Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Předstartovní přípravy STS-125, průběžně aktualizováno
Vít Straka Vytisknout článek

Předstartovní přípravy STS-125, průběžně aktualizováno

Atlantis stojí na rampě od 31. března
Atlantis stojí na rampě od 31. března
Do startu poslední servisní mise k Hubbleovu teleskopu zbývá už jen několik málo dní. Zde naleznete aktuality z příprav raketoplánu Atlantis i jeho posádky.

Velitel na palubě
Velitel na palubě
11. května, 16:50: Posádka nastupuje do raketoplánu Atlantis. Jako první zaujal své místo velitel Scott Altman.

11. května, 16:20: Posádka STS-125 právě nastoupila do mikrobusu a vyrazila směrem k rampě 39A. Cesta potrvá asi 20 minut.

Inspektoři na rampě
Inspektoři na rampě
11. května, 15:20: Externí nádrž raketoplánu Atlantis je už naplněna tekutým kyslíkem a vodíkem, na rampě 39A právě operuje tým, jež zodpovídá za finální inspekci raketoplánu, externí nádrže i pomocných raket. Všechno jde zatím bez problémů, počasí také stále vypadá slibně.

10. května, 23:35: Všechno stále probíhá dobře, technický tým na rampě 39A se nepotýká s žádnými potížemi. Zítra v 10:51 by mělo začít tříhodinové plnění externí nádrže raketoplánu palivem pro jeho hlavní motory (tekutý vodík a kyslík). Zítřejší šance na dobré počasí na Floridě se zvedly na 90%. Start Atlantis STS-125 je plánován na 20:01:49 SELČ 11. května 2009.

10. května, 15:25: Včerejší setkání manažerů NASA na Floridě mělo jediný výsledek: sborový souhlas s pondělním startem mise STS-125. Přípravy jdou velice dobře, technici na startovací rampě se nepotýkají s žádnými potížemi. Palivové články raketoplánu Atlantis byly včera naplněny tekutým vodíkem a kyslíkem, v průběhu mise budou používány pro chemickou výrobu elektřiny a pitné vody. Dnes by mělo dojít k testům hlavních motorů, navigačního a komunikačního systému a plnění vodních děl v okolí rampy, jež budou při startu regulovat účinky vyprodukovaných zvukových vln. Stále to vypadá, že počasí bude zítřejsímu startu přát také. Člen posádky STS-125 Mike Massimino včera napsal na svůj blog: "Zrovna jsem se byl proběhnout, pokouším se zůstat klidný přesto, že pozítří je start!".

9. května, 20:01: Přesně 48 hodin nás dělí od okamžiku, kdy se zažehnou motory raketoplánu Atlantis a on se vydá na poslední výpravu k Hubbleovu teleskopu. Přípravy ke startu pokračují podle plánu, šance dobrého počasí jsou stále 80%, je zde však malá možnost deště na letišti v Moronu (Španělsko), což při této misi je jediné místo, kde by Atlantis mohl přistát v případě tzv. transoceanic abortu, při kterém by kvůli potížím při startu na oběžnou dráhu dosedl v západní Evropě. Astronauté pokračovali v přípravě i dnes, den po svém příletu na Floridu. Velitel Altman a pilot Johnson trénovali ve stíhačkách, na řadu přišlo i poslední shrnutí všech kosmických vycházek. Celá posádka je samozřejmě pod bedlivým dohledem lékařů.

Vítejte na Floridě, posádko!
Vítejte na Floridě, posádko!
8. května, 23:30: "Ahoj Florido! Je skvělé tady konečně být!" To byly slova velitele STS-125 Scotta Altmana po přistání posádky v Kennedyho kosmickém středisku krátce po 23. hodině našeho času. Už za necelé 3 dny se odtud vydají k Hubbleovu teleskopu. Oficiální odpočítávání už běží, všechny systémy raketoplánu jsou v normálu, dnes byly zavřeny dveře jeho nákladového prostoru.

Jeremy Graeber na tiskové konferenci
Jeremy Graeber na tiskové konferenci
8. května, 19:40: Dnes proběhla v Kennedyho kosmickém středisku na Floridě tisková konference manažerů NASA, na které byly zhodnoceny dosavadní přípravy. Podle slov Jeremyho Graebera jsou všechny systémy raketoplánu ve velmi dobrém stavu a nejsou hlášeny žádné technické problémy. Velmi dobře vypadají také předpovědi počasí na čas startu, 80-ti procentní šance dobrých podmínek. Posádka STS-125 by měla dnes okolo 23. hodiny přiletět do Kennedyho kosmického střediska, ve 22 hodin začne oficiální odpočítávání ke startu v čase T-43 hodin (bude několikrát plánovaně zastaveno). Start je stále plánován na pondělí 11. května ve 20:01 SELČ.

6. května, 21:50: Astronauté si v Houstonu rámcově procházejí a opakují celý letový plán, také přešli na denní režim, podle kterého se budou řídit v průběhu mise, znamená to především posunutí doby spánku. Na Floridu se vydají v pátek, ten den také začne oficiální odpočítávání. Technici na rampě 39A provádějí poslední přípravy pohonného systému raketoplánu Atlantis.

5. května, 20:00: Do startu zbývá 6 dní (je plánován na pondělí 11. května 20:01 SELČ). Na Floridě i v Houstonu vrcholí přípravy. Jediná komplikace v jejich průběhu nastala 22. dubna při ukládání výbavy do nákladového prostoru raketoplánu. Uvolněné ložisko při svém pádu zasáhlo radiátor na vnitřní straně levých dveří nákladového prostoru stroje. Těmito panely koluje freon, jež nese pryč teplo, generované elektronikou (kvůli správné funkci těchto panelů je po celou dobu letu nákladový prostor otevřen). Ložisko naštěstí dopadlo mezi dvě dutiny, vedoucí freon, takže nezpůsobilo vážné poškození. I přesto technici zasažené místo opravili. Jinak je raketoplán Atlantis ve skvělé formě. Astronauté procházejí posledním tréninkem, v pátek absolvovali závěrečnou lékařskou prohlídku a v pondělí večer nastoupili do předstartovní karantény. Také se rozloučili s lidmi, jež měli na starosti jejich výcvik, ti jim na rozloučenou upekli speciální dort.

Doporučené odkazy:




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »