Úvodní strana  >  Články  >  Hvězdy  >  Zúčastněte se 61. praktika pro pozorovatele proměnných hvězd

Zúčastněte se 61. praktika pro pozorovatele proměnných hvězd

Hvězdárna ve Valašském Meziříčí
Autor: Jiří Srba, Hvězdárna Valašské Meziříčí

Sekce proměnných hvězd a exoplanet ČAS, ve spolupráci s hvězdárnou ve Valašském Meziříčí, pořádá 61. praktikum pro pozorovatele proměnných hvězd, které proběhne 14. 8. - 21. 8. 2021. Máte-li zájmem o astronomická pozorování, která mohou posloužit vědě, tak je praktikum určeno přímo pro vás! Na praktiku se pozorovatelé naučí základům pozorování se CCD kamerami a digitálními zrcadlovkami. Můžete zde napozorovat svůj první tranzit exoplanety, nebo dokonce objevit novou proměnnou hvězdu! Praktikum je vhodné i pro začínající pozorovatele a studenty.

Témata praktika

Účastníci praktika se budou moci seznámit s postupy fotometrie pomocí CCD kamer a digitálních zrcadlovek - při jasném počasí se budou aktivně pozorovat proměnné hvězdy a tranzity exoplanet, seznámíme se s novými funkcemi programu SIPS pro ovládání CCD kamer a zpracování snímků. Po úspěšném nastartování programu pozorování eruptivních hvězd budeme hledat případné další pozorovatele a seznámíte se s dosavadními výsledky. Během praktika se také seznámíte s dalšími pozorovacími programy, do kterých se mohou pozorovatelé zapojit. Předneseny budou výsledky fotometrie a spektroskopie AD Leonis - kampaň 2019 a 2021 + diplomová práce, novinky ze světa eruptivních hvězd, dlouhodobá fotometrie zákrytové dvojhvězdy NSVS 07453183 Lyn, ohlédnutí za výsledky projektu BRNO - citace OEJV + další přednášející.

Mimo jiné se také budou probírat tato témata

  • ovládání dalekohledů a ovládání CCD kamer a DSLR
  • příprava pozorování a výběr objektu
  • pozorování proměnných hvězd
  • pozorování tranzitů exoplanet
  • význam a použití fotometrických filtrů
  • zpracování surových fotometrických dat
  • získání fotometrické křivky, její interpretace a publikace

Kromě dalších aktivit během praktika budou mít účastnící možnost se seznámit s celým areálem hvězdárny, případně otestovat vizuální odhady proměnných hvězd.

Přihlášky

Dr. Pavel Cagaš prezentuje způsob zpracování snímků v programu SIPS. Autor: Martin Mašek
Dr. Pavel Cagaš prezentuje způsob zpracování snímků v programu SIPS.
Autor: Martin Mašek
Ukončení příjmu přihlášek je stanoveno na 20. 7. 2021. Přihlásit se můžete přes online formulář. V přihlášce prosím vyplňte údaj o vašich dosavadních pozorovacích zkušenostech (nebojte se vyplnit i to, že nemáte žádné pozorovací zkušenosti – rádi vás naučíme novým věcem)!

Místo konání praktika
Praktikum se bude konat v areálu hvězdárny ve Valašském Meziříčí. Hvězdárna se nachází na hlavním tahu silnice č. 57 směr Hranice na Moravě – Vsetín (i obráceně). Adresa hvězdárny: Vsetínská 941/78, GPS: 49° 27' 49.523" N, 17° 58' 25.168" E, mapa: https://mapy.cz/s/tvT1

Spojení hromadnou dopravou

Železniční stanice Valašské Meziříčí je frekventovaná a staví zde i mezinárodní rychlíky. Z nádraží je možné dojet na hvězdárnu místní autobusovou dopravou, ale je dosti sporadická a zpravidla nereaguje na příjezdy vlaků. Na hvězdárnu se dá dojít pěšky cca za 30 minut.

Ubytování + cena praktika

Ubytování je možné v místě hvězdárny v tzv. Škvorníku pro 20 osob – rozdělení 8 + 12 osob. Pět osob se bude moci ubytovat v technické budově hvězdárny.

Cena praktika:

  • Nečlen sekce SPHE - 900 Kč
  • Člen sekce SPHE - 800 Kč
  • Student - 550 Kč

Cena zahrnuje platbu za týdenní ubytování a výdaje za drobné občerstvení. Náročnější účastníci mají možnost se ubytovat v některých blízkých ubytovnách za celkem přijatelné ceny, viz například: Booking.com, Penziony.cz, Hotel.cz

  • Cena praktika pro ty, kteří nebudou mít ubytování na hvězdárně: 150 Kč

Stravování

Každý účastník si zajišťuje stravování individuálně. Stravování je možné v restauraci Orion (pouze obědy - cca 30m od hvězdárny). V okolí hvězdárny se nachází několik obchodů s potravinami (Albert má otevřeno do 20 hodin). Velmi skromně zařízená kuchyňka se nachází v technické budově hvězdárny (mikrovlnná trouba, rychlovarná konvice, vařič).

Doplňkový program

Celotýdenní relaxační procvičování pro utužení organismu pro zdárné zvládání nočních pozorování, nový cvičební program pod názvem n+1 – každý den udělat o 1 cvik více – klik, dřep a leh-sed, počínaje od 1. 1. 2021 :-) Oblíbenou kratochvílí je i návštěva bowlingové herny. Nedílnou součástí bude i opékání špekáčků na přivítacím a závěrečném setkání.

Pozorovací technika

Zkušený pozorovatel Bohuslav Hladík v akci. Autor: Martin Mašek
Zkušený pozorovatel Bohuslav Hladík v akci.
Autor: Martin Mašek
Vlastní přístrojové vybavení účastníků je vítáno (dalekohledy, montáže, CCD kamery, digitální zrcadlovky) - není to však nezbytné. Pro účastníky, kteří nemají vlastní techniku bude během praktika k dispozici hvězdárenská technika, s níž budou moci pozorovat. V případě přenosných montáží s dalekohledy bude možnost jako záznamové zařízení použít vlastní přístroj (CCD, DSLR). Samozřejmostí bude využití dálkově ovládaného sekčního dalekohledu Newton 150/750 mm + kamera G2-1600.

Dalekohledy v kopulích

  • Celestron SCT 355/2460 + CCD MII G2-1600
  • Celestron SCT 280/1765 + CCD MII G2-4000
  • Sky-Watcher NWT 254/1200 + CCD MII G2-402

Montáže na střeše jižní budovy

  • Sky-Watcher NEQ-6 – bez dalekohledu (nutno přivést vlastní dalekohled/objektiv a záznamové zařízení - CCD/DSLR)
  • Sky-Watcher EQ6 AZ goto synscan + Sky-Watcher astrograf 200/800 mm

Přenosné montáže s dalekohledy (nutno přivést vlastní záznamové zařízení - CCD/DSLR)

  • HEQ 5 + TSC/CEL 120/1000
  • C8S GT + Celestron 200mm/2000mm

Těší se na Vás
Ladislav Šmelcer, místopředseda Sekce proměnných hvězd a exoplanet
Kontakt: lsmelcer@seznam.cz

Obrázek 1: Společná fotografie účastníků 58. praktika SPHE na hvězdárně ve Valašském Meziříčí Autor: Martin Mašek
Obrázek 1: Společná fotografie účastníků 58. praktika SPHE na hvězdárně ve Valašském Meziříčí
Autor: Martin Mašek

 



Převzato: Sekce proměnných hvězd a exoplanet



O autorovi

Ladislav Šmelcer

Ladislav Šmelcer

Narozen v roce 1966 v Liberci, kde byl také zasažen astronomií již za raného mládí. Hlubšího vzdělání v astronomii se mu dostalo na pomaturitním studiu ve Valašském Meziříčí v letech 1988 - 1990. Prostředí se mu natolik zalíbilo, že na Hvězdárně Valašské Meziříčí pracuje od roku 1996 doposud. Hlavním jeho zájmem je fotometrie proměnných hvězd.

Štítky: Hvězdárna Valašské Meziříčí, Praktikum SPHE


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »