Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Výprava za Surveyorem 3
Vít Straka Vytisknout článek

Výprava za Surveyorem 3

Charles Conrad a Surveyor 3
Charles Conrad a Surveyor 3
Nedávno jsem brouzdal po internetových stránkách NASA a prohlížel si obrázky v galerii, do které každý den přidají nějaký aktuální, např. čerstvou fotografii nějaké mlhoviny z Hubbleova teleskopu nebo pohled na Slunce z povrchu Marsu zaslaný Phoenixem. Před několika dny se tam objevila fotografie lunárního modulu Apolla 11 Orla, chvíli po oddělení od mateřské lodě Columbie, jak ho zachytil její pilot Michael Collins. Dobře to dokumentuje obecně známý fakt, že nejznámějšími lunárními expedicemi byly Apollo 11 a 13. Já se ale pokusím strefit mezi ně. Druhé přistání na Měsíci, uskutečněné při misi Apolla 12 za to jistě stojí.

Posádku tvořili velitel Charles Conrad, pilot velitelské sekce Richard Gordon a pilot lunárního modulu Alan Bean (mimochodem, Conrad a Gordon spolu letěli už v Gemini 11 a vytvořili do té doby nevídaný výškový rekord 1368 km, při kterém jako první pozemšťané proletěli Van Allenovými radiačními pásy, rekord byl překonán až při misi Apolla 8). Start Apolla 12 se uskutečnil 14. listopadu 1969 i přes nepříznivé počasí. Husté mraky visely jen pár set metrů nad zemí a lilo jako z konve. Prekérnější ovšem byla povětrnostní situace, která však nakonec přece jen zůstala v limitech a v čase T-12 minut dostala dvanáctka povolení ke startu. Všechno šlo normálně. Aspoň první půlminutu po startu. Po 36 sekundách letu, ve výšce asi 3 kilometry, do nosné rakety Saturn V udeřil blesk a dočasně vyřadil dodávku proudu z palivových baterií.

Posádka Apolla 12
Posádka Apolla 12
Podle slov astronautů se v té chvíli rozsvítily snad všechny kontrolky. Někteří už jistě pomýšleli na záchrannou věž, která by odnesla velitelský modul s astronauty do bezpečné vzdálenosti. V řídícím středisku v Houstonu ovšem kontrolor John Aaron přišel s řešením. SCE na auxillary (volně přeloženo přepnutí na záložní zdroje). Ředitel směny Gerry Griffin ovšem reagoval překvapenou otázkou: "SCE na auxillary? Co to je?" Nevěděl to ani spojař Jerry Carr, když to diktoval veliteli Conradovi a určitě mu nepřidalo na klidu, když Conrad projevil stejnou nevědomost. Příkaz byl ovšem směřován na Beana, který měl rozvody na starosti a přepnul SCE na auxillary. Všichni měli samozřejmě starost, jestli blesk nepoškodil systémy lodi nebo lunárního modulu, nicméně žádné následky si podle všeho Apollo 12 neodneslo. Jen posádka mírný šok.

Cílovou plochou pro lunární modul Intrepid byl kráter Surveyor v Oceánu bouří. Kráter pojmenovaný po sondě Surveyor 3, která poblíž něj přistála v dubnu 1967 a vysílala na Zemi vůbec první televizní záběry z povrchu Měsíce. Conrad a Bean měli za úkol sondu nalézt a její kameru vzít s sebou zpátky, kvůli studiu dlouhodobého působení měsíčního prostředí na takové přístroje. Ovšem přistát tak přesně na Měsíci byl úkol nelehký (Apollo 11 dosedlo skoro 5 km od plánovaného místa). Vše se ale nakonec zdárně podařilo a astronauté to z Intrepidu k sondě měli asi jen 180 metrů. Čekaly je 2 vycházky v Oceánu bouří. Surveyoru ale patřila až ta druhá, při první měly být rozmístěny vědecké přístroje, vztyčena vlajka ale především uvedena do provozu první barevná kamera na Měsíci (jedenáctka měla černobílou). Samozřejmě smůla nechodí po horách ale po lidech a po Měsíci. Těžko říct, co se kameře stalo. Podle oficiální verze ji Bean omylem namířil do Slunce a spálil čidlo, on sám ale uvádí, že si ničeho takového není vědom. Každopádně první barevné vysílání z Měsíce proběhlo až při misi Apolla 14 (možná si vzpomenete na Shepardův golfový švih, který předvedl před kamerou).

Start druhé měsíční expedice
Start druhé měsíční expedice
Dál šlo všechno hladce, Intrepid 20. listopadu odstartoval na oběžnou dráhu, kde se spojil s velitelským modulem Yankee Clipperem. Gordon přivítal své 2 kolegy a já vyvracím autentičnost scény ze seriálu Ze Země na Měsíc, ve které jim přikázal, aby se do velitelského modulu vrátili nazí, bez svých špinavých skafandrů. Naopak. Při přenášení vzorků atd. kabinu pořádně zaneřádili. Když bylo vše hotovo a lunární modul odhozen, velitel Conrad vypojil fónické spojení se Zemí a rozhodným tónem nařídil úklid. V zápalu práce ale nepřepojili antény, telemetrii byla vysílána z boku lodi odvráceném od Země a řídící středisko ztratilo na hodinu a 57 minut pojem o existenci Apolla 12. Po opětovném navázání spojení a lehké výměně názorů šlo ale všechno dobře. Yankee Clipper opustil měsíční orbit, zamířil k Zemi a na padácích se 24. listopadu snesl do vln Tichého oceánu. Tím a třítýdenní karanténou skončilo druhé přistání člověka na Měsíci.

Zdroj:





O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Vírová galaxia M51

Vírová galaxia (iné názvy: Špirálovitá galaxia M51, Messierov objekt 51, Messier 51, M 51, NGC 5194, Arp 85) je klasická špirálovitá galaxia v súhvezdí Poľovné psy. Bola objavená Charlesom Messierom 13. októbra 1773. Táto galaxia sa nachádza blízko hviezdy Alkaid (eta UMa) zo súhvezdia Veľká medvedica. Táto galaxia tvorí s hviezdami Alkaid a Mizar takmer pravouhlý trojuholník s pravým uhlom pri hviezde Alkaid. Nájsť sa dá aj pomocou myslenej spojnice hviezd Alkaid a Cor Caroli. Galaxia leží v jednej štvrtine vzdialenosti od Alkaida k Cor Caroli. Vírová galaxia bola v skutočnosti prvou objavenou špirálovou galaxiou. Už 30-centimetrový ďalekohľad spoľahlivo zobrazí jej špirálovú štruktúru. Vírová galaxia má aj svojho sprievodcu, menšiu galaxiu NGC 5195, ktorú objavil v roku 1781 Messierov priateľ Mechain. Sú spojené medzigalaktickým mostom, ktorý je predĺžením špirálového ramena M51. Je zaradená v Arpovom katalógu podivných galaxií ako špirálová galaxia so sprievodcom. Vírová galaxia a jej sprievodca bývajú niekedy označovaní ako dvojitá galaxia. Obe galaxie sa k sebe približujú, až nakoniec splynú do jednej. Vybavenie: SkyWatcher NEQ6Pro, GSO Newton astrograf 200/800, GSO 2" komakorektor, QHY 8L-C, SVbony UV/IR cut, Optolong L-eNhance filter, FocusDream focuser, guiding QHY5L-II-C, SVbony guidescope 240mm. Software: NINA, Astro pixel processor, Siril, Starnet++, Adobe photoshop 203x180 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C, 38x300 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C cez Optolong L-eNhance, master bias, 150 flats, master darks, master darkflats 4.3. až 12.4.2024 Belá nad Cirochou, severovýchod Slovenska, bortle 4

Další informace »