Úvodní strana  >  Články  >  Hvězdy  >  Jak se pozorovalo na 59. praktiku pozorovatelů proměnných hvězd

Jak se pozorovalo na 59. praktiku pozorovatelů proměnných hvězd

Společná fotografie účastníků 59. praktika pro pozorovatele proměnných hvězd. Nad nimi se rozprostírá typická zatažená obloha.
Autor: Martin Mašek

Před koncem prázdnin, v týdnu mezi 24. – 31. srpnem 2019, se na hvězdárně ve Valašském Meziříčí sešlo celkem 17 účastníků praktika pozorovatelů proměnných hvězd. Podobně jako v loňském roce se na letošním praktiku objevilo několik nováčků. Ale nebyli to úplní nováčci, neboť někteří z nich již prošli úpickou expedicí, takže o proměnných hvězdách už něco věděli.

Úvodní i závěrečné setkání u táboráku, kde se projednávali závažné otázky z oblasti proměnných hvězd. Autor: Martin Mašek
Úvodní i závěrečné setkání u táboráku, kde se projednávali závažné otázky z oblasti proměnných hvězd.
Autor: Martin Mašek
Po seznámení s provozem hvězdárny a organizačními pokyny se účastníci mohli blíže seznámit při úvodním táboráku. Tady také mohli přednést své požadavky na program či požadavky a posléze začalo rozdělení pozorovacích pozic u hvězdárenských dalekohledů a příprava vlastních přístrojů praktikantů. Současně se podařilo zprovoznit dálkově ovládaný sekční dalekohled. Příprava proběhla, ale počasí z počátku nebylo příliš přívětivé. První noc vydrželo jasno tak do druhé hodiny ranní, tak se povedlo získat několik světelných křivek. Oproti loňskému praktiku letošek nebyl tak hektický z hlediska pozorovacích nocí, dalších se účastníci dočkali 27., 28. a 30. srpna. Celkem byly pouze dvě noci jasné po celou dobu až do svítání. 

Stanislav Daniš a jeho přednáška o magnetohydrodynamice nejen ve hvězdách. Autor: Martin Mašek
Stanislav Daniš a jeho přednáška o magnetohydrodynamice nejen ve hvězdách.
Autor: Martin Mašek
Dopolední a odpolední program byl doplněn přednáškami. Úvodní byla věnována základním informacím o proměnných hvězdách a tou nás provedla Kateřina Hoňková. O zpracování dat z pozorovaní novým programem Silicups popovídal v neděli Pavel Cagaš. Individuálně a v kuloárech se většinou hovořilo o zpracování dat pořízených CCD kamerami i o pozorovacích programech. O některých zaznělo i v samostatných přednáškách, jako například o novinkách v programu sledování eruptivních hvězd nebo o využívání robotického dalekohledu FRAM, o kterém popovídal Martin Mašek

Ondra Pejcha a jeho astrocoffe a supernovy Autor: Martin Mašek
Ondra Pejcha a jeho astrocoffe a supernovy
Autor: Martin Mašek
V návaznosti na pozorovací program eruptivních hvězd jsem požádal Stanislava Daniše o přednášku na téma základů magnetohydrodynamiky, které se zhostil nad míru výtečně včetně ukázkových pokusů z magnetismu, jak se na vysokoškolského učitele patří. V podobném duchu zazněla i přednáška o rentgenovém záření nejen ve vesmíru. Dalším přednášejícím na praktiku byl Ondra Pejcha, který ve svých povídáních zúročil několikaleté působení na zahraničních univerzitách a observatořích. Posluchače nadchli jeho astrocoffe, kde nás seznámil s nejnovějšími články z oblasti astronomie i přednáška na téma supernov a podobných transientů. Také nás zkoušel ze znalostí astronomických vzorců a nutil nás vážit vesmír v gramech a měřit v centimetrech, což je ve světě prý běžné :-) .

Účastníci praktika marně vyhlížejí jasnou oblohu Autor: Martin Mašek
Účastníci praktika marně vyhlížejí jasnou oblohu
Autor: Martin Mašek
Vzhledem k vývoji počasí během týdne došlo i na praktické ukázky využití a zpracování dat z robotických přehlídek, kterých se zhostil Martin Mašek. Například Filip Walter tímto způsobem doplňuje a upřesňuje elementy do CzeV katalogu z přehlídky ASASSN

I přes relativní nepřízeň počasí se podařilo získat zajímavá měření. Martin Mašek se svojí skupinou v západní kopuli se věnovali zanedbaným dvojhvězdám, jakou je například excentrická dvojhvězda s apsidálním pohybem V0731 Cep nebo DZ Cas. V zorném poli prvně jmenované se podařilo objevit novou proměnnou hvězdu typu delta Scuti, nyní vedenou pod označením CzeV1782 Cep. Dalšími dalekohledy byly sledovány další objekty, například eruptivní zákrytová dvojhvězda BX Tri, kde se pozorují i variace v O-C diagramu. Pravděpodobně je potvrzen jeden cyklus oběhu třetí hvězdy v systému s periodou kolem 6-ti let.

Závěr chci poděkovat hvězdárně ve Valašském Meziříčí za poskytnutí zázemí pro pořádání této akce a všem organizátorům, kteří se podíleli na přípravě praktika a též všem přednášejícím. Doufáme, že příští rok se opět s některými účastníky praktika setkáme na této či jiné akci Sekce pozorovatelů proměnných hvězd a exoplanet.

A nakonec se i občas dočkali Autor: Martin Mašek
A nakonec se i občas dočkali
Autor: Martin Mašek

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Sekce proměnných hvězd a exoplanet ČAS



O autorovi

Ladislav Šmelcer

Ladislav Šmelcer

Narozen v roce 1966 v Liberci, kde byl také zasažen astronomií již za raného mládí. Hlubšího vzdělání v astronomii se mu dostalo na pomaturitním studiu ve Valašském Meziříčí v letech 1988 - 1990. Prostředí se mu natolik zalíbilo, že na Hvězdárně Valašské Meziříčí pracuje od roku 1996 doposud. Hlavním jeho zájmem je fotometrie proměnných hvězd.

Štítky: Proměnná hvězda, Nová proměnná hvězda, Praktikum SPHE, Sekce proměnných hvězd a exoplanet


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »