodní strana  >  Články  >  Exoplanety  >  Potvrzeno více než 5 000 exoplanet v naší Galaxii

Potvrzeno více než 5 000 exoplanet v naší Galaxii

Za uplynulých 30 let bylo již objeveno více než 5 000 exoplanet
Autor: NASA/JPL-Caltech

Podle astronomů NASA bylo doposud potvrzeno již více než 5 000 exoplanet včetně malých kamenných těles podobných Zemi, obřích plynných planet mnohokrát větších než Jupiter a tzv. „horkých jupiterů“ na doslova spalujících blízkých oběžných drahách kolem svých mateřských hvězd. V naší Galaxii se pravděpodobně nachází několik stovek miliard planet.

Spolehlivě určený počátek objevování exoplanet nastal v roce 1992 objevem podivné nové planety obíhající dokonce kolem ještě podivnější hvězdy. Jednalo se o typ neutronové hvězdy známé jako pulzar, což je rychle rotující „mrtvá“ hvězda, která pulzuje v důsledku milisekundových záblesků rádiového záření. Měření nepatrných změn ve frekvenci pulzů umožnilo astronomům odhalit planety obíhající kolem tohoto pulzaru.

Objev rovnou tří planet kolem této rotující hvězdy neodmyslitelně otevřel stavidlo nových objevů,“ říká profesor Alexander Wolszczan z Pennsylvania State University, hlavní autor článku odhalujícího první exoplanety. „Jestliže se nám podařilo odhalit planety obíhající kolem neutronových hvězd, potom planety mohou být v podstatě kdekoliv.“

Mnoho nových objevů dnes určuje více než 5 000 potvrzených exoplanet. Planetární počítadlo se zatím zastavilo 21. 3. 2022, kdy byla doplněna poslední šarže 65 nových exoplanet do seznamu NASA’s Exoplanet Archive (https://exoplanetarchive.ipac.caltech.edu/).

Rozdělení objevených exoplanet na jednotlivé základní typy Autor: NASA/JPL-Caltech
Rozdělení objevených exoplanet na jednotlivé základní typy
Autor: NASA/JPL-Caltech
Zahájili jsme novou éru objevů, kdy půjdeme nad hranice pouhého doplňování nových planet do seznamu,“ říká profesor Wolszczan. „A nejedná se jen o čísla. Každá z planet je novým světem, typem nové planety. Jsem nadšená z každého objevu, přestože toho o nich mnoho nevíme,“ dodává Jessie Christiansenová, vedoucí vědecká pracovnice NASA’s Exoplanet Archive a výzkumná pracovnice NASA’s Exoplanet Science Institute at Caltech.

Astronomická družice NASA s názvem TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), která byla vypuštěna v roce 2018, pokračuje v objevování nových exoplanet.

Avšak generace výkonných teleskopů a jejich velmi citlivých detektorů, zahájená nedávným startem nového kosmického teleskopu JWST (James Webb Space Telescope), bude brzy soustřeďovat světlo z atmosfér exoplanet a bude zjišťovat, jaké plyny jsou přítomny, abychom podle toho mohli identifikovat poznávací znaky obyvatelných podmínek.

Kosmický teleskop Nancy Grace Roman Space Telescope (NGRST), jehož start se připravuje na rok 2027, bude provádět pátrání po nových exoplanetách při použití rozličných metod.

Evropská mise ARIEL (plánovaný start v roce 2029) bude zkoumat především atmosféry exoplanet.

Podle mého názoru je nevyhnutelné, že někde najdeme určité druhy života – s největší pravděpodobností poněkud primitivní druhy,“ říká profesor Wolszczan. „Blízké spojení mezi chemií života na Zemi a chemickým složením nalezeným v celém vesmíru, stejně tak jako zjištění obecně rozšířených organických molekul naznačuje, že odhalení života samotného je pouze otázkou času.“

Start astronomické družice NASA s názvem Kepler Space Telescope (v roce 2009), která nedávno ukončila svoji činnost, otevřela nové okno do vesmíru,“ říká William Borucki, hlavní vědecký pracovník mise Kepler. „Nikdo z nás tehdy nečekal tak obrovskou rozmanitost planetárních systémů a hvězd. Je to prostě úžasné.“

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] sci-news.com
[2] nasa.gov

Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí



O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.

Štítky: 5 000 exoplanet


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »