Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Nosná raketa SOJUZ-2 připravena ke startu

Nosná raketa SOJUZ-2 připravena ke startu

sojuz2.jpg
Z ruské Samary byla na kosmodrom Pleseck odeslána nová nosná raketa SOJUZ-2. Odborníci ji označují za "budoucnost kosmonautiky" - je schopna vynést na oběžnou dráhu kolem Země mnohem větší náklad než dosavadní varianty rakety Sojuz. Zatím neexistuje ve světě analogická raketa v této třídě.

Ivan Tjurin - vývojový pracovník-zámečník - je na 100 % přesvědčen, že nová nosná raketa úspěšně odstartuje. Celý svůj život Tjurin montuje rakety - odtud pramení jeho přesvědčení o absolutním úspěchu. Poslední úpravy, poslední kontejnery s nezbytným vybavením. Nosná raketa SOJUZ-2 - podle mnohých budoucnost ruské kosmonautiky - je připravena k přesunu na místo startu.

SOJUZ-2 patří do nové třídy raket, které jsou lehčí a ekonomičtější. Příprava ke startu nebude vyžadovat 40 techniků, ale postačí 15 osob. Nový Sojuz bude mít podstatně vyšší nosnou kapacitu. A za to se draze platí - cena za 1 kg nákladu se pohybuje mezi 20 až 30 tisíci dolary. "Jestli současná raketa Sojuz-FG vynese na nízkou kruhovou oběžnou dráhu kolem Země náklad o hmotnosti 7,3 tuny, SOJUZ-2 bude schopen při startu z kosmodromu Pleseck dopravit na stejnou dráhu náklad o hmotnosti 11 tun," potvrzuje Nikolaj Kirilin, generální ředitel CSKB-Progress.

Všechny součásti nové rakety jsou ruského původu. A možná právě zde má svůj původ jiné pojmenování rakety "Rus".

Své výsadní postavení by si měla raketa SOJUZ-2 udržet nejméně 15 let, než se objeví konkurenční rakety. V příštích letech by měla nahradit současné ruské nosné rakety Sojuz. Již nyní probíhají jednání o případných startech rakety z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně. Ale to je ještě vzdálená budoucnost. To nejdůležitější nyní je: doladit všechny systémy rakety SOJUZ-2 při prvním zkušebním letu. Ten je naplánován na 29. října 2004.

Zdroj: spacenews.ru
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »