Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Start raketoplánu Endeavour 29. dubna - pozvána byla i česká delegace

Start raketoplánu Endeavour 29. dubna - pozvána byla i česká delegace

Andrew Feustel
Andrew Feustel
Start mise STS-134 raketoplánu Endeavour je plánován a dnes byl NASA definitivně odsouhlasen na 29. dubna v 15:47 hod EDT (21:47 našeho času). Přímý přenos startu bude pro české diváky zprostředkován na serveru České astronomické společnosti www.astro.cz.

Tisková zpráva Astronomického ústavu AV ČR ze dne 20. dubna 2011

Na start posledního letu raketoplánu Endeavour (mise označená STS - 134) a předposlední let raketoplánů vůbec (start raketoplánu Atlantis STS - 135 je plánován na 28. června 2011) byla americkým astronautem Andrewem Feustelem a NASA pozvána česká delegace v čele s předsedou Akademie věd ČR Prof. Ing. Jiřím Drahošem, DrSc. S ním cestuje na start raketoplánu Endeavour skupinka z Astronomického ústavu AV ČR vedená jeho ředitelem Doc. RNDr. Petrem Heinzelem, DrSc. Andrew Feustel pobýval na pozvání Astronomického ústavu AV ČR v České republice v roce 2009, kdy navštívil několik českých měst, kde se s ním veřejnost měla možnost setkat na mnoha besedách.

Startu se zúčastní na 250 členů rodiny a přátel astronauta a oficiálních hostů pozvaných astronautem Feustelem. Startu se také zúčastní maminka manželky astronauta Indiry Feustelové, paní Alena Pojerová - Bhatnagar. Indira Feustelová má v České republice dva strýce, Rudolfa Pojera v Plzni a Richarda Pojera v Brně. Indira Feustelová od dětství často navštěvovala o prázdninách babičku a dědečka Pojerovi v Brně a prababičku a pradědečka Nováčkovi ve Znojmě a potom také s Andrewem Feustelem jako manželé se syny navštívili Brno, Prahu, Plzeň a Znojmo.

Maminka Indiry Feustelové v těchto dnech před startem raketoplánu Endeavour napsala: "Jsme hrdí na Drew a Indi a těšíme se být svědky této historické události na Capu Canaveralu v Kennedy Space Centru na Floridě 29. dubna, kde se uskuteční poslední let raketoplánu Endeavour mise STS 134, kterého se Drew s 5ti ostatními specialisty této mise NASA zúčastní."

Let raketoplánu Endeavour byl několikrát odložen. Na vině nebyly ani tak problémy s raketoplánem, jako s přístrojem, který má do vesmíru vynést. Jedná se o alfa-magnetický spektrometr AMS-02. Ten bude sledovat projevy případné existence antihmoty v našem vesmíru. Astronauti ho při misi raketoplánu Endeavour STS - 134 namontují na Mezinárodní vesmírnou stanici.

Pokud raketoplán Endeavour odstartuje 29. dubna, jak je nyní plánováno, měl by přistát na přistávací dráze Kennedyho vesmírného střediska NASA 14. května v 9:51 hod EDT (15:51 hod českého času). Mise byla prodloužena o jeden den, aby mohla posádka pracovat na systému odstraňování oxidu uhličitého a provést další údržbu Mezinárodní vesmírné stanice.

Více na www.dokosmuskrtkem.cz. Na tomto webu a Facebooku budou během letu raketoplánu k dispozici aktuality.

O spojení české vědy a kosmického programu NASA najdete více zde:
MACEK na palubě raketoplánu Atlantis
Spolupráce ČR s NASA




O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »