Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Lunární motokára
Petr Kubala Vytisknout článek

Lunární motokára

Lunární rover Krab
Lunární rover Krab
Přípravy návratu člověka na Měsíc jsou již v plném proudu, i když ještě potrvá minimálně deset až dvanáct let, než se noha člověka opět dotkne povrchu našeho kosmického souputníka. Přesto americké plány pro návrat na Měsíc již mají konkrétní obrysy, které zřejmě radikálně nezmění ani budoucí americký prezident. Vývoj nových nosných raket Ares i kosmické lodi Orion již začal. Nyní přichází NASA s konceptem lunárního vozidla.

Myšlenka měsíčního dopravního prostředku není nová. Vždyť po Měsíci se proháněli už astronauti v programu Apollo. Slavný rover sice měl nedostatky, ale svůj úkol vždy dokázal splnit.

Při vývoji nového lunárního vozidla ale hledá NASA inspiraci např. také u roverů, které pracují na povrchu Marsu. Jak ale přiznává Lucien Junkin z Johnson Space Center (JSC), přijít s novými myšlenkami nebylo vůbec jednoduché. První testovací prototypy nicméně již spatřily světlo světa. Konečná podoba lunárního vozidla ale může být nakonec úplně jiná. Novinkou má být mimo jiné počet kol. Zatímco rover v programu Apollo měl čtyři kola, nové vozidlo by jich mělo mít šest. Důvod je jasný. Pokud dojde k technickým problémům s jedním kolem, dokáže zbývajících pět kolegů jeho roli více méně nahradit. Také při zapadnutí roveru je se šesti koly větší šance „se vyhrabat“. Každé z kol by mělo být soběstačné a nezávislé na všech ostatních a to včetně toho protějšího v páru.

Úkolem vozidla bude na Měsíci i sjet do kráteru, což by mohlo být nebezpečné a je potřeba s tím v návrhu počítat. Stejně tak bude muset budoucí rover z kráteru zase vyjet.

Průzkumný rover
Průzkumný rover
JSC přišlo nyní s poměrně převratným návrhem vozidla s označením „krab“. Odkud název pramení, je patrné z obrázků. Krab má šest kol, jejichž výška nad povrchem lze libovolně měnit. Astronaut je usazen v sedačce, se kterou lze otáčet o 360°, což řidiči velmi usnadní řízení. Na Zemi to nevypadá jako přílišná nutnost, nicméně řídit rover na Měsíci ve skafandru je obtížné. Couvání na povrchu Luny může být téměř nadlidský výkon. Zpětné zrcátko v tomto případě poněkud nestačí. Tento mechanismus ale problém zdárně vyřešil.

NASA ale nevyvíjí jen velké rovery pro přepravu astronautů, ale také malé průzkumné „tuláky“. Jejich úkolem by mohly být průzkumné vrty na dně kráterů a hledání ledových krystalků v měsíčním regolitu. Ani konstrukce těchto průzkumníků není jednoduchá. Počítat se musí nejen s nízkou teplotou, která panuje na Měsíci a v kráterech obzvláště, ale také se šestkrát menší gravitací.

Jak budou vypadat budoucí „lunokáry“ ještě přesně nevíme, ale nejnovější návrhy vypadají minimálně zajímavě.

Zdroj: NASA




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »