Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  SpaceShipTwo se představuje

SpaceShipTwo se představuje

Doplněno video (20,7 MB) SpaceShipTwo

SpaceShipTwo - celková sestava.
SpaceShipTwo - celková sestava.

Podnikatel Richard Branson ve středu 23. ledna 2008 představil model raketoplánu, který, jak doufá, bude jako první dopravovat platící cestující při pravidelných startech za hranice zemské atmosféry. Raketoplán SpaceShipTwo ponese na své palubě 6 cestujících a 2 piloty během suborbitálního letu do výšky přes 100 km. Celková délka letu se bude pohybovat kolem 2,5 hodiny, z toho necelých 5 minut stráví cestující v beztížném stavu. Cena letenky bude 200 000 dolarů. Startovat se bude z kosmické základny v Novém Mexiku (USA) a zkušební starty by měly být zahájeny v průběhu roku 2008.

Raketoplán SpaceShipTwo s posádkou a cestujícími bude dopraven pomocí letounu White Knight Two (Bílý rytíř 2) do výšky 15 km, odkud bude po odpoutání pokračovat v letu pomocí vlastních raketových motorů. Podoba tohoto letounu byla rovněž poprvé odhalena 23. ledna. Oba dopravní prostředky navrhl Burt Rutan, z jehož konstrukční dílny vyšel i předcházející raketoplán SpaceShipOne, který získal v roce 2004 finanční prémii za vítězství o cenu Ansari X-Prize. Krátce na to Richard Branson sestavil tým odborníků, jehož členem je i Burt Rutan, který měl za úkol navrhnout suborbitální dopravní prostředek pro společnost Virgin Galactic, která se rozhodla věnovat kosmické turistice.

„Již nyní jsme v takové situaci, že stovky až tisíce lidí chtějí získat vlastní zkušenosti z letu do vesmíru,“ prohlásil Branson na tiskové konferenci, která se konala v prostorách American Museum of Natural History (New York City, USA).

„Třebaže dolar již nemá takovou hodnotu, 200 000 dolarů je stále ještě velmi mnoho pro spoustu lidí,“ říká Branson. „Předpokládám však, že nejpozději do 5 let by se mohla cena za letenku výrazně snížit.“

Společnost Virgin Galactic v současné době registruje více než 200 lidí, kteří již zaplatili požadovanou zálohu na tento vyhlídkový let. Mezi zájemci o suborbitální let je například světoznámý fyzik Stephen Hawking, filmová herečka Victoria Principal či výtvarník Philippe Starck. Dalších asi 85 000 lidí si podalo přihlášku k uskutečnění tohoto zajímavého letu a bylo zařazeno do pořadníku.

SpaceShipTwo - kabina s posádkou se vrací z výšky 100 km.
SpaceShipTwo - kabina s posádkou se vrací z výšky 100 km.

SpaceShipTwo bude mít délku 18 m. Kabina pro cestující bude opatřena průzory o průměru 45 cm k zajištění dobrého výhledu na okolní prostor. Letoun White Knight Two bude mít dva trupy a rozpětí křídel 43 m. Mezi oběma trupy (pod střední částí křídla) bude v první fázi letu do výšky 15 km upevněn kosmický letoun SpaceShipTwo. Mateřský letoun White Knight Two vyrábí americká společnost Scaled Composites (Mojave, Kalifornie). V současné době je již blízko dokončení a předpokládá se, že v létě budou zahájeny zkušební lety. První komerční let kosmického dopravního prostředku SpaceShipTwo na hranici vesmíru by se mohl uskutečnit v roce 2010.

Zdroj: space.newscientist
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »