Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  NASA odstřelila obslužnou věž
Petr Kubala Vytisknout článek

NASA odstřelila obslužnou věž

 Odstřel…
Odstřel…
Čas od času problesknou sdělovacími prostředky záběry odstřelu nepotřebného komína, nebo tady u nás na Ostravsku těžební věže. Zatímco běžní lidé si užívají netradiční podívanou, pyrotechnici zatajují dech, aby vše dopadlo jak má a kam má. Minulou neděli si podobný odstřel užil i americký Úřad pro letectví a vesmír (NASA). Neodstřeloval se ale komín, nýbrž nepotřebná obslužná věž na Mysu Canaveral…

Obslužná věž sloužila například k přípravám nosné rakety Titan 4-Centaur, která 15. října 1997 vynesla do vesmíru sondu Cassini. Odstřel obslužné věže startovacího komplexu 40 proběhl na Mysu Canaveral v neděli 27. dubna v 9 ráno tamního času. K tomuto účelu instalovali pyrotechnici asi 20 kg výbušnin. Po řízené explozi se celá věž o hmotnosti asi 6 500 tun sesunula k zemi. Postupně bude celý komplex 40 demontován a ocel odvezena do „sběru“. Zajímavosti je fakt, že na sběru šrotu se vydělá taková suma peněz, která pokryje náklady na demontáž.

 Odstřel…
Odstřel…
Startovací komplex 40 byl postaven počátkem 90. let minulého století pro starty rakety Titan 4. Nosič vynášel především vojenské družice. První start proběh v roce 1989 a poslední v roce 2005. Jeho úkoly již převzaly jiné americké nosiče – Atlas 5 a Delta 2.

Současná likvidace nepotřebné věže není první a určitě ani poslední. V nedávné minulosti šly podobným způsobem k zemi věže startovacích komplexů 13, 36 a 41.

Na místě komplexu 40 bude vybudována odpalovací základna programu SpaceX (Space Exploration Technologies) pro rakety Falcon. Tato raketa by měla mimo jiné dopravit prvního soukromého robota na Měsíc v rámci soutěže Google Lunar X PRIZE.

Video z odstřelu si můžete přehrát zde. Na stránkách space-multimedia.nl.eu.org si můžete video i stáhnout.


Zdroj:




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »