Úvodní strana  >  Články  >  Hvězdy  >  Když hvězdy tančí „hula hoop“

Když hvězdy tančí „hula hoop“

Blikající hvězdný systém YLW 16A obklopený protoplanetárním diskem Autor: NASA/JPL-Caltech/R. Hurt (IPAC)
Blikající hvězdný systém YLW 16A obklopený protoplanetárním diskem
Autor: NASA/JPL-Caltech/R. Hurt (IPAC)
Na základě dat z kosmické observatoře Spitzer Space Telescope (NASA) astronomové objevili mladý hvězdný systém, který pravidelně „bliká“ vždy po 93 dnech. Systém pojmenovaný YLW 16A se pravděpodobně skládá ze tří stále ještě se vyvíjejících hvězd, z nichž dvě jsou obklopeny rozsáhlým diskem hmoty, která zde zbyla po jejich vzniku.

Jak dvě vnitřní hvězdy krouží navzájem kolem sebe, periodicky nakukují z disku, jako kdyby tančily hula hoop. Samotná „obruč“ se zdá být vychýlená z těžiště centrální dvojhvězdy, pravděpodobně v důsledku narušení vlivem gravitace třetí hvězdy obíhající na periferii hvězdného systému. Celý cyklus systému s dvojicí hvězd uprostřed, zahrnující zjasnění a pokles jasnosti, hraje určitý druh kosmické hry na schovávanou vzhledem k tomu, že okolní disk je k rovině oběžné dráhy hvězd nakloněn. Astronomové jsou přesvědčeni, že se v tomto disku mohly zrodit planety a další tělesa, která tvoří místní planetární soustavu.

Družice Spitzer registrovala infračervené záření systému YLW 16A vyzařované ohřátým plynem a prachem v okolním disku, který stále ještě obklopuje tyto mladé hvězdy. Další pozorování systému pocházejí z pozemní přehlídky oblohy 2MASS, a také z pozorování pomocí přístroje NACO umístěného na dalekohledu VLT (Very Large Telescope) Evropské jižní observatoře ESO, vybudované v Chile.

Objekt YLW 16A je čtvrtým příkladem hvězdného systému známého svým blikáním, a druhým systémem v oblasti Rho Ophiuchus s intenzivní tvorbou nových hvězd. Tento objev napovídá, že obdobné systémy mohou být mnohem četnější, než jsme si doposud mysleli. Blikající hvězdné systémy s nakloněnými disky poskytují vědcům příležitost ke zjištění, jak v takovémto prostředí vznikají planety, které mohou obíhat kolem jedné či kolem obou hvězd binárního systému. V proslulé science fiction Star Wars obíhá planeta Tatooine kolem dvou hvězd, proto je možné z jejího povrchu pozorovat západy dvou sluncí. Takovéto světy jsou označovány jako cirkumbinární planety. Astronomové mohou pozorovat, jakým způsobem je jejich světlo absorbováno materiálem disku během jednotlivých fází blikajícího hvězdného systému (zjasnění a pokles jasnosti na minimum), což zase poskytuje informace o složení materiálu vytvářejícího okolní disk.

„Tyto blikající systémy poskytují přirozené sondy k výzkumu vzniku binárních hvězdných systémů a cirkumbinárních planet,“ říká Peter Plavchan, vědecký pracovník na NASA Exoplanet Science Institute and Infrared Processing and Analysis Center at the California Institute of Technology, Pasadena, Kalifornie, hlavní autor článku, který byl přijat k publikování v časopise Astronomy & Astrophysics.

Zdroj: www.spitzer.caltech
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »