Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Česká kosmická kancelář připomene 50. výročí tragické události Apolla 1

Česká kosmická kancelář připomene 50. výročí tragické události Apolla 1

Posádka Apolla 1, Virgil I. “Gus” Grissom, Edward H. White II a Roger B. Chaffee, jen desítky hodiny před tragickým osudem v kabině lodi Saturn.
Autor: NASA.

Česká kosmická kancelář přeje všem zájemcům o kosmonautiku a moderní vědu a techniku šťastnou a klidnou cestu rokem 2017! A rovnou se pojďme podívat na aktuálně zařazené a probíhající programy pro studenty, mladé vědce a ostatní mladé zájemce o kosmonautiku, do kterých se můžete zapojit. Nebudou chybět ani přednášky o významných událostech, kterou například byla 27. ledna 1967 tragická událost mise Apolla 1.

Vzdělávací a popularizační přednášky o kosmonautice

Česká kosmická kancelář nabízí přednášky pro základní a střední školy o kosmonautice a přínosech kosmonautiky pro běžný život lidí na planetě Zemi a besedy pro děti z mateřských škol o létání do vesmíru. Dále nabízíme přednášky pro veřejnost (kluby, hvězdárny, semináře, konference, kurzy) o historických i aktuálních událostech v kosmonautice a o budoucnosti dobývání vesmíru.

Nová přednáška od podzimu 2016: Život na kosmické stanici (Přehled toho, co dělají kosmonauté na Mezinárodní kosmické stanici, doplněný o řadu videoukázek).

Nová přednáška od ledna 2017: Apollo 1 – je tady hrozný oheň! (Přednáška věnovaná 50. výročí smrti posádky Apollo 1 27. ledna 1967).

Přehled nabízených přednášek v možných zimních a jarních termínech (možné podzimní termíny jsou již téměř všechny obsazeny) najdete na adrese http://kosmoprednasky.webnode.cz.

Podejte abstrakt na 68. mezinárodní astronautický kongres v Adelaide

V pořadí již 68. Mezinárodní astronautický kongres (IAC) se bude konat od 25. do 29. září 2017 v australském Adelaide. Zájemci o prezentování výsledků svých projektů a činnosti v kosmonautice mohou vkládat abstrakty až do 28. února 2017 prostřednictvím webových stránek Mezinárodní astronautické federace (IAF).

Určeno pro kategorii: vysoké školy.
Další informace najdete na adrese:
http://www.czechspace.cz/cs/abstrakty-na-iac-2017.

Projekt „Cassini vědcem na jeden den“ zahajuje ročník 2016/2017

Studenti vě věku 10–18 roků ve třech věkových kategoriích z členských zemí ESA napíší esej o délce 500 slov, ve které vysvětlí svůj výběr jednoho ze tří cílů určených pro sondu Cassini, která pracuje na oběžné dráze kolem planety Saturn. Soutěžní přihlášky musí být podány do 3. dubna 2017 prostřednictvím příslušného národního koordinátora soutěže, který vybere vítěze z daného státu.

Určeno pro kategorii: základní školy, střední školy.
Další informace najdete na adrese:
http://www.esa.int/Education/Teachers_Corner/Be_a_Cassini_Scientist_for_a_Day_2016_2017_competition_is_open.

Strojírenský workshop ESA pro vysokoškolské studenty

Po úspěchu prvního inženýrského studentského workshopu v září 2016, připravuje ESA Academy program pro vysokoškolské studenty, který jim umožní poznat, jak ESA hodnotí technickou a finanční proveditelnost vesmírných misí.
ESA Education Office hledá 44 nadaných a motivovaných studentů vysokých škol z členských nebo přidružených států ESA ve věku 18 až 32 roků, kteří studují inženýrské nebo fyzikální obory, a kteří mají zájem se zúčastnit jednoho ze dvou připravovaných kurzů, které proběhnou v termínech 14. – 17. března a 9. – 12. května 2017.
Uzávěrka přihlášek je 18. ledna 2017.

Určeno pro kategorii: vysoké školy.
Další informace najdete na adrese:
http://www.esa.int/Education/ESA_Academy/Concurrent_Engineering_Workshops_Call_for_Applications.

Nový program „Fly Your Satellite!“ pro vysokoškolské studenty

ESA Education Office hledá nové kandidátské týmy pro program „Fly Your Satellite!“ zaměřený na podporu přípravy, stavby, integrace a testování platforem CubeSat.
Lhůta pro předkládání návrhů je 5. března 2017. Pracovní workshop pro užší počet vybraných týmů se uskuteční v květnu 2017.

Určeno pro kategorii: vysoké školy.
Další informace najdete na adrese:
http://www.esa.int/Education/CubeSats_-_Fly_Your_Satellite/New_opportunity_to_Fly_Your_Satellite.

Evropská soutěž CanSat 2017 byla zahájena!

Velké sny často začínají malými krůčky. Sníte-li o vyslání vlastní družice do vesmíru, je lepší začít s něčím o velikosti plechovky od limonády. ESA Education Office vyhlašuje další ročník středoškolské soutěže European CanSat Competition. Uzávěrka přihlášek je 14. února 2017. Soutěž je určena pro 4 až 5 členné týmy středoškolských studentů ve věku 14 až 20 let (plus jeden pedagog) z členských nebo přidružený států ESA.

Určeno pro kategorii: střední školy.
Další informace najdete na adrese:
http://www.esa.int/Education/CanSat/The_2017_European_CanSat_Competition_has_been_launched.

European Space Camp 2017

Letní škola pro studenty se zájmem o přírodní vědy, matematiku, fyziku a kosmonautiku ve věku 17 až 20 let se letos koná v termínu 6. – 13. srpna 2017 na Andøya Rocket Range v severním Norsku. Účast včetně ubytování, stravování a zajištění programu je zdarma, studenti si hradí pouze dopravu. Uzávěrka přihlášek je 1. dubna 2017.

Určeno pro kategorii: střední školy.
Další informace najdete na adrese:
http://www.spacecamp.no.

Začni své kosmické dobrodružství: Další ročník studentské vědecké soutěže ODYSSEUS odstartoval!

Cílem celoevropské soutěže Odysseus je inspirovat mladé lidi k zapojení do výzkumu vesmíru. Do soutěže, jejíž další ročník byl vyhlášen 1. září 2016, se mohou zapojit všichni žáci a studenti ve věku 7 až 22 let a jejich učitelé, kteří se zajímají o obory astronomie a kosmonautika. Uzávěrky podávání přihlášek jsou v jednotlivých kategoriích 31. března 2017.

Určeno pro kategorii: základní školy, střední školy, vysoké školy.
Další informace najdete na adrese:
http://www.czechspace.cz/cs/prihlas-se-do-vesmirne-souteze.

Navrhněte základnu pro život lidí ve vesmíru ve studentské soutěži NASA

Staňte se mladými vesmírnými architekty a navrhněte velkou základnu ve vesmíru v celosvětové soutěži pod záštitou NASA! Zapojte svojí kreativitu, využijte své znalosti z fyziky, matematiky či biologie a naplánujte kosmický domov budoucích generací. Soutěž je určena pro jednotlivce i kolektivy ve věku 11 až 18 roků z kterékoliv země světa. Uzávěrka každoroční soutěže mladých studentských architektů a techniků je 1. března 2017.

Určeno pro kategorii: střední školy.
Další informace najdete na adrese:
http://settlement.arc.nasa.gov/Contest/.

Šest českých studentů se úspěšně zúčastnilo mezinárodních kongresů SGC A IAC

V Guadalajaře, jednom z největších mexických měst, se tradiční mexická kultura mísí s moderním průmyslem. A právě Guadalajara se stala od 22. do 30. září 2016 centrem světové kosmonautiky. Konal se tam již 15. Space Generation Congress (SGC) následovaný 67. Mezinárodním astronautickým kongresem (IAC). Vedle pracovníků České kosmické kanceláře (CSO) se obou kongresů zúčastnila i početná výprava českých studentů. A přispěla k tomu i CSO, která jim k jejich účasti dopomohla.

Pokračování textu najdete na adrese:
http://www.czechspace.cz/cs/uspech-nasich-studentu-v-mexiku.

Kontakty a další informace

Centrum studentských aktivit České kosmické kanceláře
Sokolovská 32/22, Praha 8 - Karlín (100 metrů od stanice metra Florenc BC)

Milan Halousek
Tel.: 602 153 564,
E-mail: halousek@czechspace.cz
(na této e-mailové adrese se mohou i další zájemci přihlásit k odběru informací o studentských programech a zajímavých akcích České kosmické kanceláře, Evropské kosmické agentury a dalších organizátorů)

Další informace o programech pro studenty a mladé zájemce o kosmonautiku najdete na stránkách Centra studentských aktivit České kosmické kanceláře
www.czechspace.cz/cs/prilezitosti/vzdelavani. O úspěších českých studentů na mezinárodních akcích si můžete přečíst na webových stránkách www.czechspace.cz/cs/uspechy-studentu.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Kalendář akcí na Astro.cz

Převzato: Česká kosmická kancelář



O autorovi

Milan Halousek

Milan Halousek

Milan Halousek (* 1961, Pardubice) je jeden z předních českých popularizátorů kosmonautiky. Od roku 2001 je organizátorem dnes již největšího středoevropského setkání zájemců o pilotovanou kosmonautiku KOSMOS-NEWS PARTY, kterého se ravidelně účastní řada českých i zahraničních odborníků a hostů. Od roku 2002 organizuje a koordinuje v České republice akce Světového kosmického týdne, které se zaměřují především na informování nejširší veřejnosti o přínosech kosmonautiky ke každodennímu životu lidí. Je vedoucím odboru Vzdělávání České kosmické kanceláře, předsedou Astronautické sekce České astronomické společnosti a členem Astronomické společnosti Pardubice. V neposlední řadě je také vášnivým sběratelem autogramů kosmonautů a všeho dalšího, co s kosmonautikou a lety do vesmíru souvisí.

Štítky: Česká kosmická kancelář, Apollo 1


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »