Úvodní strana  >  Články  >  Hvězdy  >  Proměnné hvězdy na letním krkonošském nebi

Proměnné hvězdy na letním krkonošském nebi

praktikum2007-piczzcas.jpg

aneb Praktikum pro pozorovatele proměnných hvězd letos poprvé v Krkonoších
Sekce pozorovatelů proměnných hvězd České astronomické společnosti pořádá pro zájemce o stelární astronomii a proměnné hvězdy jako každoročně letní pozorovací praktikum. Oproti minulým rokům, kdy se tato praktika konala na hvězdárně ve Vyškově (a dříve ještě ve Ždánicích) na Moravě se letošní praktikum uskuteční v Krkonoších v Peci pod Sněžkou. Výjimečně čistá obloha a minimální světelné znečištění poskytují pozorovatelům výborné podmínky pro sledování hvězdné oblohy.

Jaký bude program pro účastníky praktika? Na prvním místě je třeba zdůraznit, že akce je uzpůsobená jak pro začátečníky, tak i pro zkušené pozorovatele. Pozorovat se bude vizuálně (za pomoci několika dalekohledů středního průměru) i za pomoci vyspělé CCD techniky a robotických dalekohledů.

ALTAN.Observatory
ALTAN.Observatory

Začátečníci, kteří ještě proměnné hvězdy nepozorovali se naučí jak je na obloze vyhledat a vizuálně určovat jejich hvězdnou velikost, konstruovat světelné křivky a nahlédnou do analýzy dat při dalším zpracování.
Zkušení vizuální pozorovatelé se naučí pracovat s CCD technikou, zpracovávat snímky a provádět fotometrii hvězd v poli. Pozorovatelé s vlastní CCD technikou se mohou s kolegy podělit o své zkušenosti a diskutovat společné problémy a specifika CCD fotometrie a vybavení.

Na programu bude kromě praktických záležitostí týkajících se pozorování proměnných hvězd i několik odborných přednášek o proměnných hvězdách a stelární astronomii.

Kromě astronomického programu mohou účastníci trávit svůj volný čas turistikou či cykloturistikou po Krkonoších. V plánu je mimo jiné organizovaný výstup na naši nejvyšší horu – na Sněžku.

východní Krkonoše
východní Krkonoše

Praktikum bude probíhat v Peci pod Sněžkou, v horské chatě ELIŠKA a vlastní pozorování se bude konat na nedaleké soukromé hvězdárně ALTAN.Observatory.

Termín praktika je 12. až 19. srpna 2007. Kapacita praktika je omezena, ale stále jsou ještě volná místa na chatě. Cena pobytu na praktiku je 1260,- Kč (studenti) respektive 1365,- Kč (dospělí). V ceně je zahrnuto ubytování, lekce a materiály na pozorování. Stravování není v ceně, na chatě je možné si vařit ve vybavené kuchyni nebo je možné chodit do restaurace.

Své přihlášky na konferenci posílejte k rukám L. Bráta na brat@pod.snezkou.cz.

Více informací viz pozvánka na akci: http://var.astro.cz/praktikum2007-pozvanka.pdf

Za Sekci PPH ČAS
Bc. Luboš Brát
- předseda Sekce




O autorovi

Luboš Brát

Předseda Sekce proměnných hvězd a exoplanet České astronomické společnosti. Vystudoval aplikovanou fyziku a astrofyzikuna PřF MU v Brně (1997-2000). Specializuje se na CCD pozorování proměnných hvězd a programování on-line aplikací pro práci s fotometrickými a astronomickými daty.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »