Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Na ISS pobývá třetí vesmírný turista

Na ISS pobývá třetí vesmírný turista

Gregory_Olsen.jpg
Americký podnikatel a vědec Gregory Olsen (59 let) je třetím vesmírným turistou. Předešlými platícími návštěvníky Mezinárodní orbitální stanice (ISS) byli v roce 2001 Američan Dennis Tito (60 let) a v roce 2002 Jihoafričan Mark Shuttleworth (28 let).

Na palubě ruské rakety Sojuz, která odstartovala v sobotu 1. října 2005 z kazašského Bajkonuru, byla kromě Olsena posádka Expedice 12 (americký astronaut Bill McArthur a ruský palubní inženýr Valerij Tokarev). Podle plánu dorazili k ISS v pondělí 3. října a k úspěšnému připojení Sojuzu k ruské části orbitální stanice došlo v 6:27 SELČ. Obě kosmické lodi právě přelétávaly nad střední Asií ve výšce 355 km.

Zatímco Tito i Shuttleworth cestu do vesmíru pojali jako extrémně drahou dovolenou, Dr. Gregory Olsen, Ph.D. je vědec a založil společnost Sensors Unlimited, Inc., která vyrábí optické a infračervené přístroje i pro NASA. Je držitelem 2 akademických titulů ve fyzice a nauce o materiálech, napsal několik desítek odborných prací, je autorem 12 patentů a přednáší na několika středních i vysokých školách. Proto ani v kosmu nezahálí, ale společně s posádkou uskutečňuje různé vědecké experimenty v orbitální laboratoři. Zúčastňuje se také vědeckého naučného programu a pozorování Země. Věří, že provede trojici lékařských experimentů pro Evropskou kosmickou agenturu (ESA), ale především se těší, že přímo z kosmu bude moci předávat své poznatky a zkušenosti studentům. Navzdory poruchám v satelitním přenosu američtí vědci a Gregory Olsen ve středu 5. října krátce promluvili z paluby vesmírné stanice. Tento první ze 3 plánovaných přenosů trval 12 minut.

"Investice se mé společnosti vyplatí. Hodlám připravit vzdělávací program pro školáky a studenty. Z oběžné dráhy budu mít telemost s americkými studenty, a to zvýší jejich zájem o technické vědy," řekl Olsen na tiskové konferenci před startem. "Doufám, že cestou k mezinárodní kosmické stanici mohu pomoci inspirovat dnešní mladé ke snům i uvědomění si, že jen vzdělání, tvrdá práce a touha dosáhnout své vize je kouzlem Ameriky. Pokud to mohu já, pak vy také!"

Ještě dodal, že je proti označení "vesmírný turista" a dává přednost termínu "účastník vesmírného letu", protože nestačilo vypsat šek, ale musel projít dvouletým tvrdým výcvikem. Na začátku to nevypadalo dobře. "Zpočátku mu fyzická kondice nestačila na let. Teprve několik týdnů velmi intenzivního tréninku přineslo změnu," řekl ředitel Ruské federální kosmické agentury Roskosmos Anatolij Perminov. "Olsen je skvělý chlapík. Plně se soustředil na let do kosmu a všechno tomu podřídil," řekl zkušený kosmonaut Tokarev.

Olsen před startem odmítl obavy, že takové výlety by mohly vést ke komercionalizaci vesmíru. Před sto lety zůstávaly lety letadlem vyhrazené jen pro pár statečných duší. Dnes letadly létá každý. Podle Olsona bude totéž platit i pro vesmírné lety. Dodal, že je to nevyhnutelný krok ve vývoji dobývání kosmu. "Doufám, že můj let přispěje k tomu, že se cesty do vesmíru stanou více rutinní záležitostí," řekl.

Olsen se po osmidenním pobytu na palubě ISS vrátí 11. října společně s ruským kosmonautem Sergejem Krikalevem a americkým astronautem Johnem Phillipsem (Expedice 11), kteří tak ukončí svůj půlroční pobyt v kosmu.

Zdroj: edition.cnn.com a iss.astronomy.cz
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »